Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Bırakmayın; Yoksa Pazarı Çin Kapar"

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov ülkesinde birinci sırada olan Türk müteahhitlik şirketlerine Rus pazarını bırakmayın çağrısı yaptı. İki yıl içinde ekonominin düze çıkacağını belirten Karlov “Yoksa pazarı Çin kapar” diye uyardı.

yapi.com.tr
"Bırakmayın; Yoksa Pazarı Çin Kapar"

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Adrey Karlov, ülkesinde büyük işler yapan Türk müteahhitleri uyardı. Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Şafak'ın haberine göre Karlov, “Rus piyasasında kalan müteahhitler, belki belli bir miktar zarar görebilecekler, ama bir iki yıl içinde bütün kayıplarını alabilecekler. Rus pazarını bırakacak olanlar, eminim zamanla geri dönecekler, ama bıraktıkları pozisyonları yeniden elde etmek onlar için zor olur. Çin müteahhitlik şirketleri, Rus pazarında daha etkin bir yere sahip olmaya çalışıyorlar” dedi. Karlov, Rusya’daki ekonomik krizle birlikte azalmasından endişe edilen turist sayısına ilişkin ise, “Tur fiyatları her sene enflasyondan fazla artıyor. Tur fiyatları düşürülebilir” önerisinde bulundu.

Çin'in ilgisi büyük

Büyükelçi Karlov, önceki gün Hürriyet’in Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Karlov, rubledeki değişimin ikili ilişkilere etkisi olmayacak demenin yanlış olacağını vurguladı. Rublenin daha da stabil hale geleceğini belirten Karlov şöyle konuştu:

“İkili ilişkilerimiz yıllık planlama ile hareket etmiyor. Ekonomide uzun vadeli tahminler zor ama Rusya bu durumu bir-iki sene içinde aşabilecektir. Şu anda panikle hareket etmeyelim. Rusya piyasasını kaybetmeyelim, bırakmayalım.”

Müteahhit sektöründe Türk şirketlerinin Rusya’da birinci sırada olduğunu vurgulayan Karlov, “Rus piyasasında kalan müteahitler, belki belli bir miktar zarar görebilecekler, ama bir iki sene içinde bütün kayıplarını alabilecekler. Rus pazarını bırakacak olanlar eminim zamanla geri dönecekler ama bıraktıkları pozisyonları yeniden elde etmek onlar için zor olur. Çin müteahhitlik şirketleri, Rus pazarında daha etkin bir yere sahip olmaya çalışıyorlar” diye uyardı.

Kırım köprüsüne davet

Karlov Rusya’nın kıtasal toprakları ile Kırım arasında bir köprü inşaa etmeyi planladıklarını belirterek Çin şirketlerinin büyük ilgi duyduğuna işaret etti. Köprünün 2018 yılına kadar tamamlanması gerektiğini kaydeden Karlov “Projede yer alabilecek şirketlerin seçimi projenin yapısına bağlı olacak. Kırım, Rusya-Türkiye işbirliği açsından önemli bir alan haline gelebilir” dedi.

Transit ödemeler yüksek olur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti ile gündeme gelen “Türk akımı” projesine ilişkin ise Karlov şöyle konuştu:

“Türk akımı projesinin tamamlanması gereken işleri arasında Karadeniz’in dibinden boru hattı inşaa edilmesi sonra da Türkiye toprakları üzerinde boru hattı inşa edilmesi var. Projede yer alacak şirketlerimiz transit vergisi ve boru hatlarını kim tarafından ödenecek soruları üzerinde çalışıyorlar. Karadeniz dibinde inşaa edilecek kısmına kim para verecek? Para ile mi doğalgaz ile mi ödemeler yapalım? Bu soruların önemli olduğunu düşünmüyorum. Türkiye, Rusya’dan aldığı doğalgazın yüzde 50’sini Ukrayna’dan transit olarak alıyor. Ekonomisinin olumlu dönemlerinde bile Ukrayna ara sıra transit doğalgaz boru hattından belli bir miktarda doğalgaz çalıyordu. Ukrayna transit açısından çok güvenilir bir ortak değil. Bulgaristan tarafına transit için yılda 400 milyon euro para ödemeye hazırdık. Türkiye’de olacak olan doğalgaz boru hattı Bulgaristan’dakinde daha uzun. O yüzden de olabilecek transit ödemeler Türkiye açısından daha yüksek olacak. İlkesel olarak mutabakata ulaştık ama hukuki anlaşma şuanda yok.”

Türkiye’yi mağdur etmedik

Karlov, Batı ülkelerinin doğalgazdaki bağımlılıkla korkutmayı çok sevdiklerini belirterek, “Eminim ki karşılıklı ve eşit derecede iki ülke birbirine bağlı olacaktır. Türkiye’ye 30 seneden fazladır doğalgaz sevkediyoruz. Daha önce Türkiye’yi mağdur edecek bir durum olmadı. Biz de tabii ki Türkiye’ye bağlı olacağız. Türkiye Rusya’dan gaz almaktan vazgeçse biz de zor durumda oluruz. (Rusya, Türkiye’ye bağımlı hale mi geliyor?) Tabii ki. Bağımlılık kelimesini kullanmayalım da daha çok karşılıklı çıkarlar olarak adlandıralım” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/birakmayin-yoksa-pazari-cin-kapar_127405.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!