Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracat Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

İhracat ağustosta geçen yılın aynı ayın göre yüzde 4,9 azalarak 10 milyar 483 milyon dolar oldu. Bu yılın 8 ayında ihracat yüzde 8,9 gerileyerek 95 milyar 135,7 milyon dolara indi

yapi.com.tr / AA
İhracat Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015'in ağustos ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,9 azalışla 10 milyar 482 milyon 987 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece Türkiye'nin bu yılın sekiz ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8,9 düşüşle 95 milyar 135 milyon 724 bin dolara indi. İhracat, 2014'ün ocak-ağustos döneminde 104 milyar 439 milyon 491 bin dolar düzeyindeydi. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 gerileyerek 147 milyar 947 milyon 94 bin dolar oldu.

Hazır giyim ve konfeksiyon, ağustosta 1 milyar 547 milyon 76 bin dolarla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Otomotiv endüstrisi 1 milyar 363 milyon 694 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 192 milyon 968 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Bu yılın ağustos ayında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 82,6'sını gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 4,2'lik azalışla 8 milyar 664 milyon 82 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Bu dönemde toplam ihracatın yüzde 14,1'ini oluşturan tarım grubunda, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,1'lik düşüşle 1 milyar 475 milyon 114 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam ihracattan yüzde 3,3 pay alan madencilik grubu ihracatında yüzde 9,8 gerileme yaşandı ve ihracat 343 milyon 790 bin dolara indi.

Sanayi mamullerinde en büyük pay hazır giyim ve konfeksiyonun

Sanayi sektörü alt başlığında ağustos ayında toplam ihracattan yüzde 62,3 pay alan sanayi mamulleri ilk sırada yer aldı. Sanayi mamullerinde en büyük paya ise yüzde 14,8 ile hazır giyim ve konfeksiyon sahip oldu.

Bu dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 44,4'le savunma ve havacılık sanayi, yüzde 25,6'yla mücevher ve yüzde 12,4'le de gemi ve yat elde etti. Yıllık bazda ihracat yüzde 29,6 ile en fazla yaş meyve ve sebze sektöründe azalırken, bunu yüzde 26,5 ile tütün ve mamulleri ve yüzde 23,1 ile de su ürünleri ve hayvansal mamuller takip etti.

En fazla ihracat yapılan 5 ülke

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Fransa oldu. Almanya'ya ihracatta yıllık bazda yüzde 8,1 düşüş yaşanırken, İngiltere'ye ihracatta yüzde 2,8 ve ABD'ye ihracatta yüzde 0,7 gerileme görüldü.

Aynı dönemde Irak'a yapılan ihracatta yüzde 8,8'lik ve Fransa'ya da yüzde 5,4'lük artış kaydedildi.

Öte yandan ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 222,9'la Ürdün yakaladı. Bu dönemde ihracat artışında öne çıkan diğer ülkeler, yüzde 210,6'yla Gana, yüzde 182,1'le Kongo ve yüzde 103,8'le de Katar oldu.

Toplam ihracat kilogram bazında yüzde 11,7 yükseldi

Tarım ve sanayi ihracatı, ağustos ayında kilogram bazında yüzde 5,8 artış gösterirken, toplam ihracatta kilogram bazında yüzde 11,7 yükseliş yaşandı. Yılın 8 ayında ise toplam ihracat kilogram bazında yüzde 0,8 arttı.

Söz konusu rakamlar, birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gerileyen ihracatın, kilogram bazında artış gösterdiğini ortaya koydu.

TİM verilerine göre ağustosta en fazla ihracat yapan ilk 10 il ise İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, Manisa, Denizli, Kayseri ve Hatay şeklinde sıralandı.

"Dış piyasalarda rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçiliyor"

Dış piyasalarda rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçildiğini dile getiren Büyükekşi; küresel piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklandığını, Çin'de büyümenin yavaşlamasının da tüm dünyada etkisini gösterdiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Dünya ekonomisinde büyüme beklentisi yüzde 2,6 seviyesine indi. Bu yıl dünya ticaretinde yüzde 5-6 arasında küçülme bekleniyor. Keza mal ticaretinde ilk yarıyılda yüzde 10,6 gerileme var. Ancak buna rağmen faiz artışı beklentisiyle yeni küresel mali koşullar oluşuyor. Daha değerli dolar, emtia fiyatlarında gerileme ve faizlerde artış yeni küresel mali koşulların dinamiklerini oluşturuyor. Emtia fiyatlarında Son 12 ayda Brent petrol yüzde 48, bakır yüzde 26, alüminyum yüzde 23, nikel yüzde 46, çinko yüzde 23 geriledi. Emtia fiyatlarında bu düşüşler de birim ihraç fiyatlarına aşağı yönlü baskı yapıyor".

Diğer yandan Avrupa Birliği'ndeki ekonomik büyümenin ivme kazanmasının sevindirici olduğunu belirten Büyükekşi, bu büyümenin yılın geri kalanında kademeli olarak daha da hızlanmasının beklendiğini aktardı. Büyükekşi, 2015 yılı ilk yarısında, AB'nin ithalatının avro bazında yüzde 4 artarken, Türkiye'nin AB'ye ihracatının yüzde 12 yükselmesinin bölgedeki pazar payı artışını gösterdiğini vurguladı. Yunanistan sorununun şimdilik rafa kalktığını, paritenin de yukarı yönlü ivme gösterdiğini belirten Büyükekşi, AB'ye ihracat beklentilerinin de pozitif yönde etkilendiğini ifade etti.

"Avro/dolar paritesindeki gerilemenin ihracatımıza faturası yılın sekiz ayında toplam 8,9 milyar dolar"

Küresel risklerle boğuşan ihracatçının içeride de döviz kurlarında ciddi bir dalgalanmayla karşı karşıya olduğuna işaret eden Büyükekşi, "Buna ek olarak avro/dolar paritesindeki ani düşüş, ihracatçılarımız için büyük sıkıntılara sebep oldu. Avro/dolar paritesindeki gerilemenin ihracatımıza faturası yılın sekiz ayında toplam 8,9 milyar dolar oldu. İhracatçılarımızın kur risklerini hedge etmeleri gerektiğine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum" diye konuştu.

İhracatçıların yeni pazarlara yönelik faaliyetlerini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçımız yılmadı. Yeni okyanuslara yelken açtı. Risk aldı, fırsat kolladı. Özellikle İran'la imzalanan P5+1 anlaşması sonrası firmalarımızın yüzde 63'ü İran'a ihracatımızın olumlu gelişmesini bekliyor. Bizler de bu anlamda ihracatçılarımızı her fırsatta daha proaktif davranmaya teşvik ediyoruz. İran pazarına sağlam adımlar atarak girebilmek adına ihracatçı birliklerimiz harekete geçti. 5-8 Ekim 2015 tarihleri arasında İran'a ticari heyet düzenliyoruz. Çünkü İran 82 milyonluk nüfusuyla büyük fırsatları bünyesinde barındıran bir ülke. Diğer taraftan biz de çevremizdeki fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Filipinler, Nijerya, Botswana ve Namibya gibi birçok ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceğiz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracat-kan-kaybetmeye-devam-ediyor_133764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!