Konut Konferansı 2015: 'Konut'un...
Gelişen Kentlerde Büyüme Nasıl Okunmalı?
Bir Test Aracı Olarak Konut Üretimi
İstanbul'dan Birkaç Vaka Etüdü...
"Umarım İlerde Yeniden Bir...
Cibic'ten İstanbul'a 'Mikrogerçekçi'...
“Dünya Değişti, Konut Politikaları...
4. Konut Konferansı’nda “Yeni...
Konut Konferansı 2013: "Yeni Yollar"
Başarıyı Tasarım Değil, Ortak Kullanım Alanları Getirdi
Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleşen Konut Konferansı 2013’ün son konuşmacısı, Ağa Han Ödüllü tamassociati’nin kurucu ortağı Simone Sfriso'ydu. Sfriso, ulaşılabilir fiyatlara da yaşam kalitesi yüksek mimari ürünler verilebileceğini gösterdi. tamassociati projeleri, bina tasarımlarından çok, ortak kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor.
Kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel iştirakler için sürdürülebilir ve katılımcı projeler geliştiren tamassociati’nin tasarım felsefesini ve örnek uygulamalarını Konut Konferansı katılımcıları ile paylaşan Simone Sfriso, amaçlarının ‘Basit, Ekonomik, Ortak’ (Simple, Affordable, Shared – SAS) projeler geliştirmek olduğunu belirtti.
tamassociati olarak her zaman ‘genius loci’yi (yerin ruhu) kendilerine başlangıç noktası aldıklarına dikkat çeken Sfriso, dünyadaki başarılı mimarlık ve planlama örneklerini sunarken; insanlar arasındaki etkileşimin, işlevselliğin ve maddi anlamda ulaşılabilirliğin anahtar faktörler olduğunu ifade etti. "Kamusal ve özel alanlar arasındaki dengeyi iyi kurmalıyız" diyen Sfriso, Venedik eski Belediye Başkanı Massimo Cacciari’nin, “Sürdürülebilir olmayan mimarlık, mimarlık değildir” sözünü hatırlattı. Simone Sfriso, 'Yeni Konut Tasarımında Güncel Talepler' başlıklı sunumunun devamında tamassociati’nin bu çerçevede gerçekleştirdiği 3 projeyi aktardı. Bologna’daki bir kentsel yenileme projesiyle bağlantılı olarak kurgulanan sosyal konutlarda, yaşam kalitesi düşük mevcut yapıları yüksek kaliteli sosyal programlara kavuşturduklarını belirten Sfriso, bu kapsamda tüm altyapıyı yenileyerek A sınıfı enerji tasarrufu sağladıklarını söyledi: “Kullanıcıların aktif katılımı ile şekillenen proje, prefabrike ahşap paneller sayesinde 4 haftada tamamlandı. “Toplam 12 daireden oluşan projede, evler ortalama 70 m2’lik alana sahip olsa da, 200 m2’lik ortak kullanım alanı ile ulaşılabilir bir fiyata yaşam kalitesi yüksek bir mekân yaratmayı başardık.” Deprem kuşağında yer alan Yazd (İran) kentinde, yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirdikleri sosyal konut projesinde, yerel inşaatçılar ile işbirliğine gittiklerini belirten Sfriso, “Geleneksel öğelere yer versek de burada tasarımdan çok süreç önemliydi. Maksimum fiyat olarak 25 bin dolarlık sınırlamanın getirildiği projede, düşük maliyetli malzemeler kullanarak, deprem dayanırlığı yüksek, ortalama 70 m2 yüzölçümüne sahip 1500 adet tek katlı konut ürettik.” dedi. Sfriso’nun sunum için seçtiği üçüncü örnek ise, kendilerine Ağa Han Ödülü’nü kazandıran Salam Kalp Cerrahi Merkezi’ydi. Sudan’da 2005-2010 yılları arasında gerçekleştirdikleri projenin, tek bir yapıdan ziyade, bir yapılar ve bağlantılı alanlar sistemi olduğuna dikkat çeken Simone Sfriso, burada da yine enerji verimli çözümlere ve insanların etkileşime geçebileceği ortak kullanım alanlarına önem verdiklerini söyledi. Ağa Han’ı kazandıran da binanın kendisi değil, kullanıcılar düşünülerek tasarlanan ara mekânlar oluyor. |