Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Depremin Artçısı Heyelan

Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması, Kentsel Dönüşüm ve Yalıtım Sektörü

Yalıtım sektörü, mevcut binaların enerji kimlik belgesi alması için belirlenen 2017 takviminin gözden geçirilmesi ve yeni bir strateji belirlenmesi gerekliliğini tartışırken, bir yandan da yaklaşan kentsel dönüşüm projeleri öncesi kamu ve özel sektör arasında daha verimli bir işbirliği süreci geliştirilmesini istiyor.

6 Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması, Kentsel Dönüşüm ve Yalıtım Sektörü

strong>Kentsel dönüşüm bir fırsat, ancak...

Sektör bu noktada, afet yasasıyla birlikte yeni bir boyut kazanan kentsel dönüşüm projelerini 'doğru yalıtım' için bir fırsat olarak görüyor; ancak çekinceleri olduğunu da saklamıyor. Yeni binalarda enerji kimlik belgesi almak zorunlu olduğu için, dönüşüm kapsamında inşa edilecek yapıların hepsinin yalıtımlı binalar olacağını anlatan Sedat Arıman, "Ancak burada süreç nasıl bir plan ve programla ilerleyecek, ne gibi problemlerle karşılaşacağız, bunları zaman gösterecek" şeklinde konuşuyor. Nuri Bulut ise TOKİ tarafından Doğu’da gerçekleştirilen projelerde TS825’in harfiyen uygulandığını, yalıtım kalınlıklarının doğru seçildiğini anımsatarak, kentsel dönüşümde projelerin TOKİ tarafından yapılacak ve denetlenecek olmasını güven verici bulduğunu söylüyor. Ancak Bulut'a göre bazı riskler de yok değil:

"Burada mesele sadece yalıtım kalınlıkları konusu değil; kullanılan ürünler de doğru seçilmiş olmalı. Eğer TOKİ götürü fiyat ya da fiyat kırma modeliyle iş yaparsa, bu durumda kalitesiz, çok ucuz veya daha sonra cinsi değişecek yalıtım ürünleri sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Sistem merdiven altına kayabilir, ne olduğu belli olmayan ürünler kullanılabilir; bu noktada bazı riskler görüyorum. Ama bunlar projeye uygun yürütülürse ve sıkı bir denetim olursa, ki bütün olay orada bitecek, kentsel dönüşümün önümüzdeki yıllarda sektör için çok büyük bir katkı olacağına inanıyorum".

Kentsel dönüşümü bir çağdaşlaşma adımı olarak değerlendiren Betek AŞ Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu da gelecek 50 yılın kentlerinin oluşturulmasını sağlayacak süreçte ısı yalıtımı konusunun çok kritik bir önem taşıdığının altını çiziyor. "Biz kurum olarak bu işe, bir ticari faaliyet ya da sanayiciliğin çok ötesinde, bir sosyal sorumluluk faaliyeti olarak bakıyoruz" diyen Küçükoğlu, ısı yalıtımının sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirilmesinin öneminin altını çiziyor. Küçükoğlu, kentsel dönüşümün çok yönlü düşünülerek, herkesin yararlanacağı ve ülkenin gelişimine katkı sağlayacak bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini; doğru malzemenin doğru yerde kullanılması, doğru uygulamaların yapılması anlamında çok daha dikkatli ve sorumlulukla davranılması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: "Yanlış malzemelerin yanlış yerlerde uygulanması, doğru uygulamaların yapılmaması, bu tarihi fırsatı iyi değerlendiremememiz anlamına gelir".

Gülay Dindoruk ise dönüşümün çok önemli bir diğer proje olan enerji kimlik belgesi uygulamasıyla birleştirilebiliyor olması gerekliliğine vurgu yapıyor. 16 milyonluk mevcut yalıtımsız yapı stoğunun önemli bölümünün dönüşüm kapsamında yenileneceğini bildiren Dindoruk, ancak bu dönüşüm fırsatının enerji kimlik belgesine yönelik stratejilerin tarafların tamamının katılımıyla oluşturulmadan yürütülemeyeceği kanaatinde. Dindoruk, "Bina sahiplerinin A ya da B standartlarını istemeleri için talep oluşturmalıyız" diyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-kimlik-belgesi-uygulamasi-kentsel-donusum-ve-yalitim-sektoru_102310.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • ÇIKAN 5627 SAYILI ENERJI VERİMLİLİĞİ KANUNUNA GÖRE 02/05/2012 TARİNDEN SONRA BÜTÜN MERKEZİ SİSTEM BİNALARDA ISI PAY ÖLÇER SICAKLIK KONTROL ELEMANLARININ KULLANIMI MECBUR OLDUĞU HALDE TESİSATINI DEGİŞTİRMEYENLER HAKKINDA ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BİR İŞLEM YAPAMAMAKTADADIR. 2017 YILINDA DOLACAK OLAN TÜM BİNALARIN ENERJI PERFORMANS YALITIMINDADA ÇIKAN KANUNUN TATBİK EDİLEBİLİRLİĞİ DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR . ÖNEMLİ OLAN YAPILABİLİRLİK VE KONUNUN TAKİBİ , CEZA MÜESSESESİNİN ÇALIŞTIRILMASI OLMALIDIR . YANITLA
  • bep tr programı çok karışık ve sıkıntı veren bir program.bu konuda yeni sade ve basit bir programa ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. YANITLA
  • ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜKLERİ ARACILIĞIYLA KONU HAKKINDA YEREL YÖNETİMLER, MUHTARLAR, APT. VE SİTE YÖNETİCİLERİ BİLGİLENDİRİLİRSE İYİ OLUR KANATİNDEYİM. YANITLA
  • BEP TR programına veri girişlerinin daha sade ve basit olması gerekir diye düşünüyorum. YANITLA

    melih dinekli 9.10.2012

    www.aluplan.com.tr ye bakınız dwg den EKB üretmek için Türkiye standartlarına göre bir yazılım.

  • çok güzel bir çalışma detaylar profesyonelce çok daha fazla sayfanızı inceleyeceğim YANITLA
6 yorumdan 6 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!