“Bizimle Çalışan Yatırımcının...
Bayraktar Paris’te İfade Veriyor
“Rant Oluşmazsa Ülke Kalkınamaz”
Bayraktar: "SİT Diye, Bir...
"Biz Ara Eleman Ülkesiyiz,...
"Söz Konusu Çevrecilikse Bizimle...
"Gezi Parkı'nda İnşaat Yapacağız...
"İki Yeni Şehir İçin Son Aşamaya...
“Gökdelen Olmadan Nasıl Dönüşüm Olacak?”
Gökdelenlere Karşı Birleştiler
Riskli Yapının Tespit Masrafını...
Hedef Bu Yıl 200 Bin Konutu Dönüştürmek
Erdoğan Bayraktar: “Yüksek Binalara Karşıyım”
“Yüksek binalara karşıyım” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yeni yerleşim birimlerinde, banliyölerde, yeni kuracakları şehirlerde, ikametgahlarda, katları aşağı çekeceklerini belirtti.
Yüksek binalara kendisinin de karşı olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "500 bin konut yaptım. Herkes beni eleştiriyor. Onlar kadar ben de kendimi eleştiriyorum, haklı. Aynı fotoğrafı veriyor, olmaması lazım. Yöresel mimarinin ön plana çıkması lazım. Fakat Türkiye'nin şeraitine de bakmamız lazım" dedi.
Newyork'tan Singapur'a, Pekin'den Tokyo'ya kadar nüfusu 8 milyonun üzerindeki bütün büyük şehirlerin merkezindeki binaların yüksek katlı olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, konuyla ilgili olarak 40 şehri incelediklerini kaydetti. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Bakan Bayraktar, binaların kat sayısını azaltmak için gayret göstereceklerine dikkati çekerek, ''Geldiğimiz noktada, Başbakanımız da işaret ediyor, artık binaların katlarını, özellikle yeni yerleşim birimlerinde, banliyölerde, yeni kuracağımız şehirlerde, ikametgahlarda 1, 2, 3, 4, 5 kata kadar çekeceğiz. Mecbur kalmadıkça yüksek kat yapmayacağız'' diye konuştu. Geçmiş yıllarda İstanbul'dan teşviklerin kaldırıldığını, sanayinin Bozüyük ve Çerkezköy'e kaydırıldığını anlatan Bakan Bayraktar, işçiler hariç kimsenin gidip bu yerlerde oturmadığını vurguladı. Bakan Bayraktar, İstanbul'da hala teşvik olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Sanayi bölgelerinde bile teşvik yok. Düzce'de var. Gitmiyor kimse. Nispeten Güneydoğu'ya, Elazığ'a bir yönelme oluyor ama yapamıyorsun. Ne kadar teşvik verirsen ver, İstanbul'un cazibesi, ihracat imkanları, başka türlü imkanları... Bürokratik yapı çok ağır işlemesine rağmen İzmir'in nüfusu da artıyor. Bursa'nın da nüfusu aynı şekilde. Ankara da öyle." Yöresine göre ev projeleri hazır Bakan Bayraktar, Türkiye'de yöresel mimarinin kriterlerini çıkardıklarını, Mardin'de taş, Karadeniz'de ahşap ev yapanın projesinin hazır olduğunu ve teşvik de vereceklerini söyledi. Her tip için 20 proje hazırladıklarını ve valilere, kaymakamlara, belediyelere, muhtarlara bunları dağıtacaklarını belirten Bakan Bayraktar, yöresel mimariyi yaşatmak için bunları uygulayanlara da hibe kredi vereceklerine dikkati çekti. Bakan Bayraktar, yetkilerin merkezileştirilmesi doğrultusunda bir adım atmadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Benden önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın ne yetkileri varsa o yetkileri kullanıyorum. Birtakım yeni vesayet yetkileri getirdik. Belediyeler, kendi başına, ben burasının yarısından çoğunu yeşil alan yaptım, sana da 10 sene imar vermiyorum. 'Yok böyle şey' dedik. Bu bir gasptır, mülkiyet hakkına tecavüzdür. Bunları engellemek için birtakım adımlar attık. Belediyeler, 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkimizi aldı' diyor. Devletin, vesayet yetkisini ortadan kaldıramazsınız.Hiçbir şekilde mahalli yetkileri merkezileştirme gibi bir amacımız yok. Aksine mahalli yetkiler, iş yapma, görev yapma noktasında artsın. Bunlara dikkat ediyoruz.”
|
-
“Yüksek Binalara Karşıyım” denmesi güzel. Yeni yerleşim bölgelerinde, yeni kurulacak alanlarda planlama sizde olduğu için istediğiniz kat yüksekliklerini seçmek mümkündür. Az katlı, bahçeli, insanların daha mutlu olacağı, çevreye duyarlı bir planlama yapılabilir. Bence önemli olan sözler, düşünceler değil uygulama nasıl olacak onu görmek gerekir. Yaşayıp göreceğiz. Bahtiyar Çetinbaş - inşaat mühendisi YANITLA