Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Biyoenerji ile 3 Atatürk Barajı Kadar Elektrik Üretilir"

Biyoenerji Derneği kurucularından Mustafa Tolay, Türkiye'deki zengin biyoenerji potansiyeli kullanılarak hem çevreye verilen zararın azaltılacağı hem de öz kaynaklarla temiz enerji üretilebileceğini söyledi.

yapi.com.tr
"Biyoenerji ile 3 Atatürk Barajı Kadar Elektrik Üretilir"

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan biyoenerji alanında çalışacak enerji şirketleri ve akademisyenlerin kurduğu Biyoenerji Derneği, Makine Mühendisleri Odası'nda bir toplantıyla kendini tanıttı.

Biyoenerji; tarım, orman, hayvansal ve evsel atıklar gibi biyokütle kaynaklarından farklı yollarla üretilen katı, sıvı, gaz yakıt üretimi ve elektrik üretimi anlamına geliyor.

Bu atıklar hayvansal gübre, ağaç artıkları, hasattan kalan tarım atıkları gibi çeşitlilik gösterebiliyor.

Dünyada kullanımı gittikçe artan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan biyoenerji Türkiye'de henüz çok fazla kullanılmıyor.

Türkiye'de 44 tesis var

Şu anda Türkiye'de toplam 44 tesis var. 20'si atık su artırma, 15'i katı atık, 5'i hayvansal atık, 3'ü bitkisel atık, 1'i gıdasal atık. Bu tesislerden toplam 214 megawatt'lık elektrik üretiliyor.

Ancak yapımı devam eden tesisler var. Örneğin Urfa'da organize sanayi bölgesinde endüstriyel atıklar için, yine Ceylanpınar'da büyükbaş atığı için tesisler tamamlanmak üzere.

Dernek kurucularından Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, biyoenerjinin en çok gelişen yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olduğunu belirterek Çin'de 5 bin megawatt elektrik üretildiği bilgisini aktardı.

Tarlada anızlar boşa yanıyor

Yüksek Kimya Mühendisi Mustafa Tolay, Türkiye'de çok zengin biyoenerji kaynakları olduğunu ancak bunların kullanılmadığına dikkat çekerek kaynakların kullanılması halinde üç Atatürk Barajı'nın ürettiği kadar elektrik üretilebileceğini ifade etti.

Tolay, biyonerjide biyolojik malzemelerin fosil yakıtların aksine karbondioksit salınımını arttırmadan enerjiye dönüştürüldüğünü bunun da doğaya uygun olduğunu hatırlattı.

Türkiye'deki biyoenerji potansiyelini şöyle anlattı:

* Avrupa Birliği (AB) Çevre Mevzuatı kapsamında hasat zamanları çıkan saman, pamuk, mısırdan kalan atıkların (anız) yakılması yasak. Ancak hala Türkiye'de hasat sonrası kalanları tarlada yangına bırakıp havayı kirletiyoruz. Tarım verimliliğini de düşürüyoruz.  Oysa ki bunların hepsi biyoenerjiye dönüştürülebilir.

5,5 milyon ton orman artığı var

* Aynı şekilde ormanların tıraşlanmasından kalan atıklar doğada bırakılarak yangın gibi başka sorunlara da yol açıyor. Şu anda Türkiye'de 5,5 milyon ton orman atığı çıkıyor. Bunun üreteceği elektrik 1 Atatürk Barajı'na eş değer.

* Yine hasat atıklarının enerji potansiyeli elektriğe dönse, iki tane Atatürk Barajı yapar.

* Hayvansal atıklarda ise 2 bin megawatt potansiyel var. Türkiye'de 13 milyon büyükbaş hayvan, Almanya'da ise 15 milyon var. Ancak bizde 10 tesis var, onlarda 9 bine yaklaştı.

* Meyve atıklarına bakınca sadece Manisa Akhisar'da 12 milyon zeytin ağacı var. Bu malzemelerden 300 bin ton atık çıkıyor. Onlarca megawatt enerji demek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/biyoenerji-ile-3-ataturk-baraji-kadar-elektrik-uretilir_117852.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!