Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tasarımı Bir Adım Öne Taşıyor, Sektörü Değiştiriyor!

Autodesk Ülke Müdürü Taylan Dedeoğlu, Autodesk sistemi BIM ile çalışmanın verimliliği % 63 artırdığına, riski %57 azalttığına ve %46 daha fazla şeffaflık sağladığına dikkat çekti. BIM, tasarımı bir adım öne taşırken sektörü değiştiriyor…

Tasarımı Bir Adım Öne Taşıyor, Sektörü Değiştiriyor!

Katılımcılara ilk elden deneyim paylaşımı ve bilgi alışverişi imkânı sunan BIM semineri, “Şimdi Türkiye’de BIM ile Koordinasyon Zamanı” başlığı altında Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) gerçekleşti.

Dünyada "Building Information Modeling" olarak bilinen, bir binanın kavramsal tasarımından, inşaat öncesi, esnası ve sonrası işlemlerinin tümünü kapsayan aşamalarının en doğru şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan Autodesk sistemi BIM, ülkemizde “Yapı Bilgi Modellemesi” adıyla ilgi görüyor. Autodesk’in Yapı Bilgi Modellemesi sistemine ait ayrıntıları ve uygulamaları aktardığı BIM semineri, bu yıl Türkiye’deki yapı sektörü profesyonelleri için gerçekleştirildi.

Üç temel fayda

Açılış konuşmasını yapan Autodesk Ülke Müdürü Taylan Dedeoğlu; “Yurtdışından alınan bazı verilere göre BIM’in üç temel faydası olduğuna dikkat çekti; “BIM ile çalışmak, özelikle uygulama projelerinde % 63 daha verimli çalışmamızı sağlıyor. Sahada çalışma veya sahada güvenlik, öngörülemeyen maliyetler gibi risklerde sizi %57 daha az bir riskle karşı karşıya bırakıyor. Bir diğer faydası da şeffaflık. Özellikle müşterileriniz tarafında mevcut sisteme göre %46 daha fazla şeffaf çalışmanızı dolayısıyla işlerin karar süreçlerinin çok daha hızlı ilerlemesine el veren bir çalışma modeli”. Dedeoğlu; BIM hakkında dünyada yapılmış araştırmalarda ortaya çıkan 10 tane gerçekliği sıraladı:

1- BIM, tasarımı bir adı öteye taşıyor; eskiden çiziyorduk şimdi modelliyoruz.

2- ‘I’, ‘B’den daha önemli; yani ‘information’, data görsellikten daha önemli. 

3- BIM’in rengi yeşildir.

4- BIM sektörü değiştiriyor.

5- Kamu önderliği

6- Disiplinler arası entegrasyon.

7- Yazılım geliştiriciler ile işbirlikteliği.

8- Yeni ve farklı kontratlar.

9- Yazılımlar/teknoloji gelişmeye devam ediyor.

10- Sektörün DNA’sı BIM olacak.

Dedeoğlu; 2012 yılı verilerini içeren bir araştırmaya göre en yüksek BIM adaptasyonunun mühendisler ve uygulamacılar tarafında yaşandığına dikkat çekti. Dedeoğlu, ayrıca 3D Printing (3 boyutlu baskı) teknolojisinden bahsetti: “Autodesk’in henüz deneme aşamasında olan ‘Smart’ adlı bir baskı yazılımı var. Buradaki amaç üç boyutlu baskıyı daha yaygın hale getirmek, daha tabana indirebilmek”. 

