Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kestikleri Ağaçlar Aslında Yokmuş!

Karaburun’da enerji santrali için zeytin ağaçlarını kesen şirkete göre; bölgede aslında ağaç yokmuş. Şirket, zeytin olmadığını belirten rapor için Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurdu.

yapi.com.tr
Kestikleri Ağaçlar Aslında Yokmuş! (Fotoğraf: BirGün)

İzmir’in Karaburun ilçesi Yayla Mahallesi’nde Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ, GES kurmak için zeytin ağaçlarını kesti ve ardından Orman Bölge Müdürlüğü’ne zeytinlik olmadığını belirten bir rapor talebinde bulunulduğu öğrenildi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; bölgedeki 473 bin metrekarelik alan zeytin ağaçlandırması amacıyla 20 yıl önce Hazine’den zeytin dikme şartıyla 150 yıllığına kiralandı ve köylüler tarafından büyük bir emekle verimli hale getirildi. Ancak, 2023 yılında Lodos Enerji AŞ bu arazilere GES panelleri dikme çalışmalarına başladı.

Bu süreçte, İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilen "marjinal tarım alanı" raporu sayesinde şirkete ‘ÇED olumlu’ kararı çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın denetimleri sonucunda, bu raporun usulsüz olduğu anlaşıldı ve İl Tarım Müdürü Mustafa Özen görevden alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nün usulsüz hazırladığı rapor nedeniyle disiplin soruşturması başlattı. Usulsüz rapor hazırlayan personel hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Bölge halkından Mustafa Şenbahar tarafından ÇED kararının iptali için dava açıldı. İzmir 7. İdare Mahkemesi, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Mahkeme, kamu yararı bulunmadığına dikkat çekti. Buna rağmen şirket tarafından 2024 Şubat ayında 5 bin zeytin ağacı hukuksuzca kesildi. Kesime karşı Şenbahar, Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Bu dava ise İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme kesim işlemi için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Şirket, mahkeme kararlarını hiçe sayarak geçtiğimiz günlerde yaklaşık 2 bin zeytin ağacını daha kesti.

Zeytin ağaçları katledilen Mustafa Şenbahar, “Zeytin ağaçlarımızın katledilmesi, sadece bizleri değil, doğayı ve kültürümüzü de yaraladı. Bu bölgedeki zeytinlikler, sadece geçim kaynağımız değil, aynı zamanda atalarımızdan miras kalan bir değerdir. Şirket, zeytin ağaçlarını yok edip ardından zeytinlik olmadığına dair bir rapor almak için çabalıyor. Bu, adalet anlayışımıza ve doğaya karşı işlenen bir suçtur. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kestikleri-agaclar-aslinda-yokmus_206042.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!