Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Enerji Başlığını Müzakereye Açın"

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ve bu yıl 20'inci yılını kutlayan ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde 2'inci 'Enerji Sektör Buluşması' toplantısı İstanbul Sanayi Odası'nda yapıldı. Toplantıda, AB'ye enerji başlığının müzakereye açması çağrısı yapıldı.

yapi.com.tr / AA
"Enerji Başlığını Müzakereye Açın"

Vardan, gelecek dönemde de, elektrik üretiminde yüzde 40 civarında olan kamunun payının daha azaltılmasının öngörüldüğünü belirterek, doğalgaz piyasasında da BOTAŞ’ın piyasa gücünün azaltılarak AB mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. AB’de nükleer enerji kullanma tercihinin, her üye devletin kendi inisiyatifine bırakıldığını anlatan Vardan, "Ancak nükleer güvenliğin sağlanması hususunda özellikle de Fukuşima felaketi sonrasında hassasiyet gösterilmektedir. Ülkemize getirilen eleştirilerin başında çerçeve bir nükleer enerji kanunun halen kabul edilmemiş olduğu gelmektedir. Türkiye nükleer enerji kullanımına geç katılan ülkelerden birisidir. Ancak 2023 yılına dair yapılan projeksiyonlarda, enerjisinin yüzde 4’ünü nükleerden karşılayacağını öngören bir ülke olarak yasal zeminin de hızla ve vatandaşlarımızın güvenliğini gözetecek biçimde tamamlanması gerekir" şeklinde konuştu. 


"İKV olarak, AB'yi enerji başlığını müzakerelere açmaya davet ediyoruz"  

Vardan, bunun yanında kamuoyunu nükleer enerji ve radyasyondan korunma konularına ilişkin bilgilendirilmesini amaçlayan “Nükleer Enerji İletişim Stratejisi”nin bir an önce tamamlanmasına da öncelik verilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bugün enerji politikası dediğimiz alan kendi başına bağımsız bir alan değildir. Bilakis, Ukrayna krizinin enerji arz güvenliğine etkilerinden, enerjide yeni teknolojilerin geliştirilmesinin önemine, kaya gazı gibi yeni kaynaklara yapılan yatırımlardan, akıllı şebekelerin desteklenmesine, dünyada enerji fakirliği ile mücadeleden, enerji alanında uluslararası projelerin hayata geçirilmesine kadar son derece kapsamlı ve geniş bir hale gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Enerji politikası kadar önemli bir konuda hem AB, hem de Türkiye’nin daha güçlü ve derin bir iş birliği içerisinde olmasının son derece önemli olduğunu belirten Vardan, bu çerçevede İKV olarak, öncelikle AB'yi enerji başlığını müzakerelere açmaya davet etiklerini söyledi. Vardan, bu bağlamda Kıbrıs sorununun BM nezdinde tekrar görüşmeye başlanılmasını da bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Buna ilaveten Türkiye’nin belirlemiş olduğu 2023 hedefleri içinde yer alan 500 milyar dolarlık ürün ihraç edebilme ve dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girebilme hedeflerine ancak doğru ve akıllı enerji politikalarıyla ulaşabileceğini de vurgulamak istiyoruz. AB ülkelerindeki enerji yatırımcılarının Türkiye’ye yatırım yapmalarının önemine bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyorum" diye konuştu.

"Bölgeler arası enerji maliyetlerinde büyük farklar var"

ZeynepZeynep Bodur OkyayİSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının yüzde 72 düzeyinde olduğunu vurgulayarak, kullanılan doğalgazın yüzde 98'ninin, petrolün yüzde 92'sinin ve kömürün yüzde 30'unun ithal edildiğini söyledi. Petrol ve türevleri için harcanan rakamın 65 milyar doları bulduğuna işaret eden Bodur, bu rakamın çok büyük olduğunu, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olma hedefini realize etmek için enerjideki dezavantajlı durumun değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bodur, Türkiye'de elektriğin yüzde 47,4'ünün sanayide tüketildiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Elektrikte Türkiye'nin toplam kaçak miktarını yüzde 9-10 iyileştirmemiz lazım. Sanayinin 2023 üretim ve ihracat hedeflerine ulaşması için enerji yoğun sektörlere rekabetçi destek gerekiyor. Enerji Bakanlığında verimliliğe dayalı bir teşvik çalışması yapılıyor. Bakanlığın enerji yoğun sektörleri destekleme niyeti çok önemli olmakla birlikte bu desteğin evvelce yapılmış yatırımlarla ulaşılmış enerji verimliliği düzeyine göre planlanması düşünülmelidir. Sanayide ikinci önemli konu ise enerji arz güvenliğidir".

Bodur, enerji bazlı temel sıkıntılardan birinin de bölgeler arası enerji maliyetlerindeki büyük farklar olduğunu ifade ederek, teşviksiz sanayinin hızlanmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

Sektörel Fuarcılık tarafından 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek "20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı- ICCI 2014"  İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-basligini-muzakereye-acin_118638.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!