TCDD'den İhale Açıklaması
'Kanser Köy'de Ölümü Ölçtüler!
TCDD'den Zarar İddialarına Cevap!
İşte Sayıştay'ın TCDD Raporu
İzmir'de İkinci Radyasyon Vakası!
İzmir'de Nükleer Atık Tehditi!
İzmir'in Tarihi Okulları Satışa Çıkıyor!
İşte İzmir'in Yeni Kıyı Düzenlemesi!
İzmir'in Çernobili Yine Zehir Kusuyor
TCDD'ye Yanıt: "Radyasyonun Kiloyla Ne Alakası Var!"
TCDD, İzmir'in göbeğindeki radyasyonlu hurdalara ilişkin açıklamasında "Yalnızca 3 kg'lik parçada radyasyon tespit edildi. Parça izole edildi" dedi. Prof. Dr. Ünak ise TCDD'yi uyardı: "Radyasyonlu malzemenin kilo ile alakası yok. Havayla yayılır."
Evrensel'den Emine Uyar'ın haberine göre, hurdaya çıkan malzemelerinde radyasyon bulunmasına ilişkin TCDD resmi İnternet sitesinden bir açıklama yapıldı.
Bakanlar Kurulu Kararı gereğince TCDD’nin hurda malzemelerinin Makine Kimya Enstitüsü Kurumu tarafından alındığı belirtilerek, söz konusu hurdaların Aliağa’da bulunan radyoaktif panellerden geçirildiği ve kontrol edilerek MKE Kurumunca teslim alındığı ifade edildi. 12 Kasım’da 95 kamyon hurdanın MKE’ye teslim edildiği belirtilerek, hurda yüklü kamyonlardan bir tanesinin radyoaktif panellerin uyarısı nedeniyle iade edildiği ifade edildi. Açıklama şöyle devam etti: “Bunun üzerine, inceleme yapılmak üzere 13 Kasım 2013 tarihinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna başvurulmuş, eş zamanlı olarak hurda sahası ve iade edilen hurdalarda MKE Kurumunun ölçümünü yapan uzmanlarca ölçüm yapılmıştır. Sahada herhangi bir radyasyon izine rastlanmamıştır. İade edilen hurdalar arasında 3 kilogram ağırlığında, bugün kullanılmayan 1960 model lokomotiflerden çıkma bir parça üzerinde radyasyon tespiti yapılmış, diğer hurdalarda ve sahada herhangi bir radyasyona rastlanmamıştır.” Açıklamanın devamında söz konusu parçanın izole edilerek koruma altına alındığı, sahanın izole edildiği söylendi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) inceleme yapmasının beklendiği belirtildi. 'Radyasyon hava ile yayılır' TAEK’in İzmir’deki temsilciliği görevini yürüten Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Perihan Ünak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ilk kez böyle bir durum ile karşılaştığını söylerken, “1960’lı yıllarda teknoloji gelişmiş değildi. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün üst sınır değerleri de çok yukarılardaydı. Daha sonra birçok konuda olduğu gibi sınırlar aşağıya çekildi. Yani sistem teknoloji ile birlikte daha denetleyebilen, araştıran ve inceleyen bir yapıya dönüştü. Radyasyonlu malzemenin kilo ile alakası yoktur. Bunu bir koku gibi düşünün. Radyasyon hava ile yayılır. Bahsedilen cihazın içinde neyin radyasyon taşıdığının iyi incelenmesi gerekir. Yetkili kurumlar gereken araştırmayı yapacaktır” dedi. 'TCDD tehlikeyi hafifletmeye çalışıyor' Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı da, TCDD’nin radyasyonun varlığını inkar etmediğini belirterek, “Ancak tehlikeyi hafifletmeye çalışıyor. Ama nükleer atık olması göz önüne alındığında tehlike büyük demektir. Bu lokomotifler nerede üretilmiş, imalatında mı bir radyoaktif madde var. Yoksa başka bir maddeyle bulaşıklık mı söz konusu araştırılmalı” dedi. Makinistlerin, emekli olanları da dahil olmak üzere ve diğer çalışanların sağlık taramasından geçirilmesi gerektiğini belirten Cangı, “Atığın tekrar kent içine getirilmiş olması başka bir sorun. Radyoaktif atıkların zararı havaya karışması ile söz konusu. İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi gerekli önlemleri almalı kent dışına çıkarmalı ve usulüne uygun bertaraf edilmelidir” dedi. |