Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zeytinlikleri Yok Eden Taş Ocağına Mahkeme “Dur” Dedi

Foça’ya bağlı Kocamehmetler köyünde ÇED raporu olmadan faaliyet gösteren iki taş ocağına karşı köylülerin açtığı davada mahkeme taş ocağına 'dur' dedi.

yapi.com.tr
Zeytinlikleri Yok Eden Taş Ocağına Mahkeme “Dur” Dedi (Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel)

İzmir Foça’ya bağlı Kocamehmetler köyünde faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı köylüler tarafından açılan davada mahkeme karar verdi. Zeytinlik alanda faaliyet gösteren taş ocakları için mahkeme “Kamu yararı bulunmuyor” dedi ve köylüleri haklı buldu.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu 2022’de köylülerin yaşam alanlarını tehdit eden taş ocaklarına karşı mücadele başlattı. Bölge halkı ve platformdan gelen tepkiler üzerine Foça Belediyesi, İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yaptığı başvuruda taş ocaklarının orman alanı ve mera alanını kapsayan kentsel sit alanı içinde yer aldığını ifade etti. Taş ocağı faaliyetlerinin arazinin tarımsal alan vasfını kaybedeceğine, turizm ve kültür faaliyetlerini olumsuz etkilediğine, 500 metre uzaktaki zeytinlikleri tehdit ettiğine dikkat çekerek projenin iptalini istedi.

Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğünün 2016 yılındaki kapsam dışı kararı 2023 yılının nisan ayında Foça Belediyesi tarafından yargıya taşındı. İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti taş ocaklarının faaliyetinin zeytinlerin çoğalmasına ve bölgedeki tarımsal faaliyete zarar verdiğini tespit etti. İzmir 4. İdare Mahkemesi ise Damba Madencilik Şirketi’ne ait taş ocakları için İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED kapsam dışı kararını iptal etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinlikleri-yok-eden-tas-ocagina-mahkeme-dur-dedi_205514.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!