Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İş Dünyasına Göre İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Beklentilerin Altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından üretim yöntemiyle hesaplanan ve dün (10 Eylül Pazartesi) açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 2012 ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendiren iş dünyası temsilcileri, ikinci çeyrek büyümesini beklentilerin altında buldu.

yapi.com.tr / AA
İş Dünyasına Göre İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Beklentilerin Altında

p>Mehmet Büyükekşi: Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüme kaydetmesini oldukça önemli görüyoruz

TÜİK'in açıkladığı 2012 yılı 2. çeyrek büyüme rakamlarını yorumlayan Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüme kaydetmesini oldukça önemli görüyoruz. Türkiye'nin yakalamış olduğu büyüme rakamı, dünya ekonomilerindeki konjonktür ile kıyaslandığında istikrarlı bir başarı tablosuna işaret etmektedir. Yılın ikinci çeyreğinde Çin yüzde 7,6, ABD yüzde 1,7, Japonya yüzde 0,7, Brezilya yüzde 0,4 büyürken, AB ekonomileri binde 2 küçülmüştür'' dedi.

Ana ticaret partnerlerimizden Almanya'da büyüme hızının binde 3'e kadar gerilediğine değinen Büyükekşi, ''Fransa ne yazık ki hiç büyüyememiş. İngiltere ise yüzde 0,5 küçülmüştür. Diğer yandan ihracattaki düşüşün etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 büyüyen Güney Kore'nin, ikinci çeyrek büyümesi yüzde 0,3 olarak beklenmektedir. Dünya ekonomilerinin büyüyememe krizi ile baş etmeye çalıştığı bir ortamda, Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9 büyümesini oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz'' ifadelerini kullandı.

İhracatın, büyümenin hem barometresi, hem de lokomotifi olduğunu belirten Büyükekşi, ''İlk çeyrekteki yüzde 3,3'lük büyümede olduğu gibi, ikinci çeyrekteki 2,9'luk büyümede de ihracatın damgası vardır. İhracatımız ilk çeyrekte yüzde 12,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 14,2 artmıştır'' tespitinde bulundu.
   
''İhracat, büyümenin motorudur, Türkiye ekonomisinin nirengi noktasıdır''
   
İhracatımızın 2. çeyrekte gösterdiği başarılı performans sonucunda, net ihracatın büyümeye katkısının 5,7 puan olduğunu, 2012'nin ilk yarısında bu rakamın 5,1 puan olarak gerçekleştiğini kaydeden Büyükekşi, ''Dolayısıyla içeride daralma yaşayan Türkiye ekonomisi, ihracat sayesinde büyüme hızını korumuştur'' dedi. ''İhracat, büyümenin motorudur, Türkiye ekonomisinin nirengi noktasıdır'' diyen Büyükekşi, bu gerçekten yola çıkarak, Türkiye'de her kesimin, dışa açık ve ihracatla rekabet eden bir büyüme modelini hayata geçirmek için daha istekli olması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Büyükekşi, ''Biz 55 bin firmanın oluşturduğu ihracat ailesi olarak, büyümeye, üretmeye ve ihraç etmeye istekli olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye'nin dinamik ihracatçıları olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da büyümeyi sırtlamak için yüksek performansla üretip ihraç etmeye devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Tanıl Küçük: Yılın tamamı için öngörülen yüzde 4'lük büyümenin yakalanması riskte

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ikinci çeyrekte büyümenin beklentilerin altında kaldığını belirterek, ''İlk altı ayda ortalama büyümenin yüzde 3,1 olarak gerçekleşmesi, yılın tamamı için öngörülen yüzde 4'lük büyümenin yakalanmasını riske atmıştır'' dedi. Küçük, giderek düşme eğiliminde olan hane halkı tüketim harcamalarının ve yatırım harcamalarının eksiye geçmesinin, iç talepteki durgunluğun ikinci çeyrekte daha da ciddi bir boyuta ulaştığını göstermesi açısından önemli ve düşündürücü olduğunu kaydetti.
    
Küçük, iç talepteki durgunluğun, dolaylı vergi gelirlerinin katkısını da küçülttüğünü dile getirerek, elde edilen büyümede, kamu kaynaklı tüketim harcamalarının yanında özellikle ihracatın etkili olduğunun görüldüğünü belirtti. Bu noktada, dış ticaret verilerinin, ihracatta dolar bazında artıştan çok, miktar bazında artışa işaret ettiğine, dolayısıyla, ihracattaki nispi başarının pazarlarını korumak adına ihracatçıların fiyatından fedakarlık yapmasıyla sağlandığına dikkati çeken Küçük, ''Şu gerçeğin altını çizmeliyiz ki, iç ve dış talepteki olumsuz koşullara rağmen, sanayimiz görevini yapmış ve ilk çeyrekteki yüzde 3,3'lük büyümede 0,7 puan olan katkısını, ikinci çeyrekte 0,9 puana çıkarmayı başarmıştır. Diğer taraftan, Temmuz ayında sanayi üretimi yüzde 3,4 oranında arttı. Ancak, 2012'nin ikinci yarısını ve 2013'ü riske atmamak için sanayi üretiminde daha yüksek artışlara ihtiyaç vardır. Özetle, ekonominin, iç talebi canlandırıcı tedbirlerin artık süratle gündeme gelmesi gerektiğini hatırlatan bir noktada olduğunu söyleyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/is-dunyasina-gore-ikinci-ceyrek-buyume-rakamlari-beklentilerin-altinda_102043.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!