Haliç'teki Kat Sınırı Kararı...
Haliç'te Kat Sınırının 4'ten...
Haliç Kıyısında Kat Sınırı...
Haliç Teleferik için 2. İhaleyi Bekliyor
Haliç Tramvayı Ev Fiyatlarını Uçurdu
Haliç'in Tarihi Binaları Yıkılmak Üzere!
Haliç’e Su Altı Tüneli'nin...
Haliç Dolacak Okul Yapılacak!
Haliç'e Su Sporları Merkezi Kurulacak!
Haliç’te Gezecek Yer Kalmadı
Haliç-Kemerburgaz Dekovil...
Haliç-Kemerburgaz Dekovil...
Kanal İstanbul'da İkinci Haliç Planı
Haliçport Projesi'nin ÇED...
Haliç'in İki Yakası Teleferikle...
Tüp Geçit Gelecek Haliç Temizlenecek
Haliç'e Tramvay Geliyor
Haliç-Karadeniz Sahra Hattı Canlanıyor
Haliç Silüetine Yeni Düzenleme!
Alibeyköy’de “Haliç manzaralı” diye pazarlanan birçok lüks konut projesi için sınır geldi. Plan değişikliği ile mahallerin Haliç'i gören cephelerinde arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının oranı 0.40'tan 0.56'ya çıkarılıp kat yüksekliği de 7'ye indirildi.
Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Eyüp’ün Haliç sırtlarındaki Alibeyköy bölgesinde kentsel dönüşümü ve yenilemeyi teşvik etmek için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı notları 2012 yılında değiştirilerek maksimum bina yüksekliği 30.50 metreye yani 10 kata yükseltildi. Bu plan değişikliği sonrasında Alibeyköy’de “Haliç manzaralı” diye pazarlanan birçok lüks konut projesi yükseldi. Eyüp Belediyesi de bu plan notlarına göre yapılan uygulamalarda özellikle Haliç siluetinin ve sokak siluetinin olumsuz etkilendiğini tespit etti. Siluetin olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için geçtiğimiz haziran ayında Eyüp Belediye Meclisi plan notlarını yeniden düzenledi.
Hazırlanan yeni plan, Ocak ayında İBB Meclisi gündemine geldi. Plan değişikliği ile Emniyettepe, Güzeltepe, Silahtarağa, Sakarya, Esentepe, Alibeyköy Merkez ve Çırçır mahallelerinin Haliç'i gören cephelerinde arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının oranı 0.40'tan 0.56'ya çıkarılıp kat yüksekliği de 7'ye indirildi. 7 kat uyarısı yapıldı Değişikliği inceleyen İBB'ye bağlı Şehir Planlama Müdürlüğü, kat adedi yerine yükseklik değerinin 21.50 metre olarak belirlenmesinin daha uygun olacağını belirtti. Taban oturum alanının “0.40” tan “0.56” ya çıkarılmasını eleştiren müdürlük; boşluk alanların azalacağı, yüksek eğimli alanlarda arazi müdahalelerinin artacağı, daha yüksek istinat duvarlarının gerekeceği, binalar arasındaki hava sirkülâsyonunun engelleneceği, gün ışığından yararlanma sürelerinin kısalacağı uyarısında bulundu. Müdürlük, plan ile mahallelerin yoğunluk ve kapalılık hissi veren bir şehir bölgesi haline geleceğine dikkat çekti. İBB'nin Kentsel Yenileme Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu ise uyarılara karşın teklif edilen plan notundaki sadece “7 kat” ibaresiyle ilgili düzenleme yaptı. Yükseklik sınırı, uzunluk da eklenerek “21.50 metre (7 kat)” olarak düzenledi. Plan bu haliyle İBB Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildi. |