İhracat Kan Kaybetmeye Devam Ediyor
İhracatçının Öncelikli Sorunu Döviz Kuru
İhracat Her Para Biriminde...
10 Milyar Dolar İhracat ile...
İhracat Birim Değeri Düştü
İhracat Azalıyor, İthalat Artıyor
Çelik İhracatı 'Orta Doğu'...
Mobilya İhracatı 2023'te 10...
Plastik Üreticileri İhracatlarını...
İlk Çeyrekte 2,7 Milyar Dolar...
Çelik İhracatı Geriledi
İhracat Rakamları Açıklandı
Büyükekşi: İhracatta Toparlanma...
AGT'den 150 Milyon Dolarlık...
Hindistan Pazarındaki Gelişim...
Çelik İhracatçıları Birliği’nden...
Çelik İhracatı Yüzde 21 Düştü
Paritedeki Gerileme Şubat...
İhracat Rakamları Açıklandı
Seramik Sektörünün Hedefi...
Plastik İhracatı Yüzde 8,9 Arttı
Irak, Libya ve Rusya’ya İhracat...
İhracat Yıla Kötü Başladı
İhracatta Sert Düşüş
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Mayıs ayı ihracat verilerini, Kocaeli Film Platoları’nda açıkladı. TİM verilerine göre mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu.
Yılın ilk beş ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar oldu.
İhracatta etkili olmaya devam eden paritenin mayıs ayındaki etkisi 1,1 milyar dolar olurken, ilk beş aydaki etkisi 5,7 milyar dolara yükseldi. Otomotivde ihracat yüzde 27 düştü Otomotivde Mayıs'ta ihracat yüzde 27,4 düşüşle 1,48 milyar dolara geriledi. Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini vurgulayan TİM Başkan Mehmet Büyükekşi, “Yaptığımız hesaplamalara göre ana sanayide 300, yan sanayide 250 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu. Neticede büyük şirketlerde aklı-selim galip geldi, eylemler son buluyor. Umuyoruz ki yan sanayideki tüm işletmelerde de iş barışı kalıcı olarak, yeniden tesis edilir” dedi. İhracat lideri oldu ama... Büyükekşi, sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 481 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını vurgularken, bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörlerinin takip ettiğini belirtti. TİM verilerine göre mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti. Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 26, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, Irak’a ihracat yüzde 38, İtalya’ya ihracat 22, ABD’ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur’a yakalandı. En fazla ihracat yapan ülkeler Mayıs ayında Tayvan’a ihracat yüzde 160, Güney Kore’ye yüzde 100, Sudan’a yüzde 97, Malezya’ya yüzde 64 arttı. Mayıs ayında AB’ye ihracat yüzde 22, Ortadoğu’ya yüzde 20, Afrika’ya yüzde 4,5 gerilerken, Uzakdoğu’ya yüzde 37 artış gösterdi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakınca; Mayıs ayında Gaziantep’in ihracatı yüzde 6, Hatay’ın yüzde 15, İstanbul’un ve Kocaeli’nin yüzde 16, Ankara’nın yüzde 19, Denizli’nin yüzde 22, İzmir’in yüzde 24, Manisa’nın yüzde 26, Bursa’nın yüzde 29, Sakarya’nın yüzde 39 geriledi. |