Artvin'de Maden Sahası Krizi
Artvin'de Kalker Ocağı için...
Artvinliler'in Direnişi Mahkemece...
Loç Vadisi'nde HES Yoksa,...
Artvin’in Üstü Altından Daha Değerlidir
Artvinli Altın Madenine Karşı...
Şantiyede Pazarlık Davetine Protesto
Vatandaş "HES'e Hayır' Dedi,...
'Artvin mi, Maden mi?' Sorusuna...
Hükümet 294 Maden Alanını...
Binlerce Madenci işsiz Kaldı
Güzelbahçe’deki Mezbaha Projesine...
'Sadece 38 Bin İşçi Sendikalı'
Maden Faciasında Son Durum
Maden Ocağında Yangın: 24 Ölü
Çaldağı'nda 'Vahşi Madenciliğe...
AFAD: Madenin Yüzde 79'u Tarandı
Son 10 Yılda 16 Bin 218 Maden...
Maden Ocağında Arama Yapılacak...
Bir Maden Ocağı Daha Kapatıldı!
Patlamanın Olduğu Madende...
Artvin'de Siyanüre Karşı Direniş Sürüyor
Artvin'de Bu Kez HES'lere Evet Eylemi!
Artvin'de HES Protestosu
Artvin'de HES'lere Karşı Halk...
Artvinliler HES'lere Karşı Birleşti!
Bilirkişi, 'Ya Artvin Ya Maden' Dedi
Bilirkişi raporuna göre Cerrattepe'de madencilik yapılması için ya Artvin yerleşim alanın bir kısmı feda edilecek ya da Cerrattepe bölgesinde madencilik faaliyetine hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
Radikal Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre, Artvin Cerrattepe bölgesinde kurulması planlanan bakır madeni ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, “Ya Artvin ili yerleşim alanının bir kısmından ve nitelikli korumaya ayrılmış alanlardan vazgeçilecek ve 4406.25 hektar alanda madencilik yapılmalı veya bu alan içinde herhangi bir şekilde madencilik yapılmasına izin verilmemelidir” ifadesi kullanıldı. Yani bilirkişi raporuna göre madencilik yapılması için ya Artvin yerleşim alanının bir kısmı feda edilecek, ya da Cerrattepe bölgesinde madencilik faaliyetine hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayii şirketi, Artvin’in Cerrattepe bölgesinde bakır madeni kurmak için 2012 yılında maden ruhsatı aldı. Bölge halkı hem maden ruhsatı hem de maden ihalesinin iptal edilmesi için Rize İdare Mahkemesi’ne iki ayrı dava açtı. Ancak mahkeme her iki davayı da reddetti. 2013 yılında Özaltın şirketi kurulması planlanan bakır madeni için ÇED olumlu kararı alınca, Artvin halkı bakır madeninin bölgenin su kaynaklarına zarar vereceğini ve bölgede yapılacak olan ağaç kesiminin heyelanlara neden olacağını savunarak ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için 2013 yılında Rize İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, bölgede incelemede bulunması için bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Bölgede yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda çarpıcı ifadeler kullanıldı. 'Böcek salgını' patlaması yaşanır Bakır madeni için toplam 50 bin 300 ağaç kesileceği, kesim sonucunda bölgedeki orman devamlılığının tehdit altında kalacağı ifade edilen raporda, maden atık malzemelerinin orman içinde depolanmasının su kirliliği ile heyelanlara sebep olacağı belirtildi. ‘’Bölgenin böcek tahribatı yönünden hassas olduğu, madencilik faaliyetinin böcek salgınında patlamaya neden olabileceği, böcek salgınının özel statüde korunan alanları da tehdit edeceği’’ ifade edilen raporda, salgının maden sahasından 600 metre uzaklıktaki Hatila Vadisi Milli Parkı ile Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesini tehdit edeceği belirtildi. Ayrıca, “atık malzemenin orman içinde depolanmasının orman varlığı, orman bütünlüğü bakımından telafisi olanaksız sorun oluşturacağı, heyelanlara sebep olacağı, maden cevheri çıkarılması ve atık malzeme yığılması faaliyetinin orman içindeki kaynak suları ve yeraltı sularının kirlenmesine sebep olacağı” ifadesinin kullanıldığı raporda, madencilik faaliyetinin bölgenin su kaynaklarını da tehdit ettiği belirtildi. Artvin mi, maden mi? Maden sahalarının şehir merkezine çok yakın olmasından dolayı madencilik faaliyetlerinin insanlar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği raporda belirtilirken, raporun en çarpıcı bölümünde ise şu ifadeler kullanıldı: ‘’4406-25 hektar büyüklüğündeki ruhsat alanının peyderpey işletilmek isteneceğini göstermektedir. Burada temel bir tercih yapılmalıdır. Ya Artvin ili yerleşim alanının bir kısmından ve nitelikli korumaya ayrılmış alanlardan vazgeçilecek ve 4406.25 hektar alanda madencilik yapılmalı veya bu alan içinde her hangi bir şekilde madencilik yapılmasına izin verilmemelidir.’’ Yani bilirkişi raporuna göre madencilik yapılması için ya Artvin yerleşim alanının bir kısmı feda edilecek ya da Cerrattepe bölgesinde madencilik faaliyetine hiçbir şekilde izin verilmeyecek. |