Koleksiyon / İstanbulSMD,...
Yıkılacak Binalarda Aç, Susuz Yaşıyorlar
'Kentsel Dönüşüm' İşte Bu...
İstanbul'un Yeni Cazibe Merkezi
Fikirtepe'de Beklenen Tarih Belli Oldu!
Fikirtepe’de "Yetki" Değişikliği!
Madem Yaptırmıyorsunuz, Evimizi...
Fikirtepe Suç Yuvası Oldu!
“Rant için Soylulaştırma Operasyonları...
Kağıthane Demiryolu için Bir Proje Daha
Fikirtepe’de 1+1 Dairelere...
Fikirtepe’nin Geleceğini ‘Dev...
Fikirtepe'de Tedirgin Bekleyiş!
Ruhsat Süreci Hızlanıyor
"Kentsel Dönüşüm Fikirtepe’yi...
Fikirtepe'de 4 Emsal Hayal Oldu!
Fikirtepe’de Neler Oluyor?
"Kentleri Dönüştürürken Doğa...
Evi Yıkılan Kiralık Talebini Patlattı!
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?
Ofislerin Yeni Adresi Kağıthane’de...
Yakacık’ta Dönüşüm Vakti
Fabrikalara da Kentsel Dönüşüm Önerisi
'Yeşil Şehirler Zirvesi'nin...
Kentsel Dönüşümde Çapraz Modele Geçildi!
Fikirtepe İçin Dönüşüm Reçetesi...
Fikirtepe’de Yeni Perde
“Kentsel Dönüşüme En Kötü Örnek Kağıthane ve Fikirtepe”
İnşaat sektörünün üzerinde en çok konuştuğu ve tartıştığı gündem maddelerinden kentsel dönüşüm, gerek ekonomik gerekse sosyal boyutuyla dikkat çekiyor. Peki, yapılan ve yapılması planlanan projeleri mimarlar nasıl değerlendiriyor? Dönüşüme mimari bakış açısını öğrenmek için SPDO’nun kapısını çaldık ve Sabri Paşayiğit ile bir araya geldik.
Kentsel dönüşüm ile ilgili herkes konuştu. Kimileri kentsel dönüşümün imkânsız olduğunu söylerken, kimileri İstanbul’u kurtaracak proje olarak tanımladı. Peki, yeni nesil konutlara imza atacak mimarlar bu süreci nasıl değerlendiriyor? Bu soruyu SPDO kurucusu mimar Sabri Paşayiğit’e yönlendirdik. Paşayiğit, kentsel dönüşüm proje yapmasına karşın süreci eleştiriyor. Yapılan çalışmaları kentsel dönüşüm değil, ‘bina yenileme çalışması’ olarak tanımlayan Paşayiğit, “Kentsel dönüşüm insanları doğrudan ilgilendiren bir konu. Çok sayıda kişim “Benim evim ne olacak” diyor. Siyasilerde bunu üzerine oynuyor” diyor. Dönüşüm çalışmalarına başlanmadan önce atılacak ilk ve en önemli adımın planlama olduğunu söyleyen Paşayiğit, kentsel dönüşümün en kötü örneklerinin Fikirtepe ve Kağıthane’de olduğunu ifade ediyor. Sabri Paşayiğit ile kentsel dönüşüm başta olmak üzere gayrimenkul sektörünün öne çıkan başlıklarını konuştuk. Kentsel dönüşüm İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’deki inşaat sektörünün ilk gündem maddesi. Siz de bu kapsamda proje geliştiren bir mimar olarak süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Aslına bakarsanız biz de yapılan dönüşüm projesi yok. Yaptığımız işin adı bina dönüşümü. Bu konu insanları yakından ilgilendiriyor. Herkes “Benim evim yenilenecek mi” diyor. Siyasilerde bunu üzerine oynuyor. Kentsel dönüşüm, daha önce yapılamayanların planlanarak yapılması demek. Bina yıkıp yerine yapmak değil. Bunun için bölge kararı olmalı. Süreç, “şehrin hangi bölgeleri dönüşecek?” sorununa cevapla başlamalı ve bu bölgelerin planı yapılıp, sonra bölgelere özel mimari projeler hazırlanmalı. “Hata baştan yapılıyor” Bize gelen projede alanlar oldukça kısıtlı. 250-500 bin metrekare, hatta daha küçükler de var. Bu alanda mevcut bina yıkılıp proje isteniyor. Yani hata baştan yapılıyor. Konu öncelikle bölge şehir meclislerinden karar verilmeli. Neresi park, neresi yeşil belirlenip mimar eline gelmeli. Çünkü ne kadar büyük ofis olursa olsun bunu mimarlık ofis yapamaz. Bu şehrin ortak karar vermesi gereken bir konu. Deprem endişesi yüzünden hızlı ilerlemek isteniliyor. ama çok yanlış yapılıyor. Sonunda gerçekten dönüşü olmayacak. Dönüşüm projelerinin sıkça yapıldığı Kağıthane proje yapmama kararı aldım. Böyle bir dönüşüm anlayışı olamaz. Parsel bazında bin, bin 500 metrekare dönüştürülüyor. 2 arazi arasında 25-30 metre kot farkı var. Normalde oraya konut yapılmamalı. Kentsel dönüşüme en kötü örnek Fikirtepe ve Kağıthane. Zaten bu bölgeler dönüşemiyor.
Peki, Küçükçekmece’de üzerinde çalıştığınız proje için neler söylersiniz? Bu proje için de kentsel dönüşüm yerine bina yenileme diyebilir miyiz? Küçükçekmece Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz proje 300-350 bin metrekare alan üzerinde yer alacak. Proje Basın Ekspres ile Halkalı’nın bağlandığı noktada. Halkalıya çıkarken sağ tarafta yer alıyor. Yolun sol tarafında ise yeni site var. Bölgede problemler var. Mesela bir daire 3 kere tapulandırılmış. Projede 4 bine yakın birim var. Bölgede 1 dairesi olana yarısını kabul etti. Böylece emsal artışı yok. 1.7 ‘yi koruduk. Çünkü belediye de bu özelikle istedi. Ofis olarak bölge için hazırladığımız ilk sunumda mülkiyet değil, bölgeyi ilgilendiren bir tasarımla çıktık. Oradaki sorunu anlatılınca bu plan değişti. Çünkü diğer türlü gerçekleştirilemeyecek bir proje olacaktı. Bizim yaptığımız alanın arkasındaki alanda dönüşüme açık. Bu anlamda diğer projeler için yol gösterici olacak. Proje için mülkiyet sorunları içinde başarılı diyebiliriz. Tabi bölge 10 milyon metrekarenin kararı alınıp bölge bölge dağıtılsa daha doğru bir proje olurdu. Evet, oldukça yoğun çalışıyoruz. Elimizde 16 proje var ve ofisimizde 27 kişi çalışıyor. Birkaç ayda içinde 30-35 kişilik bir ekip olmayı planlıyoruz. Sonrasında ise 50 kişiyi açmamayı düşünüyoruz.
|