Artvin'in 50 Yıllık İçme Suyu...
Doğa Harikası Yok olmak Üzereydi,...
Maden İşletmelerine 3,9 Milyon Lira Ceza
Maden Sahası için 60 Bin Ağaç...
Kaçkarlarda "Macera Parkı" Protestosu
Madenlere 70 Milyon Liralık...
‘HES Yapılamaz’ Denilen Vadi...
Madenciyi Kurtaran Karar
Madenlere Teşvik Esasları Belirlendi
"Raporu Tanımıyoruz Maden İstemiyoruz"
Artvin'de Kalker Ocağı için...
Artvin'de Maden Aramak için...
Yeşil Artvin Derneği'nden Açıklama
Artvin'i Bekleyen Tehlike
"Cerattepe Artvin'in Kafasında...
Artvinliler'in Direnişi Mahkemece...
Rize-Artvin Havalimanı'nda...
Artvin Valisi: Bizim de Hatalarımız...
Rize-Artvin Havalimanında...
Artvin’in Üstü Altından Daha Değerlidir
Artvinli Altın Madenine Karşı...
Artvin'deki Maden Ocağı İçin...
'Artvin mi, Maden mi?' Sorusuna...
Cerattepe Kurtuldu, Yüzlerce...
Bilirkişi, 'Ya Artvin Ya Maden' Dedi
Artvin'de Siyanüre Karşı Direniş Sürüyor
Artvin'de Maden Sahası Krizi
İki köyde altın madeni işletmesi ve kurulacak siyanür havuzlarına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istemiyle açılan dava sonrası bölgede bilirkiş heyeti inceleme yaptı.
DHA'nın haberine göre, Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde 7.3 hektarlık alanda açık altın işletmesi ve siyanür havuzları kurulması için geçen yıl başlatılan çalışmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.
Yöre halkı, bu gelişme sonrası kararının iptali istemiyle geçen yıl Rize İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava kapsamında Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde bilirkişi heyetleri keşif incelemesi yaptı. Heyetin gelişi nedeniyle aşağı Maden köyü girişinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, yol kenarında karşılıklı dizilerek, 'Madene hayır' yazılı atkılar açtı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın da katılarak destek verdiği gruba köyün kadınları ayran ikram etti. Keşif heyeti incelemenin ardından köyden ayrıldı. "Köyümüzün yok olmasına izin vermeyeceğiz" Keşif sonrası açıklamalarda bulunan Maden köyü sakinlerinden Abdullah Aydın, köyün doğasıyla, suyuyla, yaylasıyla, kurduyla ve kuşuyla insanlık tarihine değer katmış bir yer olduğunu belirterek, "Biz köyümüzün tarihi ve doğasıyla yaşamasını istiyoruz. Şu ya da bu biçimde yok olmasına izin vermeyeceğiz. Biliyoruz ki altın madeni işletmeciliği girdiği yeri batırıyor ve bu nedenle köyümüze sahip çıkıyoruz" dedi. |