AB Ekonomisinde Beklentiler Olumlu
Avrupa'da Sanayi Çarkları Yavaşladı
Türkiye Küresel Rekabette 44. Sırada
S&P AB’nin Notunu Kırdı
S&P'dan Avrupa Şirketlerine...
Avrupa Ekonomisinin Devinin...
Avrupa Merkez Bankası Gevşek...
Rekabette Avrupa Önde
Avrupa Durgunluktan Çıktı
Avrupa Birliği’ne İhracat Azaldı!
Mali Krizi Aşamayan Avrupa'da...
Avrupa'da Finansal İstikrar...
Avrupa'da Deflasyon Endişesi
Avrupa Merkez Bankası, beklendiği üzere gösterge faiz oranlarını olduğu gibi bıraktı. Ana faiz oranının değişmemesi akla, ‘merkez bankası acaba deflasyonla mücadeleye mi hazırlanıyor?’ sorusunu gündeme getiriyor.
HBSC Bankası’nın baş iktisatçısı Stephen King, dünyanın en büyük iki merkez bankası olan FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın 2014 yılında büyük bir ikilemle karşılaşabileceğini söylüyor. King, doğru verilmesi mümkün olmayan kararı şöyle özetliyor: “Reel ekonomi toparlanmaya başladığı için, gevşek para politikasından yavaş çıkışa start mı versinler, yoksa ufukta deflasyon tehlikesi görüldüğü için ucuz para politikasını muhafaza mı etsinler?”
“Bu, gerçekten şaşılacak bir durum. Yıllardır gevşek para politikası uyguluyoruz ama mal fiyatları enflasyonu gözümüzden kaçıyor. Bunun nedeni devlet borçları krizi patlak verene kadar Güney Avrupa ülkelerinde fiyatların hızla artmış olmasıdır. Şimdi fiyatlar tabiatıyla düşüyor. Rekabet gücüne kavuşabilmeleri için de zaten böyle olması gerekir. Dolayısıyla, kriz bölgelerinin ekonomik büyüklüğünün üçte birini oluşturduğu Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun böylesine düşük çıkmasına şaşmamak gerekir. Problem çıkabileceğini sanmıyorum”. “Merkez Bankaları ve politikacılar deflasyon tehlikesini kötüye kullanıyor ve bahane ediyorlar. Deflasyon son olarak 1930’lu yıllarda Amerika’da oldu ve fiyatlar üçte bir oranında düştü. Ücretler azalmadığı için işletmelerin kâr marjı daraldı ve yatırım yapılamaz oldu. Euro Bölgesi için böyle bir tehlike söz konusu değil. Merkez bankaları ucuz para politikasına deflasyon korkusunu bahane ediyor. Reform yapmayıp mali problemlerini çözemeyen kriz ülkeleri sorunlarını Merkez Bankası’nın sırtına yüklüyor. Merkez Bankası da ucuz parayla bu sorunları perdeliyor ve bu uygulamayı deflasyonla mücadele önlemi olarak adlandırıyor”. |