Antik Patara Takı Restorasyona Alındı
Kaş ve Kekova'ya Özel Koruma
Halkın Plajı Artık Halkın!
Çevreye Duyarlı Tesislerin...
Turizm Bölgelerinde İnşaat...
"Konyaaltı Sahili" Yarışma...
"Demre Kumsalındaki Otel İnşaatı...
Dünyaca Ünlü Kumsala Büfeci İzniyle Sahil Tesisi!
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Patara kumsalı, Akdeniz’in en iyi korunan kumul alanlarından biri olarak gösteriliyor. Ancak ÖÇK Bölgesi niteliğindeki deniz kaplumbağalarının üreme ve yuvalama alanı olan Patara kumsalı son yıllarda insan kaynaklı kullanım baskısıyla karşı karşıya.
Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Patara kumsalı, 18 kilometrelik uzunluğuyla Akdeniz’in en iyi korunan kumul alanlarından biri olarak gösteriliyor. Ancak ÖÇK Bölgesi niteliğindeki deniz kaplumbağalarının üreme ve yuvalama alanı olan Patara kumsalı son yıllarda insan kaynaklı kullanım baskısıyla karşı karşıya. Bunun en son örneği de Eşen Çayı’nın denize döküldüğü Çayağzı mevkiinde büfe izniyle yapılan sahil kulübü. Büyük Şehir Yasası ile kapatılan Ova Belediyesi’nin projelendirerek özel bir şirkete ihaleyle devrettiği büfe görünümlü tesise tepki gösteren Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise B. Ozan, “Koruma altında olan bir alanda böyle bir girişimin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda dernek olarak da girişimlerde bulunacağız" dedi.
Turizm Derneği Başkanı sert tepki gösterdi Patara kumsalında inşası süren ve Nisan sonunda açılışının yapılmasının planlandığı öğrenilen tesisten bölgeye yürüyüş yapmak için giden turistlerin kendilerine başvurmaları sonucu haberdar olduklarını dile getiren Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Büyükkaplan Ozan, "turistlerin bize getirdiği fotoğrafları görünce şoke olduk. Çünkü burada inşa edilen tesisin, Konyaaltı ya da Antalya'daki plaj işletmelerinden hiç bir farkı yok. Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan kumsalda büyük bir yer işgal edilmiş. Koruma altında olan bir alanda böyle bir girişimin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu girişim turistlerin de çok büyük tepkisini çekiyor. Bu konuda dernek olarak da girişimlerde bulunacağız" dedi. ‘Antalya'nın batısında doğayı tahrip eden turizm istemiyoruz’ Girişimin iyi niyetli olabileceğini ancak yer seçiminin son derece yanlış olduğunu söyleyen Ozan, "dünyanın neresine giderseniz gidin bu tür alanlarda böylesi girişimlere izin verilmez. Elbette bu tür alanlarda insanların ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler yapılabilir ancak burada sadece büfe değil, yüzme havuzu bile bulunan koskoca bir plaj işletmesi yapılıyor. Biz Antalya'nın batısındaki ilçelerle birlikte doğayı tahrip eden turizm girişimlerine karşı ortak bir tavır geliştiriyoruz. Kentin doğusunda yapılan yanlışları bu bölgede yinelemek istemiyoruz. Alanya, Side ve Manavgat olmak istemiyoruz. Buralarda yapılan yanlışları biz de yapmak istemiyoruz. Bu bölgede doğayla uyumlu ekoturizmin öne çıkarılması için çaba harcıyoruz. Bu konuda yetkililere de büyük bir sorumluluklar düşüyor. Bu alanın incelenip izin verilen çerçevenin dışına çıkılıp çıkılmadığının denetlenmesini ve eğer verilen izinlerin dışına çıkılmışsa gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız" diye konuştu. Bakanlığın izniyle inşa edilen tesis Nisan sonunda açılacak Konuyla ilgili yetkililer, Patara kumsalında inşa edilen tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izniyle yapıldığını belirttiler. 30 Mart’ta kapatılan Ova Belediyesi’nce geçtiğimiz yıl hazırlanan tip projenin Bakanlıkça da onaylanmasıyla büfe olarak inşasına başlanan tesis, Ova Belediyesi tarafından yapılan ihaleyle özel bir şirkete devredildi. Çeşitli plaj etkinliklerinin yapılması planlanan tesisin Nisan sonunda açılışının yapılacağı belirtiliyor. |