Büyükekşi: Kentsel dönüşüm, ekonomiye dinamizm katacak
Bir diğer açılış konuşmacısı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün kendileri açısından son derece büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonominin, ihracatın ve istihdamın temel direklerinden biri olduğunu kaydeden Büyükekşi, inşaat sektörünün, Türkiye'nin büyümesini çok olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Büyükekşi, ''İnşaat sektörü doğrudan 1,3 milyon, dolaylı olarak da 4,5 milyon kişiyi istihdam ediyor. Sırf bu rakam bile, sektörün Türkiye için önemini net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle son dönemde faiz oranlarının düşmeye başlamasıyla sektör bir hayli hareketlendi'' dedi.
Türkiye'nin deprem bölgesinde yer almasının da sektöre bir hayli önemli sorumluluklar yüklediğine dikkati çeken Büyükekşi, ''Eğer bu süreci başarılı bir şekilde yönetebilirsek hem depreme dayalı konutların üretilmesine olanak sağlayacağız hem de ekonomiye dinamizm katacağız'' değerlendirmesini yaptı. Kamuoyunun inşaat sektörünü genelde iç piyasaya yaptığı katkılarla bildiğini söyleyen Büyükekşi, sektörün ihracat cephesine yaptığı katkının ise pek fazla bilinmediğini dile getirdi. Demir çelikten çimentoya, hazır betondan seramiğe, yalıtım malzemelerinden boyaya kadar çok farklı sektörlerin, Türkiye'nin ihracatına ve büyümesine büyük katkı sağladığını vurgulayan Büyükekşi, inşaat sektörünün ihracatın da lokomotif sektörleri arasında yer aldığına dikkati çekti.
Son dönemde Türkiye'nin alternatif pazarlarda gösterdiği başarıda inşaat sektörünün de büyük katkısı olduğunu belirten Büyükekşi, ''Çünkü inşaatla ilgili pek çok sektörde Avrupa'nın en büyük üreticisi ve ihracatçılarından biriyiz. Bu alanda üretim kalitesi olarak da son derece iyi bir noktaya geldik. Bu üretim gücü, müteahhitlik sektörümüze de büyük bir katkı sağlıyor. Müteahhitlik sektörümüz yurt dışında çok başarılı çalışmalar yapıyor. Farklı ülkelerde farklı projeler bir biri ardına hayata geçiriliyor. Bu projelerin girdileri de Türkiye'den gidiyor. Bu da bize önemli bir avantaj sağlıyor'' şeklinde konuştu. İnşaat sektörünün durumu ve 2023 hedefleri Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin, dünyadaki olumsuz ekonomik iklime rağmen ihracatın büyük desteği ve katkısı ile büyümeye devam ettiğini anlattı. Türkiye'nin İhracat Vizyonu'nun, 3 aşamada 4'er yıllık vizyonlar ile atılım, yatırım ve liderlik şeklinde dönemlere ayrıldığını anımsatan Büyükekşi, şu bilgileri verdi:
''Çimento, cam, seramik ve toprak sektörü 2001 yılında 1 milyar dolar ihracat yapmıştı. Sektörün 2011 ihracatı 3,2 milyar dolar olurken, 2023 hedefi ise 7,3 milyar dolar. Kimyevi maddeler sektörü 2001 yılında 1,8 milyar dolar ihracat yaptı. Sektörün 2011 ihracatı 16,3 milyar dolar olurken, 2023 hedefi ise 50 milyar dolar. Demir çelik sektörü 2001 yılında 2,4 milyar dolar ihracat yaptı. Sektörün 2011 ihracatı 15,3 milyar dolar olurken, 2023 hedefi ise 55 milyar dolar. Demir ve demir dışı metaller sektörü 2001 yılında 870 milyon dolar ihracat yaptı. Sektörün 2011 ihracatı 7 milyar dolar olurken, 2023 hedefi ise 25 milyar dolar. 2023 yılında 25 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısını 7'ye çıkarmayı planlıyoruz. Şu an 25 milyar doların üzerinde ihracat yapan firmamız yok.'' ''9 ayında 44 milyar dolarlık enerji ve petrol ithal edildi'' Büyükekşi, Türkiye'nin kendine özgü bir takım dinamiklerinin bulunduğuna işaret ederek, ''Maalesef Türkiye ihtiyacı olan enerjiyi yurt dışından ithal ediyor. Türkiye 2012'nin 9 ayında 44 milyar dolarlık enerji ve petrol ithal etti. Bu rakam tüm ithalatımızın yüzde 25'ini oluşturuyor. Türkiye'nin ilk 9 aydaki dış ticaret açığı 63 milyar dolar. Dış ticaret açığımızın yüzde 67'si enerji ve petrol ihracatından geliyor'' şeklinde konuştu. ''Türkiye İnovasyon Haftası'' Verimi daha yüksek ürünlerin ihracat açısından da taşıdığı öneme dikkati çeken Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:
''Ar-Ge ve inovasyon, artık üretimin ve ihracatın kilit noktası haline geldi. Türkiye de artık bu konuya gereken önemi veriyor. Bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği düzenliyoruz. 'Türkiye İnovasyon Haftası'nı 6 ile 8 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde yapacağız. Türkiye İnovasyon Haftası'nda dünyanın ve Türkiye'nin önemli uluslararası profesyonellerini, sanayicilerini, akademisyenlerini ve üniversite öğrencilerini İstanbul'da bir araya getireceğiz. İnovasyon odaklı konferans, sergi ve atölye çalışmaları ile dünya çapında bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Hedefimiz bütün sektörlerimizde inovatif yaklaşımlarla katma değeri artırmak, ürünlerimize olan talebi hep yüksek tutmaktır. İnşaat sektörümüzün de üzerine düşen çalışmaları yaptığını biliyorum.''
|