Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir’de Arıtmanın Yol Haritası Çiziliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçenin 2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarına ait atık su ve çamur miktarı ile niteliklerine ilişkin bilgilerin yer alacağı “Çamur Yönetimi Master Planı” oluşturacak.

yapi.com.tr
İzmir’de Arıtmanın Yol Haritası Çiziliyor

Avrupa standartlarında kurduğu arıtma tesisleriyle Türkiye lideri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ay Çiğli’de arıtma çamurlarını çürüterek biogaza dönüştüren ve kurutulan çamurları da ekonomiye kazandıran dev çamur çürütme ve kurutma tesisini hizmete almıştı. Egede Son Söz'ün haberine göre, yeni çıkan “Bütünşehir Yasası” ile 9 ilçede daha atık suların arıtılması ve çıkan çamurların bertarafından sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeden toplanmasını ve geri kazanımını sağlayabilmek için “Çamur Yönetimi Master Planı” hazırlayacak.

30 ilçeyi kapsayacak planda  2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarına ait nüfusa göre atık su ve çamur miktarı ile niteliğine ilişkin bilgiler yer alacak. Bu planda, gelecekte İzmir’de kurulacak olan çamur bertaraf tesislerinin nitelikleri, yeri ve özelikleri belirlenecek. Yeni arıtma tesisleri de planlanarak bu tesislerin hangi dönemlerde devreye alınması gerektiği ortaya konacak. Atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurların tarımda ve sanayide ek yakıt elde etmek için yeniden kullanımını sağlamak amacıyla yeni çamur çürütme ve kurutma tesisleri planlanacak. Böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecekteki nüfus ve tüketim alışkanlıklarında meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilen, sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planına sahip olacak. 1 yılda tamamlanacak “Çamur Yönetim Master Planı” için ihale hazırlıkları sürüyor.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün halen 25 atık su arıtma tesisi işlettiğini belirten Büyükşehir yetkilileri, “30 Mart tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan ve arıtması bulunmayan ilçelere de arıtma tesisleri kurulacak. Mevcut arıtma tesisleri de nüfus artışına bağlı olarak, gerekiyorsa kapasitesi artırılacak. Bu anlamda çamur yönetimi master planı yapacağımız çalışmalar için bize yol haritası oluşturacak” diye konuştu.

Kullanım alanı geniş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde kurduğu “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” günde 800 ton kurutma kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük, 60 bin metreküp çürütme kapasitesiyle de dünyanın en büyük tesisleri arasında yer alıyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde üretilen çamurlar anaerobik (oksijensiz) ortamda çürütülerek biyogaz elde ediliyor. Çürütme işlemi sonrası susuzlaştırılan çamur diğer 13 tesisten gelen çamurlarla birlikte çamur kurutma ünitelerinde yüzde 92 kuru madde içerecek şekilde kurutuluyor. Kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilmesi için çalışmalar sürüyor. Kurutulan çamurlar da kireç ve çimento fabrikalarında ek yakıt olarak değerlendirilmesine ilişkin görüşmeler devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-aritmanin-yol-haritasi-ciziliyor_119733.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!