117 Yıllık ‘Salı Pazarı’ Yine Taşınıyor
"Uzlaşma Olmalı; ancak Yatırımcılara...
"Sıkıntıları Dile Getiremiyoruz;...
İNDER Başkanlığına Yine Nazmi...
Soyak Holding Çalışanlarının...
GYODER İsmini ve Faaliyet...
'Yeşil Şehirler Zirvesi'nin...
Fikirtepe’de Yeni Perde
Yapı Ruhsatları 6 Günde Çıkacak
İNDER'den Afet Yasası ve Kentsel...
"1+1 Konutun Modası Geçmez "
Bakan Bayraktar 'Konutta KDV...
“İmar Artışına Karşıyız”
İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) düzenlediği “Kentsel Dönüşüm Çözümleri” toplantısında, Afet Yasası’ndan günümüze kadar yaşanan süreç finansal, hukuksal, bilimsel ve sosyal boyutlarıyla masaya yatırıldı.
1 Haziran Cumartesi günü Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılışını İNDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve TEB Bireysel Bankacılık Direktörü Tuğbay Kumoğlu yaptı.
6302 Afet Yasası’nı milat olarak değerlendiren Durbakayım, Kat Mülkiyeti Kanunu ile yıllardır gerçekleştirilemeyen dönüşümün hayata geçeceğini dile getirdi. Kentsel dönüşüm hala sivil bir örneği olmadığını belirten Durbakayım, “ 3’te 2’lik oran uygulanmaya başlanınca kanun gerçek anlamda uygulanacak ve çığ gibi büyüyecek” dedi. Emsal artışını eleştiren Durbakayım, “ İstanbul’da emsal yeterince yüksek. Bu oranı arttırmak hata olur ve yeni yasalara ihtiyaç ortaya çıkar” dedi. Afet yasasının temelinde vatandaş olduğunu belirten Bayraktar, “Vatandaş kendi binasına karşı duyarlı olmalı. Nasıl sağlığı için check-up yaptırıyorsa binası için de yapmalı. Ben nasıl bir evde yaşıyorum sorusunu sormalı” diye konuştu. "2 ağaç söküp 12 ağaç dikeceğiz" Kentsel dönüşüm deneyimlerinin paylaşıldığı bir sonraki oturumda, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu gelinen süreci değerlendirdi. Moderatörlüğünü Denge İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Geniş'in üstlendiği oturumda yerel yönetimciler, ikna sürecinin detaylarını katılımcılarla paylaştılar. Kentsel dönüşümün bilimsel, finansal ve hukuksal boyutlarının tartışıldığı oturuma Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay moderatörlük yaptı. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ocakçı kentsel dönüşüm deneyimini bilimsel yönden değerlendirirken, Prof. Dr. Gürsel Öngören hukuksal deneyimleri aktardı. TEB Bireysel Bankacılık Tüketici Finansmanı Müdürü Deniz Tor ise kredilerle ilgili gündeme gelen soruları dile getirdi. Kentsel dönüşüme yapı müteahhitlerinin bakışı toplantının son oturumunda değerlendirildi. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen SOYAK Holding CEO'su Dr. Emre Çamlıbel; emsal artışı, sürecin çıkmazları durumunda yapı müteahhitlerinin ne olabileceği gibi sorular sorarak, pratikte yaşanan durumları aktarmaları için sözü GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ve Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'ya bıraktı. Kat maliki ve müteahhit arasındaki güvenin önemine değinen konuşmacılar, konut vadelerinin bu işin en önemli araçlarından biri olduğunu vurguladılar. |