strong>Bakan Ergün: Tüm dünyada geleceğe dönük beklentilerin aşağı yönlü revize edildiği bir dönem yaşanıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Merkez Bankası tarafından açıklanan Ağustos Ayı Kapasite Kullanım Oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gelişmiş ülkelerde borç krizinin hala devam ettiğini ve bunun neticesinde tüm dünyada geleceğe dönük beklentilerin aşağı yönlü revize edildiği bir dönem yaşandığını ifade etti. Gelişmiş ekonomilerde meydana gelen gelişmelerin dünyaya açık bir ekonomiye sahip olan Türkiye'yi etkilemesinin de doğal olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şu ifadeleri kullandı:
''İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranları, 2012 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 74,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. İmalat sanayi kapasite kullanımı bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,8 azalmıştır. Gelişmiş ekonomilerde meydana gelen bu gelişmeler dünyaya açık bir ekonomiye sahip olan Türkiye'yi de doğal olarak etkilemektedir. Fakat Türkiye gerek dengeli kamu mali yapısının gerekse sahip olduğu siyasi istikrarın getirdiği güçle, olumsuz gelişmelerden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur.''
Gelişmiş ülkelerdeki finansal sorun büyüme sorunu haline gelerek, işsizliğin artmasına neden olduğunu ifade eden Bakan Ergün, Türkiye'deki işsizliğin 2005 yılından bu döneme kadar en düşük seviyesine gerilediğini anımsatarak Türkiye'nin büyürken istihdamını da artırdığına dikkati çekti. Bakan Ergün, bundan dolayı sanayiye ilişkin verilerdeki bu tür dalgalanmaları normal karşılamak gerektiğini kaydederek, ''Zaten biz, özellikle Orta Vadeli Programın hazırlık aşamasında bu tür gelişmeleri dikkate almış, gerekli tedbirlerimizi de hazırlamıştık. Kaldı ki Türkiye, işsizlik rakamında da gördüğümüz gibi hemen her alanda beklentileri aşan bir performans göstermeye devam etmektedir'' dedi.
Bakan Ergün, büyümenin lokomotifinin imalatçılar ve sanayiciler olduğunu belirterek, sanayinin önünü açma ve rekabet gücünü artırmak amacıyla teşvik sistemini güncellediklerini kaydetti. Bununla beraber çok daha yüksek katma değerli, teknoloji yoğun sektörlerin önünün açıldığını belirten Bakan Ergün, ''Sektör düzeyinde uygulanacak mikro politikalar için yol haritaları hazırlamaya devam ediyoruz. Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Demir Çelik, Kimya, Seramik ve Elektrik-Elektronik sektörlerine ilişkin strateji belgelerini ve eylem planları ile Girdi Tedarik Stratejisi ve Eylem Planı'nı görüştük. Bu önemli belgeleri, en kısa sürede Yüksek Planlama Kurulu'nun onayına sunacak ve eylemleri hayata geçirmeye başlayacağız'' dedi. Bu çalışmalarla sanayinin rekabet gücünü artırmaya devam edeceklerinin altını çizen Ergün, 2023 yılına dair sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşılmasında sanayinin kilit rol oynayacağını ifade etti.
|