‘Kanserli Köy’ Taşındı Köylüleri...
Dikkat Oturduğunuz Binalar...
"Enerjinin Değerini Bilen...
"Yeni Nesil Bir Yeşil Devrime...
'Yeni Nesil Yeşil' YEM'de...
EKODesign 2016: “Yeni Nesil Yeşil”
Gayrimenkulde Yoğunluk Arayışı:...
Kalebodur, MIPIM'de Mega Projeleri...
İstanbul, Londra ile Paris’in...
İMSAD Başkanından "Denetim...
Depremde Malzeme Hayati Önem Taşıyor
Sürdürülebilir ve Güvenli...
İTO, MIPIM'de Metrekareyi İkiye Katladı
TOKİ'den Sektöre 120 Milyar...
İstanbul'un Risk Haritası...
"Siz Kirleterek Zenginleştiniz...
Denetimsiz Kentleşme Kanser mi Saçıyor?
TMMOB’un İstanbul Milletvekili Ali Şeker aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilettiği ve henüz yanıt verilmeyen soru önergesi, şehirlerin dört bir yanını şantiye alanına çeviren, rant telaşıyla işçilerin ve yurttaşın can güvenliğini hiçe sayarak denetimsizce ilerleyen uygulamalara dikkat çekildi.
Birgün Gazetesi'nden Fatih Kıyman'ın haberine göre, yönetmelik gereği, asbest, cıva, asit ve benzeri, insan sağlığını tehdit eden maddelerin yıkımdan önce uzaklaştırılması gerekiyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak belirlediği listede ‘kesin kanserojen’ tanımlanması ile birinci grupta yer alan asbest bunlardan en tehlikelisi.
TMMOB’un bu çerçevede meclise taşıdığı, endişe verici şekilde yanıtsız bırakılan soru önergesinde, öncelikle 2004 yılından itibaren İstanbul’da kentsel dönüşüm ve bireysel yenileme adı altında kaç binada yıkım gerçekleştirildiği soruluyor. TMMOB’un ÇŞB’ye yönelttiği önergede şüphe çeken ‘bilinmezlere’ dair ayrıca şu sorulara yer verildi: 2004 yılından itibaren bina yıkımlardan sonra ortaya çıkan asbestli malzemelerden mevzuata uygun olarak bertaraf edilenlerin miktarı ne kadardır? Bina yıkımlarının yoğun olduğu bölgelerde çevreye yayılan asbest miktarını belirlemek için ortam ölçümü yapılmakta mıdır? Asbestin zararları ve korunma tedbirleri konusunda işçiler ve yıkılan yapılara yakın oturan kişilerin eğitimleri yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa nasıl denetlenmektedir? |