"Termik" Arıza Yaptı, Yatağan...
"Türkiye'deki Çevresel Veriler...
"Enerjide Yeni Bir Döneme Giriyoruz"
Enerjide Dışa Bağımlılığa...
6 İlde Enerji Verimliliği Seferberliği
İşine Otobüsle Git, Karbonu 2 Ton Azalt!
"ÇED Muafiyeti Getiren Yasayı Veto Edin"
ÇED Muafiyeti Meclis’ten Geçti
'ÇED Muafiyeti' Bugün TBMM...
İzmir’in Vizyon Projesine ÇED Şoku!
Akkuyu için ÇED Başvurusu
Dev Projelere ÇED Şartı!
Enerji Tesislerinde Çevre İzni Muafiyetine Dava
Çevre Mühendisler Odası'nın girişimiyle CHP, Elektrik Piyasası Kanunu'nda enerji tesislerini 2021 yılına kadar çevre izinlerinden muaf tutan maddeye karşı dava açtı.
Çevre Mühendisler Odası'nın girişimiyle (ÇMO) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elektrik Piyasası Kanunu'nda enerji tesislerini 2021 yılına kadar çevre izinlerinden muaf tutan maddeye karşı dava açtı.
ÇMO, 30 Mart 2013'te resmi gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Kanunu "Geçici 8. Madde" * ile devletin elindeki tüm enerji tesislerini özelleştirilseler (satılsalar) bile 2021 yılına kadar çevre izinlerinden muaf tutmayı hedeflendiğini söyledi. "Enerji tesisleri çevreyi kirletecek" "Bu madde ile, tıpkı Çevre Kanunu‘nda yapılan değişiklikle getirilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyeti gibi, yüksek kirletme potansiyeli olan enerji tesislerine çevre kirliliğinin engellenmesi için konulan kurallardan muaf tutuluyor." Kanun neler getiriyor: * Termik santrallerin bacalarından çıkan ve halk sağlığını tehdit eden, ölümcül hastalıklara neden olan gazların engellenmesi için kurulması gereken filtre sisteminden termik santralleri muaf tutuyor. * Devletin elindeki (özelleştirilmeleri halinde de geçerli olmak üzere) enerji üreten tüm tesislerden çıkan her türlü tehlikeli atığın bertaraf edilmesine dair zorunlulukları ortadan kaldırıyor. Yani bu tesislerden çıkan tehlikeli atıklar çevre mevzuatından muaftırlar, bertaraf edilmelerine gerek yok. * Bu tesislerden çıkan atık suların arıtılması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Yani bu tesislerden çıkan her türlü evsel ve endüstriyel atık su çevre mevzuatından muaf, arıtılmadan doğaya verilebilir. Bu tesislere örnek olarak Elbistan Termik Santrali, Muğla Yatağan Termik Santrali gösterilirken Afşin A, Soma, Seyitömer, Tunçbilek, Çatalağzı ve Kangal 1. ve 2. üniteleri gibi tesislerde bacagazı arıtma sisteminin (desülfürizasyon) bulunmadığına dikkat çekildi. * "GEÇİCİ MADDE 8 - (1) EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 Sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine, bunların özelleştirilmeleri hâlinde de geçerli olmak üzere, çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31/12/2018 tarihine kadar süre tanınır. Bu sürenin üç yıla kadar uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu süre zarfında ve önceki dönemlere ilişkin olarak bu gerekçeyle, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarında ve 4046 Sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerinde, bunların özelleştirilmeleri hâlinde de geçerli olmak üzere, elektrik üretim faaliyeti durdurulamaz, idari para cezası uygulanmaz." |