Türkiye ve dünyada BIM uygulamalarının şirketlerin sürdürülebilir karlılık sağlamasındaki rolünü ortaya koymayı hedefleyen seminerde, Türkiye'nin inşaatta ve mimaride gelecek hedeflerine ulaşması ve Türk firmalarının dünya pazarlarında daha rekabetçi olabilmeleri yolunda BIM sistemine geçişin önemi vurgulandı.
"BIM, birkaç yazılım satın alıp, hayata geçirilebilecek bir şey değil"
İnşaat, mimarlık, tasarım ve mühendislik dünyasından yoğun bir katılımın olduğu seminerde yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, Türkiye için yeni ve maalesef biraz yanlış değerlendirilmiş bir kavram olarak tanımladığı BIM için, "Bu bir yazılım adı değil; bir kavram, bir metodolojiler birliği" dedi. "BIM, birkaç yazılım satın alıp, hayata geçirilebilecek bir şey değil. BIM, bir konseptler topluluğu, metodolojiler birliği" şeklinde konuşan Kiper, süreçleri değiştirmek ve projelere, tasarımlara bu gözle bakmak gerektiğini vurguladı.
Tarcan Kiperİnşaatın, hem ülkemizin lokomotifi, hem de dışa açıldığı sektörlerden biri olduğunu; Türkiye'nin, şirket sayısıyla ENR listesinde ikinci sırada yer aldığını anımsatan Kiper, fakat ciroların bu değeri yansıtmadığını, çünkü katma değer ve verimliliğin düşük olduğunu kaydetti. Projelerde verimliliği ve kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek için yapılması gereken ilk şeyin tasarım aşamasında BIM'e geçerek proje üzerindeki kontrolü yükseltmek olduğunu vurgulayan Kiper, şöyle konuştu:
"BIM, 3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının yaşam döngüsü boyunca tesise veya projesine ait birbiriyle uyumlu, koordineli, ilişkili her türlü bilginin yaratılması ve kullanımlası süreci. Sistem, üç boyutlu sayısal modelleme yapısıyla görsel bir modelin çok ötesine geçerek, yapının imalatıyla ilgili tüm bilgileri içeren, sürekli geliştirilebilen çok fonksiyonel bir yönetim ve bilgi paylaşım aracı görevi görmektedir. BIM, sonuç değil başlangıçtır. BIM uyumlu modellenmiş bir tasarım, üzerinde tuttuğu verilerle, tüm proje boyunca kullanılabilecek bir üç boyutlu veri bankası görevi görür".
|