Ant Yapı Rusya'da 500 Milyon...
"Türkiye 2015'i Düşük Enflasyon,...
Hocalara Göre 2015 Zorlu Geçecek
Çubuk Barajı'ndaki Tarihi...
"Rusya’daki Riskler Artıyor"
Rusya’da İnşaat Askıya Alınır
Dış Müteahhitlik İşinde 10...
'Güney Akım' Resmi Olarak Kapandı
Doğalgaza Bir İndirim Daha
Akkuyu'yu Bitirdiler!
Gazprom'dan Yeni Boru Hattı
Fed Para Musluğunu Kapadı,...
"Bırakmayın; Yoksa Pazarı Çin Kapar"
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov ülkesinde birinci sırada olan Türk müteahhitlik şirketlerine Rus pazarını bırakmayın çağrısı yaptı. İki yıl içinde ekonominin düze çıkacağını belirten Karlov “Yoksa pazarı Çin kapar” diye uyardı.
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Adrey Karlov, ülkesinde büyük işler yapan Türk müteahhitleri uyardı. Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Şafak'ın haberine göre Karlov, “Rus piyasasında kalan müteahhitler, belki belli bir miktar zarar görebilecekler, ama bir iki yıl içinde bütün kayıplarını alabilecekler. Rus pazarını bırakacak olanlar, eminim zamanla geri dönecekler, ama bıraktıkları pozisyonları yeniden elde etmek onlar için zor olur. Çin müteahhitlik şirketleri, Rus pazarında daha etkin bir yere sahip olmaya çalışıyorlar” dedi. Karlov, Rusya’daki ekonomik krizle birlikte azalmasından endişe edilen turist sayısına ilişkin ise, “Tur fiyatları her sene enflasyondan fazla artıyor. Tur fiyatları düşürülebilir” önerisinde bulundu.
“Türk akımı projesinin tamamlanması gereken işleri arasında Karadeniz’in dibinden boru hattı inşaa edilmesi sonra da Türkiye toprakları üzerinde boru hattı inşa edilmesi var. Projede yer alacak şirketlerimiz transit vergisi ve boru hatlarını kim tarafından ödenecek soruları üzerinde çalışıyorlar. Karadeniz dibinde inşaa edilecek kısmına kim para verecek? Para ile mi doğalgaz ile mi ödemeler yapalım? Bu soruların önemli olduğunu düşünmüyorum. Türkiye, Rusya’dan aldığı doğalgazın yüzde 50’sini Ukrayna’dan transit olarak alıyor. Ekonomisinin olumlu dönemlerinde bile Ukrayna ara sıra transit doğalgaz boru hattından belli bir miktarda doğalgaz çalıyordu. Ukrayna transit açısından çok güvenilir bir ortak değil. Bulgaristan tarafına transit için yılda 400 milyon euro para ödemeye hazırdık. Türkiye’de olacak olan doğalgaz boru hattı Bulgaristan’dakinde daha uzun. O yüzden de olabilecek transit ödemeler Türkiye açısından daha yüksek olacak. İlkesel olarak mutabakata ulaştık ama hukuki anlaşma şuanda yok.” |