Haliç'teki Kat Sınırı Kararı...
Haliç'te Kat Sınırının 4'ten...
Haliç Kıyısında Kat Sınırı...
Haliç Teleferik için 2. İhaleyi Bekliyor
Haliç Tramvayı Ev Fiyatlarını Uçurdu
Büyük Valide Han'ın Çatısı...
Tarihi Isparta Evleri Tehdit Altında!
4 Bin 269 Tanesi Türkiye'ye İade Edildi
119 Yıllık Tarihi Köşk Butik...
Haliç’e Su Altı Tüneli'nin...
Haliç Dolacak Okul Yapılacak!
Haliçport Projesi'ne Yeni...
Haliç Silüetine Yeni Düzenleme!
Haliç'e Su Sporları Merkezi Kurulacak!
Haliç’te Gezecek Yer Kalmadı
Haliç-Kemerburgaz Dekovil...
Haliç-Kemerburgaz Dekovil...
Kanal İstanbul'da İkinci Haliç Planı
Haliçport Projesi'nin ÇED...
Haliç'in İki Yakası Teleferikle...
Tüp Geçit Gelecek Haliç Temizlenecek
Haliç'e Tramvay Geliyor
Haliç-Karadeniz Sahra Hattı Canlanıyor
Haliç’e Tüp Geçit Geliyor
"İstanbul Haliçsiz, Haliç...
Haliç Dayanışması Haliçport'a Dava Açtı
Haliç'in Tarihi Binaları Yıkılmak Üzere!
Tarihi yarımadanın Haliç kıyısında, Eminönü-Ayvansaray sahil şeridinde bulunan ve İstanbul’un en eski yerleşim mekanları olan binlerce eski ve bakımsız bina, yıkılmak üzere.
İstanbul Gazetesi'nin haberine göre, yapılan imar planlarının, tarihi dokuya uygun olmaması nedeniyle iptal edilmesiyle plansız kalan ve imar izni bulunmayan bölgedeki tarihi binalar bir bir yıkılıyor. Birçok metruk binanın bulunduğu Eminönü-Ayvansaray-Balat bölgesinde bugün Suriyeli aileler yanında yoksul insanlar canları pahasına yaşıyor. Bölge tarihi sit alanı olduğu için de binalar kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenemiyor.
Sahipleri göç etti Mahalle kültürünün nadir yaşadığı yerlerden biri olan bu tarihi bölgede, aynı zamanda Ermeni ve Rum mimarisinden de pek çok örnek bulunuyor. Bölgenin asıl sahiplerini oluşturan Rum, Ermeni ve Yahudiler, Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül olaylarının ardından göç etmek zorunda kalırken, fabrika atıklarıyla kirlenen Haliç’in artık dayanılmaz bir koku salmasıyla, sahil şeridi iyice boşaltılıp insanlar iç taraflara doğru göç etmek zorunda kalmış. Planlar iptal oldu Fatih Belediyesi, 2005 yılının Ekim ayında bölgeyi yanileme alanı ilan etti. Aralık 2009’da Fener-Balat-Ayvansaray yenileme alanı avan projesi Fatih Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Haziran 2010’da avan proje yenileme kurulu tarafından onaylandı. Ocak 2012’de yıkım çalışmaları başladı. Mart 2012’de müze denetimi olmadan hafriyat çalışması yapıldığı gerekçesiyle çalışmalar durduruldu. Haziran 2012’de 5. İdare Mahkemesi, Ayvansaray projesini de Fener-Balat projesiyle beraber iptal etti. Ekim 2012’de Bakanlar Kurulu Fener-Balat-Ayvansaray için acele kamulaştırma kararı aldı. Mayıs 2013’te alanla ilgili avan ve uygulama projelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Eylül 2013’te de Danıştay 6. Dairesi acele kamulaştırma kararını iptal etti. Son 15 yılda zenginleşen orta sınıfın ilgisini çekmeye başlayan bölgede, henüz imar izni bulunmuyor. Büyük İstanbul Depremi’nin arefesinde yeni bir imar planı da yapılmadığı için bölge, kaderine terk edilmiş halde akıbetini bekliyor. Tarihi Balat-Ayvansaray hattında oturanlar, bölgenin sağlıklı bir şekilde tarihi dokuya uygun olarak onarılması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. |