Toplantının açılış konuşmasını yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüsayin Bilmaç, dünyada ilk beş ülke arasında yer alan Türk inşaat malzemesi sanayisinin 2015 yılına kadar ortalama yüzde 12’lik bir büyüme hedefi olduğunu anımsatarak, 2013 için beklentilerinin pozitif olduğunu açıkladı. Beklentileri karşılamayan 2012'den sonra 2013 yılını kazanmak için önemsedikleri bazı konular olduğuna değinen Bilmaç, 2013 için açıklanan yüzde 4 genel ekonomik büyüme hedefinin ancak inşaat sektörünün bunun iki katı kadar büyümesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekti.
"İnşaat sektörümüzün lokomotif rolünü etkinleştirecek kentsel dönüşümün olumlu ilk uygulamalarının hayata geçirilmesini ve bunun topyekun bir seferberlik gibi ele alınmasını önemsiyoruz. Diğer taraftan, sektörde yoğun yaşadığımız haksız rekabetin önüne geçilmesi için adımlar atılması şart. Haklı rekabetin yaşanmadığı bir ortamda sağlıklı, sürdürülebilir bir büyümeden söz edemiyoruz. İnşaat malzemelerine baktığımızda bugün ülkemiz bölgesinde üretim üssüyüz, ihracatta iddialıyız, pek çok kaliteli ürünü yeterli kapasitede Avrupa ve dünya standardında üretmemize rağmen halen belgesiz, standarda uygun olmayan malzemelerle mücadele etmek zorundayız. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde her iki konuda da atılacak olumlu adımlarla 2013 yılı sektörümüz için çok daha iyi geçecek".
Hüseyin BilmaçKentsel dönüşüm ve alt yapı yatırımları sektöre ivme kazandıracak
Türkiye'nin henüz gelişmekte olan bir ülke olduğuna ve üst yapı, alt yapı ihtiyacının devam ettiğine ve bu alanlardaki projelerin 2013'te sektöre ivme kazandırmasının beklendiğine işaret eden Bilmaç, ancak oluşacak konut stoğunun eritilmesinin zaman alacağına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:
"Hep konu edilen bir konut stoğu fazlası var. Aslında bu stok beklentileri 2013 yılında biraz aşağıya çekiyor. Çünkü 2013 yılı başında inşası devam etmekte olan konutlar ile birlikte yaklaşık 800 bin konut stoğunun oluşacağından bahsediliyor. Türkiye’deki verilere göre yılda yaklaşık 400 bin konut satışı söz konusu. Demek ki oluşan bu stoğun eritilmesi bir vakit alacak. Gerek kentsel dönüşüm ve gerekse alt yapı alanında hükümetin yatırım programında olan havalimanı köprüler gibi büyük projelerin 2013 yılında sektöre bir ivme getireceğini düşünüyoruz".
Prof. Dr. Kerem Alkin"Küresel kriz algısı çok kötü yönetiliyor"
Hüseyin Bilmaç'tan sonra söz alan İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise 4. faza geçen küresel krizde 'kriz algısı'nın iyi yönetilememesinin yarattığı karamsarlığa dikkat çekti. Bu nedenle bazı göstergelerin beklenenden daha iyi çıktığının gözden kaçtığını kaydeden Alkin, ancak yine de başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dikkatle izlenmesi gereken bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Dünya ekonomisini yakından ilgilendiren başlıca riskleri, petrol fiyatlarındaki olası bir çözülme, euro bölgesi algısı, ABD'de keskinleşecek bir mali uçurum olarak sıralayan Alkin, hükümet tarafından alınan önlemlerle Çin ekonomisinin en azından 2013 için bir risk kalemi olmaktan çıktığını belirtti. Alkin, dünyanın üretim ve tüketim merkezinin Batı'dan Doğu'ya kaydığına dikkat çekerek, Türkiye'nin bunun üzerinde çalışması gerektiğini ifade etti. Türkiye ekonomisi için Mayıs ayına kadar yumuşak inişin devam edeceği öngörüsünde bulunan Alkin, ancak sonrasında destek belkediğini de sözlerine ekledi.
Toparlanma var, ama büyük değişiklikler beklemeyin
2012'de dünya genelinde 4,5 trilyon dolar inşaat harcaması yapıldığını ve inşaat malzemeleri ticaretinin de 805 milyar dolar olarak gerçekleştiğine değinen Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fuat Gürlesel de 2013 de göreceli bir toparlanma öngörmelerine karşılık çok büyük değişiklikler beklemediklerini bildirdi. Hükümetin ekonomiyi yavaşlatma politikaları sonucu inşaat sektörünün 2012'de genel ekonomik büyümenin altında bir performan gösterdiğini belirten Gürlesel, söz konusu politikaların değişmemesi durumunda 2013 ve izleyen yıllar için benzer bir tablo beklenebileceğini söyledi. Türkiye'de inşaat malzemeleri pazar büyüklüğünü yenileme hariç 46,2 milyar dolar açıklayan Gürlesel, 2012'de 20 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün 11 milyar dolar ticaret fazlası verdiğini ve toplam ihracat içinde yüzde 14,6 payı olduğunu ifade etti. Malzeme fiyatlarındaki artışa da değinen Gürlesel, büyümenin beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda fiyatlar üzerinde yaratacağı aşağı yönlü baskı konusunda da uyardı.