Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

50 Yılda 7 Bin 500 Kilometre Deniz Kıyısı Yağmalandı!

Kıyılarını ve kumul alanlarını giderek betona kurban eden Türkiye’nin kıyı uzunluğu bakımından 8 bin 333 kilometre ile 148 ülke arasında 31. sırada yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Turhan Uslu, son 50 yılda 7 bin 487 kilometre deniz kıyısının yağmalandığını belirtti.

yapi.com.tr
50 Yılda 7 Bin 500 Kilometre Deniz Kıyısı Yağmalandı!

Antalya kıyılarında 30’a yakın yeni otel ve kapasite artırımı başvurusu yapıldı. Hazine ya da orman arazilerinden turizm tesisi kurulması amacıyla tahsis edilen alanların büyük bölümü ise kıyı kumullarını kapsıyor. Alanya, Manavgat, Serik, Kemer ve Demre gibi ilçelerin sahillerinde 5 yıldızlı yeni oteller yükselecek.

Türkiye’nin kumul ekosistemleri ve bitki sosyolojisi konusunda bilimsel çalışmaları bulunan Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Uslu, son olarak Demre ilçesindeki Sülüklü-Taşdibi kumullarında inşa edilen 5 yıldızlı otel inşaatına tepki göstermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kumul alanda yapılan tahsisin ardından başlayan otel inşaatına sert tepki gösteren Uslu, kumul alanların tahsisi konusundaki yetkilerin bakanlıklardan alınması gerektiği görüşünü savunmuştu.

‘Kıyılarda doğal alan kalmayacak’

Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, 1965-1972 yılları arasında yayımlanan toprak haritalarına göre Türkiye’deki kıyı kumullarının uzunluğu 845.1 kilometre olduğunu kaydeden Uslu, bu rakamın toplam kıyı uzunluğunun yüzde 10.1’ine karşılık geldiğini belirterek, Türkiye son 50 yılda artan nüfus, turizm gelirleri, sermaye birikimi sonucu kıyılarını ve kumullarını rant kapısı olarak görmeye başladı. Türkiye kıyılarında orman arazileri ve kıyı kumulları devlete ait olarak kalmış ve 7487.9 km kıyı kapılıp paylaşılmıştır. Son yıllarda kıyılarda tesis yapma söz konusu olunca da ya orman arazileri ya da kumullar devletten beleş olarak alınacak araziler olarak görülmüştür. Türkiye kıyılarında botanik turizmi, doğa turizmi, ekoturizm, kıyı turizmi için alanlar tesis etmemiş veya ettiklerini de bilimsel olarak yönetemeyerek doğasını koruyamamıştır” dedi.

Devlet, 'Beleş arazi mi lazım, size kumul verelim' diyor

Prof. Dr. Turhan Uslu, kıyı kumullarının tahribatı konusunda yaşanan son örneklerden birinin de Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yanıklar köyü Karaot sahilinde yaşandığına dikkat çekti. Karaot sahilindeki 92 dönümlük alanda ve Çiftlik beldesi sahilindeki 155 dönümlük alanda yapılması planlanan çekek yeri ve yat imal yerlerine ilişkin duyurular yapıldığını kaydeden Uslu, “Görüldüğü gibi özel sektöre tesis yapmak için arazi gerektiğinde kıyılarda milyarlarca lira vererek arazi aramaktansa, devlete başvurmakta. Devlet de ‘beleş arazi mi lazım, size bir kumul verelim’ demektedir. Türkiye kıyı kumulları konusunda yaptığımız onca yayın ve 111 yazının bu tahribatlara karşı hiçbir kıymeti harbiyesi kalmamaktadır” sözleriyle kıyıların yağmalanmasına isyan etti.

Kara, Denize Taştı!

http://www.yapi.com.tr/haberler/50-yilda-7-bin-500-kilometre-deniz-kiyisi-yagmalandi_116110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!