BIM kullanımı zorunlu hale geliyor!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salih Ofluoğlu “Bina Yaşam Döngüsünde BIM Uygulamaları” konulu bir sunum yaptı. BIM ile ilgili olarak mimar ve mühendislerin çok da fazla bilgi sahibi olmadığının altını çizen Ofluoğlu, ‘BIM nedir?’ sorusuna açıklık getirdi ve BIM’in kullanım alanlarından bahsetti. Dedeoğlu, BIM’e neden gereksinim duyulduğu konusunda şunları söyledi: “CAD programlarıyla idare edemiyor muyduk acaba? Biraz yapı sektörünü gözlemlemek gerekiyor. Yapı sektörünün yüksek miktarda kaynak kullanan bir sektör olduğunu ve sürdürülemez olduğunu görüyoruz. Yüksek miktarda hammadde tüketen, yüksek enerji tüketen ve az miktarda yenilenebilir enerji kullanan bir sektör mevcut. İstatistikler de bunu doğruluyor. Başarmak istediğimiz ise yapım sırasında ve işletiminde daha az enerji tüketen binalar istiyoruz; daha fazla yenilenebilir enerji kullanmak istiyoruz, hammadden tasarruf sağlamak istiyoruz, daha az maliyetle daha yüksek kalite bina üretimi gerçekleştirelim istiyoruz. Tüm bunlar da zaten sürdürülebilir mimari konseptiyle örtüşen çerçeveyi oluşturuyor”. Ofluoğlu; CAD veri tipi ve iletişim sorunlarından da bahsetti: “CAD veri tipinin neden olduğu üç önemli sorunla karşı karşıyayız. Birincisi; Replikasyon (aynı veriden tekrarlı kopyalar üretilmesi). İkincisi; Dönüştürme (verilerin farklı formatlara dönüştürülmesi sırasında karşılaşılan eksiklikler ve hatalar). Üçüncüsü ise Koordinasyon (belgeler arası eş güncellemenin sağlanması)”.

Ofluoğlu, 15 Ocak 2014 Avrupa Birliği Kamu İhale Yönergesi’ne göre; kamu sermeyeli projelerde BIM kullanımının zorunlu hale gelmesinin önerildiğini ve diğer ülkelerde de bu yönde adımlar atıldığını ifade etti.

İnşaat şirketleri hızlı bir şekilde BIM’e geçiyor

Autodesk, EMEA BIM Ekosistem İş Geliştirme Müdürü Emmanuel Di Giacomo ise “Dünyadaki BIM Trendleri” başlıklı bir sunum yaptı. Giacomo, tüm dünyada kullanılan BIM trendlerinden bahsetti. CAD’den BIM’e geçiş sürecinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Giacomo, dünyadaki BIM uygulamalarından örnekler verdi. Giacomo şöyle konuştu: “Küresel bir dünyada yaşıyoruz ve BIM daha önemli bir hale geliyor. Bir yandan kentleşme artarken doğal kaynaklar azalıyor. Doğal kaynakların daha az kullanıldığı binalar yapmalıyız. Tüm dünyada bir rekabet var; yani sadece Türkiye’deki mimar ve mühendislerle rekabet etmiyorsunuz; Çin, ABD vs. tüm dünyayla rekabet söz konusu”. Teknolojinin çok ilerlediğine ve bunun Autodesk’te görülebildiğine dikkat çeken Güacomo, BIM’in adapte edilmesi konusunda şunları söyledi: “ABD’de BIM kullanım seviyesi %75’e çıktı. Bu oran İngiltere’de %39 (2010’da %13’tü). Finlandiya, BIM kullanımı konusunda oldukça iyi”. 2016 yılında BIM kullanımının zorunluluk haline getirileceğini hatırlatan Giacomo, Fransa ve İngiltere’de 2107’ye kadar tüm projelerin BIM formatında olacağını söyledi. Kamu ve hükümetlerin BIM’in sektöre getirdiği faydaların, devrim yaratacak bu yeniliğin artık farkında olduğunu ifade eden Giacomo, medyada da BIM ile ilgili çok sayıda haber ve makale yer aldığına vurgu yaptı. Giacomo şunları aktardı: “BIM’den bahsederken şunu biliyoruz; birçok şirket BIM’e geçti ama spesifik olarak kim olduklarını bilmiyoruz. BIM hastane projelerinde de çok tercih ediliyor. Monaco’da birçok kule de BIM’le tasarlanıyor. Zaha Hadid’in Milano’daki City Life Tower projesinde de BIM kullanıldı. İnşaat şirketleri hızlı bir şekilde BIM’e geçiyor”. BIM’in faydalarının farklı alanlarda görülebileceğini ifade eden Giacomo, “BIM sayesinde proje teslim maliyeleri düşecek, kâr artacak, hizmetler genişleyecek, iletişim artacak, daha az dava ile uğraşacaksınız. Elinizdeki müşterilerle tekrar tekrar çalışabilirsiniz. Yeni projeler alabilirsiniz. Daha yaratıcı projeler geliştirebileceksiniz. Çok daha sürdürülebilir tasarımlar yapabileceksiniz. İletişim açısından zaman kazanacaksınız”. Giacomo, daha iyi binalar tasarlamayı sağlayan BIM’in bir kurum stratejisi olması gerektiğinin de altını çizdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasarimi-bir-adim-one-tasiyor-sektoru-degistiriyor_121145.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!