"Kentsel Dönüşüme Muhtaç,...
Kentsel Dönüşümde Yatırımcının...
Kentsel Dönüşümde Yönetmelik Değişti
Kentsel Dönüşümde Gecekondu...
O İlçede Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Yenilenen Dairelerin Gerçek...
Kentsel Dönüşüm Rant Kapısı mı Oldu?
''Kentsel Dönüşüm Kayyumla Çözülür''
Başkentray Sil Baştan
"5 Yılda 21 Milyon Metrekarelik...
Boş Araziyi Kentsel Dönüşüme Soktular!
İstanbulSMD ve Türk Ytong'tan...
Hatay'da Kentsel Dönüşüm için...
İlk Kentsel Dönüşüm Tamamlandı
Kentsel Dönüşümde Bu Hatayı Yapmayın!
Kentsel Dönüşüme Torba Kanun Desteği
Bakan Sarı: Okmeydanı'nda...
Kentsel Dönüşüm Sürecini Hızlandıracak...
"Kentsel Dönüşüm Akıllı Şehirler...
Başkentte Kentsel Dönüşüm Karmaşası!
Ankara’nın Altındağ ve Mamak ilçelerinde kentsel dönüşüm için yıkılan gecekonduların enkazı hâlâ duruyor. Boşaltılan bazı evlere Suriyeli mülteciler yerleşti. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, sürecin doğru yönetilmediğini söylüyor.
Başkent Ankara’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşanıyor. Turistlerin gözde mekânlarından olan Ankara Kalesi’nden görünen Başkent manzarası adeta sürrealist tabloları andırıyor. Gökdelenlerin yanı başında boy gösteren gecekonduların bulunduğu bölgelerin imar planlarında park alanı olarak yer aldığı belirtiliyor.
Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Avrupa başkentlerinde tarihi mekânlar özenle korunurken Ankara’nın turist çeken bölgeleri harabeye dönmüş binalarla çevrili. Başkent’in gözde semtlerinden Çukurambar ve Dikmen’de 15-20 katlı modern binalarla tek katlı gecekondular yan yana ilginç görüntüler oluşturuyor. Altındağ ve Mamak ilçelerindeki gecekondulardan yıkılanların büyük bir bölümünün enkazı hâlâ yerinde duruyor. Hadırlıktepe, İsmetpaşa ve Önder gibi mahallelerde dönüşüm için boşaltılan ve bir kısmı yıkılan evlere de Suriyeli mülteciler yerleşti. Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, karmaşanın temelde dönüşüm süreçlerinin doğru yönetilememesinden kaynaklandığını dile getiriyor. Gökdelenlerle gecekonduların yan yana ‘mekânsal çelişki’ oluşturduğunu belirten Sevim, “Ankara 1950’lerden itibaren bir gecekondulaşma süreciyle karşı karşıya kaldı. Bu süreçte Başkent toplam konut stokunun yüzde 55’inin gecekondulardan oluştuğu dönemlere şahit oldu. 1990’larla birlikte dönüşüm süreçleri başladı ve bugün Ankara’da gecekondunun toplam konut arzındaki payı yüzde 3-5 civarlarında.” diyor.Ankara’da, kentsel dönüşüm sürecinin bütüncül ele alınmadığını, sürecin parçalı ve rant odaklı bir anlayışla yönetildiğini söyleyen Sevim, sonuçta ortaya istenmeyen görüntülerin çıktığını vurguluyor. Gecekonduların çok büyük bir bölümünün aslında yeni yapılan imar planlarında park ve ağaçlandırılacak alan olarak yer aldığını ifade eden Sevim, şu bilgileri veriyor: “Bir yapılaşma öngörülmediğinden belediyenin park çalışmasına kadar bu gecekondular yaşamlarına devam ediyorlar. Bu da hem görsel hem de toplumsal olarak çelişkili durumlar ortaya koyuyor.” |