Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Yüzde 74,8 Seviyesinde Gerçekleşti

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puan azalarak, yüzde 74,8 seviyesinde gerçekleşti.

yapi.com.tr / AA
İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Yüzde 74,8 Seviyesinde Gerçekleşti

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve temmuz ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 590 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'' sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yılın temmuz ayında yüzde 75,4 olan kapasite kullanım oranı, 2012 Temmuz ayında yüzde 74,8 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan arttı.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, bu yılın temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre, dayanıksız tüketim malları, ara mallarında ve tüketim mallarında artış, dayanıklı tüketim mallarında ve yatırım mallarında düşüş yaşanırken, gıda ve içeceklerde değişim olmadı. Geçen yılın temmuz ayına kıyasla dayanıksız tüketim mallarında kapasite kullanımı 0,8 puanlık artışla yüzde 73,3, tüketim mallarında 0,4 puanlık artışla 73,5 ve ara mallarında 0,7 puanlık artışla 77,1 oldu.

İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişmeyerek 73,0 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanımı dayanıklı tüketim mallarında 2,0 puanlık azalışla 74,1 ve yatırım mallarında 3,9 puanlık azalışla 72,4 ve seviyesinde gerçekleşti.

Sektörlere göre kapasite kullanım oranları

İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 81,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektöründe gerçekleşti. Bunu, yüzde 80,3 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektörü izledi. Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 55,8 ile diğer imalatlar sektörü geldi.

Üretici Fiyatları Endeksi beklentisi, temmuz ayında yüzde 8,5'e geriledi

İmalat sanayicisinin 12 aylık dönem sonu itibariyle yıllık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) beklentisi temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak, yüzde 8,5 oldu.

Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi değerlendirmesini açıkladı. Buna göre, haziran ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 590 iş yerinin yanıtları, denge değerlerine göre değerlendirildiğinde, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak sürdüğü görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin ve mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Katılımcıların son üç ayda Avrupa Birliği (AB) içindeki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmelerin yerini azalış yönlü değerlendirmelere bıraktığı, AB dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmelerin ise sürdüğü gözlendi. Yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelerde ise artış yönlü seyrin zayıfladığı gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları ile toplam istihdam artış beklentilerinin zayıflayarak sürdüğü, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerin devam ettiği görüldü.

Ortalama birim maliyetlerde son üç aydaki artış seyrinin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin zayıflayarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentileri de zayıflayarak devam ettiği belirtildi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0,4 puan azalarak yüzde 8,5'a geriledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,3 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,1, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74,6 oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imalat-sanayinde-kapasite-kullanim-orani-yuzde-74-8-seviyesinde-gerceklesti_100898.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!