Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gökdelenlere Karşı Birleştiler

İstanbul'da son yıllarda büyük artış gösteren gökdelenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da karşı çıktı. "İnsanoğlu toprağa yakın yaşamalı, zemin artı 4-5 kat bina yapmalıyız" diyen Erdoğan'a şehir plancıları ve mimarlar da destek veriyor. Uzmanlar, "Gökdelenler ulaşım ve altyapı sorunu yarattı. Ayrıca silüeti de bozdu" görüşünde.

yapi.com.tr
2 Gökdelenlere Karşı Birleştiler

Haftasonu kentsel dönüşüm töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Çevre Bakanım da dahil olmak üzere tüm belediye başkanlarıma duyuruyorum; fevkalade bir hal olmadıkça bu tür yapılanmalarda gökdelenler dikmemeliyiz. Zemin artı 4-5. Bunun daha üzerine çıkmamalıyız. Zemin artı 10-15... Bu tür binalar değil. Estetiğe önem vermeliyiz. 40-50-80 katlı binaların estetiği olmaz mı? Olabilir, inkar etmiyorum. Ama bir şeyi ortaya koymak istiyorum, insanoğlu toprağa yakın yaşamalı" ifadelerini kullandı.

Milliyet'in haberine göre, Erdoğan'ın gökdelenlere yönelik serzenişlerini kendilerinin yıllardır dile getirdiklerini söyleyen mimar, mühendis ve şehir plancıları, gökdelenlerin İstanbul için sorun olduğu görüşünde birleşiyor.

- Cemal Gökçe (İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı):

"Gökdelenler altyapı sorunu yaratıyor, ulaşımı sıkıntıya sokuyor. Aynı zamanda kanalizasyon ve çevre sorununa da neden oldular. Çünkü gökdelenlerde oturanlar bir kasaba nüfusu kadar. İstanbul'daki gökdelenler sorun alanları yaratmışlardır. Şimdi yaşanmaz noktaya gelince, ulaşım kitlenince, depremde toplanılacak, çadır kuracak yer kalmayınca 'Gökdelen yapmayın' deniliyor. İstanbul'da yeni konut alanları yapmak yerine, başka çekim merkezleri oluşturarak insanların İstanbul'dan gönüllü olarak gitmeleri teşvik edilmeli."

- Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı):

" Bugün İstanbul'daki gökdelenler tarihi yarımadanın siluetini onarılamaz şekilde bozdu. Paris'te bir gökdelenler bölgesi yok mu; var. Fakat Paris'in içini etkilemeyecek ve ortaçağdan kalma yapıyı bozmayacak bir planlamayla böyle bir bölgeye inşa edilmişlerdir."

- Prof. Dr. Uğur Tanyeli (Mardin Artuklu Üniversitesi- Mimarlık Tarihi):

"İstanbul'daki sorun şudur; 2 emsal verilen yere 8 emsal inşaat yapılmıştır. Bu yoğunluk da sorun yaratır. Esas sorun bu kararların merkezi yönetim tarafından yerel aktörlere danışmadan verilmesidir. Yerel aktörlerle müzakere ederek, mutabakata varılarak inşa edilecek gökdelenler sorun yaratmaz."

- Ali Rıza Nurhan (Şehir Planlancısı)

"İstanbul'da gökdelen inşa edilen bölgelerde gökdelen yoğunluğuna uygun altyapı olmadan bu gökdelenlerin inşa edilmesi kanalizasyonlara, telefon ağlarına yani tüm altyapıya baskı getirir ve şehir bunu kaldırmaz. Ayrıca insanların sağlık için bahçe içerisindeki evlerde yaşamaları gerekiyor. 10-15 katlı yapılarda yaşanması sağlık sorunları yaratır"

İstanbul'un boyu uzuyor

Son 10 yılda İstanbul'a yüzlerce gökdelen yapılırken, gökdelenler özellikle Avrupa yakasında yoğunlaşıyor. Maslak, Levent, Şişli ve Bomonti öne çıkan bölgeler arasında. Seyrantepe'nin de önümüzdeki birkaç yıl içinde gökdelen bölgesine dönüşmesi bekleniyor. İstanbul'un en yüksek gökdeleni ise 261 metrelik uzunluğuyla Sapphire. 210 metrelik Anthill, 181 metrelik İş Kuleleri de en yüksek gökdelenlerden.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokdelenlere-karsi-birlestiler_107094.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • geçmiş olsun. YANITLA
  • günaydın YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!