Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İMSAD Zirvesi: Sistemli İşbirliğine Giderek, Güçlerimizi Birleştirelim

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) bu yıl 6.'sını düzenlediği Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, ‘işbirliği ve güç birliği’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı zirvede, beş ayrı oturumda Türkiye inşaat sektörünün geleceğine ışık tutuldu.

yapi.com.tr
İMSAD Zirvesi: Sistemli İşbirliğine Giderek, Güçlerimizi Birleştirelim

Yeşim Hatırlı: Üyelerimizin ürettiği yıllık yaklaşık 15 milyon metrekare projenin yaklaşık yüzde 30’unu yurtdışı projeleri oluşturuyor

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Yeşim Hatırlı da, üyelerinin yurtiçinde ve yurtdışında yılda yaklaşık 15 milyon metrekare proje ürettiklerini ve bunun yaklaşık yüzde 30’unu yurtdışı projelerinin oluşturduğunu söyledi. Mimarlar olarak, müteahhitlik firmaları, proje müellifi ve işveren ilişkisiyle başlayan birlikteliklerinin, konsept proje tasarımından, mesleki kontrollüğe kadar giden yapım sürecinin her aşamasında işbirliğini gerektirdiğini vurgulayan Hatırlı, şöyle konuştu:

“Yurtdışında iş yapan müteahhit firmaların Türk mimarlara sağladıkları yeni iş alanları olduğu gibi, tersine, mimarlık ofislerimiz de yurt dışı pazarlara açılmada öncü rol üstlenmekte; gerek inşaat, gerekse malzeme üretici firmalarının yeni pazarlara ulaşmalarına imkan sağlamaktadır. Biz sektör paydaşları arasındaki bu işbirliği, kuşku yok ki yapı kalitesinde ve güvenli yapıların inşasında önemli rol oynayacaktır”.

İbrahimİbrahim Çağlar (Foto: Uğur Aslanhan / AA)İbrahim Çağlar: Tüketimde yerli malının daha ön plana çıkması, kaliteyi artıracaktır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Türkiye'deki üreticiler olarak, birçok alanda dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyoruz. Buna canı gönülden inanıyorum. Tekstilde bir numarayız. Otomobilde 'sıfır hata' ile üretim yapabiliyoruz. İnşaat malzemelerinde keza öyleyiz. Bu kadar kaliteli inşaatlar yapmasak, dünyada ikinci sıraya oturamayız. Onun için tüketimde de yerli malının daha ön plana çıkması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu kaliteyi artıracaktır" dedi. Üretim artınca kalitenin de artacağını ve sanayinin de böylece kalkınabileceğini aktaran Çağlar, müteahhit ve mimarlardan yerli malı kullanımına önem vermelerini istedi.

Çağlar, İTO olarak inşaat sektöründeki bu kalite ve iş yapma enerjisini küresel vitrinlerde de sergilemek için 2015'te yeni bir adım atacaklarını kaydederek, 10-13 Mart'ta düzenlenecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'e çok sayıda firmayla katılacaklarını belirtti. Fuarın girişinde 300 metrekare çadır kiraladıklarını, o çadırın içerisinde 96 metrekarelik İstanbul maketi olacağını dile getiren Çağlar, çadırın önemini geçen yıl fark ettiklerini anlattı. Çağlar, fuarda dünyanın önde gelen şehirlerinin çadırının bulunacağını ifade ederek, böylesi bir alanda yeterince yatırım yapmamanın sektöre yakışmadığını, fuarda sergileyecekleri maketin hareketli, ses ve ışık efektleriyle zenginleştirileceğini, İstanbul'un her yönüyle konuklara görsel şovlarla gösterileceğini söyledi. Çadırda Türkiye'de kamu ve özel sektörün dev projelerinin görsellerinin olacağı bilgisini de veren Çağlar, "Arzu eden firmaların projelerini özellikle orada sunacağız. İnanıyoruz ki hep birlikte bu projemizi hayata taşıyacak ve Türkiye'yi dünyanın en büyük gayrimenkul fuarında layıkıyla bu sefer temsil edeceğiz. Artık yalnız değiliz. Kıymetli Bakanımız her türlü konuda bizlerin yanında" diye konuştu.


Çağrı Köseyener: Sektörü daha ileri taşıyacak konuların başında mühendislik ve dizayn alanındaki potansiyelin daha etkin kullanılılması geliyor

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Müteahhitlik ve Yatırım Daire Başkanı Çağrı Köseyener de, sektörü yurtdışı projelerde daha ileriye taşıyacak konuların başında ‘mühendislik ve dizayn’ alanındaki potansiyelin daha etkin kullanılmasının geldiğini belirtti. Son yıllarda büyük gelişme gösteren teknik müşavirlik ve mimarlık firmalarının potansiyelinden de daha etkin faydalanılması gerektiğini vurgulayan Köseyener, şöyle dedi:

“Yurtdışı projelerde firmalarımız işbirliği yaparak, ortak projeler üstlenmelidirler. Güney Kore, İspanya, Fransa ve ABD gibi dünya çapındaki firmalarla rekabet etmenin en etkin yolu, firmalarımız arasındaki bu işbirliklerinin arttırılmasıdır. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün gelişiminde devletin üzerine düşen temel görev ise; gelişmiş ülkelerdeki kurumsal yapılara benzer, etkin bir finansman mekanizmasının yaratılmasıdır”.

Müteahhitlik firmalarının yurtdışında üstlendiği projelerin toplam bedelinin 2014 sonu itibariyle 300 milyar ABD dolarını aşacağını söyleyen Köseyener, dünya GSMH ve ihracatı içerisinde yüzde 1’in altında paya sahip olan Türkiye’nin, yurtdışı müteahhitlik hizmet gelirleri içerisindeki payının yüzde 3,8 olmasının ise sektördeki gelişmişliğin en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-zirvesi-sistemli-isbirligine-giderek-guclerimizi-birlestirelim_126835.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!