İzmir'deki Nükleer Kabus Bitiyor
İzmir’e ‘Çernobil’ Müjdesi:...
İşte İzmir'in "Çevre Karnesi"
Radyoaktif Maddelerin Kaynağı...
'Kanser Köy'de Ölümü Ölçtüler!
Nükleer Raporuna 'Yetmez Ama...
Eski Tekel Deposu İşte Bu Hale Geldi!
İzmir'e Yeni "Tarih" Projesi!
Uçanyol, Meclisi İkiye Böldü:...
Yarımada'ya 'Duble' Çevre Müjdesi!
İzmir'deki Felaketin Nedeni...
İzmir'e İkinci Çevre Yolu!
İzmir'de Antik Tiyatroya Adım Adım!
TCDD'ye Yanıt: "Radyasyonun...
Gaziemir'de Zehir Sondajı
Gaziemir Muhalefet Merceği Altında
İzmir'de İkinci Radyasyon Vakası!
TCDD 3. Bölge Müdürlüğünün Makine Kimya Enstitüsü (MKE) Kurumuna gönderdiği hurdalarda yüksek oranda radyasyon çıktı. MKE radyasyonlu hurdaları TCDD’ye geri gönderdi. Hurdalar, şu anda İzmir’in göbeğinde, Alsancak Garı’na yakın bir bölgede açık alanda bekliyor.
Evrensel'den Emine Uyar'ın haberine göre, TCDD 3. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir ve Denizli illeri başta olmak üzere birçok ilçe sınırlarından gelen hurda ve atık malzemeler toplandıkları Alsancak’tan, salı akşamı anlaşmalı kurum olan MKE tarafından alındı. Alınan malzemelerin içinde TCDD’ye ait işyerlerinden çıkan demir parçaları, tren-lokomotif-vagon parçaları, iskat edilmiş demirbaş malzemeler bulunuyor.
Hurdalar radyasyonlu çıktı Alsancak Garı ile Halkapınar Aktarma istasyonu arasındaki bölgede toplanan malzemeleri alan anlaşmalı kurum MKE, aldığı malzemeleri kamyonlarla Aliağa’daki bertaraf yerine götürdü. Yapılan tespitler sonucu normalin çok üzerinde radyasyon bulunduğu belirtilen 27 bin kilo malzeme TCDD’nin Alsancak’taki arazisine döküldü. Yerleşim yerlerine çok yakın İşyeri ve evi bölgenin yakınında olan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, TCDD’nin bu malzemelerdeki radyasyonu tespit edecek teçhizatının bulunmadığını belirterek, bu radyasyonu tespit eden merciin malzemenin nasıl izole edileceğine dair bir girişimde bulunması gerektiğini belirtti. “Malzemeyi olduğu gibi getirip buraya dökmek sorumsuzluktur ve insan hayatını hiçe saymaktır” dedi. Tek güvenlik önlemi şerit Malzemenin döküldüğü alanın çevresinde TCDD’nin lojmanları bulunuyor. Hurdaların etrafına sadece şerit çekildi. Radyasyonlu hurdalar açıkta durduğu için, hurda toplayan kişilerin de rahatça ulaşabileceği bir yerde bulunuyor. Gaziemir'den körfeze ulaşan zehir İzmir Gaziemir’de de eski kurşun fabrikası zehirli atıklarını yıllarca toprağa gömdü. Atıklarda 2007 yılında radyoaktivite içeren maddeler de tespit edildi. Kurşun fabrikası başka bir yere taşınırken geride zehri kaldı. İnceleme yapan TAEK, atıkların gömülü olduğu noktaların çevre sağlığı açısından riskli olduğunu ve arazinin dışında tehlike olmadığını savundu. Ancak zehir yeraltı sularına ve dereye karışmaya başladı. Bölgedeki Melez Çayı’na karışan zehir oradan da İzmir Körfezi’ne karışıyor. Burada da tedbir olarak sadece fabrika arazisine “Girilmez, yasak” yazısı yazıldı. |