strong>Murat Yalçıntaş: Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını biraz olsun gevşetmesinde fayda var
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 2. çeyrek büyüme verileriyle ilgili olarak, ''Büyük bir ihtimalle 2012 yılı için hedeflediğimiz yüzde 4 civarı büyümeyi yakalayamayacağız gibi görünüyor. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını biraz olsun gevşetmesinde fayda var; yoksa yüzde 4 hedefini yakalayamayacağız'' dedi. Yalçıntaş, ''2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,3 büyümüştük, 2. çeyrekte beklentilerimizin biraz altında, yüzde 2,9 büyüdük. Bu büyümeyi dünya ile karşılaştırdığımız zaman dünyada 2. çeyrekte en hızlı büyüyen ülke yüzde 7,6 ile yine Çin oldu. Ama Avrupa Birliği ortalamada 0,2 daraldı. Bu bağlamda ekonomimizin dünya ortalamalarına göre normal, özellikle Avrupa Birliği ile kıyasladığımızda ise başarılı bir çizgide olduğunu söyleyebiliriz'' ifadelerini kullandı.
''Burada mühim olan bundan sonra ne olacağı'' diyen Yalçıntaş, şunları kaydetti:
''Alt kalemlere baktığımız zaman, bu Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki azalmanın iki ana sebebini görüyoruz. Birincisi hane halklarının yurt içi tüketiminde düşüş olduğunu görüyoruz. Sadece yüzde 0,5 azaldı bu. İkincisi ise özel sektör sabit sermaye yatırımlarındaki düşme. O da yüzde 7,9 azaldı. Bu iki kalem zaten GSYH'nin yüzde 95'ini teşkil ediyor. Ve iki kalemdeki azalma da bizim büyümemizin yüzde 3'lerde kalmasına neden oldu.'' İç talep ve özel sektör sabit sermaye yatırımlarındaki gerilemenin sebeplerinden biri olarak Avrupa'da sürmekte olan krizi gösteren Yalçıntaş, bir diğer sebebin de Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikaları olduğunu kaydetti. Yalçıntaş, ''Sıkı para politikasının cari açığa olan olumlu etkisini gördük. Çünkü ilk çeyrekte dış ticaretimiz büyümeye pozitif katkı yapmıştı. Bu çeyrekte de dış ticaret büyümeye pozitif katkı yaptı. Çünkü ihracat yüzde 19,8 artarken ithalatta yüzde 3,2 azaldı. Bu da Merkez Bankası'nın uyguladığı politikanın cari açığı azaltmakta başarılı olduğunu gösteriyor'' dedi.
Nurettin Özdebir: Merkez Bankası freni gevşetmekte geç kaldı
Yüzde 2,9'luk büyüme rakamının, beklentilerin oldukça altında olduğunu; oysa söz konusu dönem için ekonominin yüzde 3,5 ile 4 arasında büyüdüğünü tahmin ettiklerini ifade eden Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise, beklentilerin altında kalan ikinci çeyrek büyümesinin, yıllık büyümenin yüzde 4'ün altında kalma ihtimalini güçlendirdiğini vurguladı. Büyümeye iç talebin negatif katkı yaptığına işaret eden Özdebir, iç talebin yavaşladığını gözlemlediklerini ama özel tüketim harcamalarındaki binde 5'lik ve özel yatırım harcamalarındaki yüzde 7,9'luk düşüşün, yavaşlamanın düşündüklerinden de sert olduğunu gösterdiğini kaydetti. Özdebir, Merkez Bankası yöneticilerinin, Temmuz ayından itibaren freni gevşetmeye başladıklarını açıkladığını hatırlatarak, ikinci çeyrek büyümesinin, Merkez Bankası'nın ayağını frenden çekmekte geç kaldığını düşündürdüğünü, bu nedenle ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim kararı alınması gerektiğini ifade etti. ''Artan zararlar şirketlerimizin öz kaynaklarını eritiyor'' ISO Birinci 500 ve İkinci 500 listesine girmeyi başaran şirketlerin neredeyse dörtte birinin zarar açıkladığını anımsatan Özdebir, şunları kaydetti:
''Düşen kar oranları, artan zararlar şirketlerimizin öz kaynaklarını eritmektedir. İç pazarda yavaşlama devam ederse bu şirketlerin bir kısmı kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaktır. Dış talebin yavaşladığı bu dönemde iç pazarımızı kıskançlıkla korumamız gerekir. Son dönemlerde iç pazarımızın kalitesiz ve standart dışı mallarla adeta işgal edildiğini görmekteyiz. Gümrüklerde beyan edilen miktarların üstünde ve kalite standartlarına uymayan mallar ülkemize rahatça girmektedir. Bunu önlemek için hem gümrüklerdeki denetimler sıkılaştırılmalı hem de Piyasa Gözetim ve Denetim Sistemi mutlaka daha etkin çalıştırılmalıdır.''
Özdebir, karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasa aktörleri arasında bir güven bunalımı yaşanmasının da ekonomideki yavaşlamada etkili olduğunu savunarak, çeklerin tahsil edilmesini kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasının, müşteri sigortası uygulamasının daha iyi tanıtılmasının piyasalardaki güven bunalımının aşılmasına katkı sağlayacağına vurgu yaptı.
|