Türkiye’de sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde ticaret yapılması ve kurumsal sosyal sorumluluk alanında ortak temel prensipler doğrultusunda bir çerçeve oluşturulması amacıyla İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Merkezi tarafından başlatılan ve katılımcılarını İsveç firmalarının oluşturduğu 'Swedish Sustainable Business (SSB) / İsveç Sürdürülebilir Ticaret' insiyatifinin resmi lansmanı Kadir Has Üniversitesi Cibali yerleşkesinde düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi. İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Merkezi, İsveç Büyükelçiliği ve İsveç Başkonsolosluğu işbirliği ile organize edilen toplantıda, Türkiye ziyareti çerçevesinde İstanbul'da bulunan İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling de hazır bulundu.
Toplantının açılışını yapan ve ev sahibi olmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, sürdürülebilirlik kavramının bugün geldiği noktada özel sektörün payının yadsınamayacağını kaydederek, İsveç hükümetine ve İsveçli şirketlere katkılarından dolayı teşekkür etti. SSB için "Bu sürecin sonunda sürdürülebilir bir modelin geliştirilmesi en büyük beklentimizdir" diyen Rektör Aydın, sürdürülebilirlik kavramının Türkiye'de daha da yaygınlaşması dileklerini paylaştı. İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Merkezi'nden İsveç Ticaret Ateşesi Antoine Fanoun da, programın amacını, uluslararası pazarın önde gelen aktörlerinden olan İsveç şirketlerinin yurtiçinde benimsedikleri kurumsal kültürün gerekliliklerini diğer ülkelerde de yerine getirmeleri olarak özetledi. Bu çerçevede yıl içinde bir dizi çalışma gerçekleştireceklerini ifade eden Fanoun, özellikle çevre ve sürdürülebilirlik konularına odaklanacaklarını açıkladı.
Sürdürülebilir kalkınma için kurumsal sosyal sorumluluk daha da önemli hale geliyor
Fanoun'dan sonra söz alan İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling ise, günümüzde, sürdürülebilir kalkınma için kurumsal sosyal sorumluluğun daha da önemli hale geldiğinin altını çizerek; şirketlerin artık sadece 'şirket' olmadıklarını, bu anlamda şeffaf olmalarının önemini vurguladı. Konuşmasında, 250'den fazla İsveç şirketinin Türkiye'de iş yaptığına değinen ve Türkiye ile İsveç'in ortak vizyonlarına işaret eden Björling, 'İsveç Sürdürülebilir Ticaret' girişiminin şirketlerin insan ve çevre haklarına saygılı çalışmasını önemseyen bir program olduğunu söyledi. Bunun şirketler tarafından sahiplenilecek bir proje olduğunu belirten Björling, bu modeli kendi iş yapma pratiklerine nasıl dahil edeceklerine de şirketlerin kendilerinin karar vereceğini sözlerine ekledi.
Kurumsal sosyal sorumluluk için şirketlerin şeffaf, küresel ve istikrarlı yapılara sahip olmaları gerektiğini ifade eden Björling, bölgesel ve küresel sorunların ele alınıp, bunlarla ilgili kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerinin daha sağlam bir şekilde oturtulması gerekliliği üzerinde de durdu. Bu noktada devlet şirketlerinin bir rol model olmak anlamında önemli bir pozisyonda durduklarını belirten Björling, bu nedenle İsveç'te artık şirketlerden 'sürdürülebilirlik raporu' istendiğini kaydetti. Björling, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının ilk başta çok maliyetli gibi görülse de, uzun vadede daha güçlü rekabet avantajı sağlayacağını anlattı.
Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler de, Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk üzerine bir sonum yaptı.
Konuşmaların ardından SSB topluluğuna üye olan Atlas Copco, Ericsson, Puls Trading, Sandvik, Securitas, SKF, SNA Europe, TeliaSonera ve Volvo Group, 'SSB Temel İlkeleri Bildirgesi'ne imza attılar.
'Swedish Sustainable Business (SSB) / İsveç Sürdürülebilir Ticaret' programı
Yurtdışında faaliyet gösteren İsveç şirketlerine yönelik bir program olan SSB, İsveç'in kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) alanındaki çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Program, KSS'ye yakın ilgi duyan kuruluşların bir araya gelebileceği ve işbirliği yaparak tek başlarına başarabileceklerinden daha fazlasını yapmalarına katkıda bulunan bir platform oluşturma iddiasını taşıyor. SSB ile ayrıca, ortak bir platformda bilgi paylaşımı, üye şirketlere KSS ile ilgili farklı konularda bireysel rehberlik sağlanması, sürdürülebilir iş ve KSS ile ilgili konularda atölyeler oluşturulması, İsveç ve Türkiye'deki üniversitelerle işbirliği yapılarak yönetici eğitimi modüllerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
|