Konut Konferansı 2015 için özel hazırladığımız ve konferansta Yapı Dergisi Seçkisi panelinin odağındaki Basın Ekspres dosyamıza katkıda bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Emre Sevinç, bölgedeki gelişimin devam edeceğini vurgulayarak, ulaşım çalışmalarının bu gelişimi destekleyeceğini anlattı.
Basın Ekspres hattının kuzey batısında kalan Halkalı Toplu Konut Alanı bu eksen ve yakın çevresindeki en planlı alan ve de bir konut alanı. Bu yerleşmenin Basın Ekspres hattının gelişiminde herhangi bir etkisi olmuş mudur?
Basın Ekspres hattına yakın bölgede konumlu olan Halkalı Toplu Konut yerleşimi içe kapanık bir yapı sergilemektedir. Burada yaşayan insanların günlük hayatta temel ihtiyaçlarını karşılayacakları ticari üniteler, toplu konut alanları içerisinde konumludurlar. Basın Ekspres hattında yer alan ve yapımı devam etmekte olan yapılar ise genellikle hizmet sektörüne yönelik yapılar olduğu için Halkalı Toplu Konut Bölgesi’nin Basın Ekspres Hattının yoğunluğunu arttıracak bir etkide bulunduğu tam olarak söylenemez.
Bölgede yer alan ve ileride yapılması planlanan büyük konut projelerinin Basın Ekspres Bölgesi’ndeki gelişime katkısı olacağı düşünülse de bölgede hizmet sektöründe yer alan yapılar genellikle bölgenin canlı kalmasını sağlayan Basın Ekspres Yolu ve bölgede yer alan İstanbul Fuar Merkezi, Bosphorus Convention Center, TÜYAP ve Atatürk Havalimanı gibi yapılardan etkilenmektedir.
Basın Ekspres aksının 1/100.000 ÇDP'nda Yenibosna-Güneşli- Halkalı-İkitelli sanayi alanlarının birinci derece merkeze dönüşü ne demektir? Bu bugün ne olduğu ve gelecekte ne olacağı anlamına gelmektedir?
Basın Ekspres hattının geçmişine inmek gerekirse bölgede birçok bacasız sanayi olarak nitelendirilecek yapılar ve bunların dayanağı olarak düzensiz kentleşme görülmekteydi. Ancak zamanla bölgenin gelişiminin artması bölge nüfus yoğunluğunun ivme kazanmasıyla birlikte bölgede karma projeler ve hizmet sektörüne yönelik nitelikli yapıların sayısı gün geçtikçe artış göstermiştir. Bölgede ulaşım akslarında yapılacak yenilikler ve oluşturulacak alternatif ulaşım hatlarıyla bölgenin öneminin daha da artacağı düşünülmektedir.
Basın Ekspres aksında birinci derece merkez olarak belirlenen Yenibosna Basın aksının üst düzey hizmet odaklı merkez olarak planlanması ne anlama geliyor?
Basın – Ekspres Yolu otel ve konaklama sektörü açısından değerlendirildiğinde, son 5 yıllık zaman diliminde çok sayıda otel açıldığı gözlemlenmektedir. Bunun başlıca nedeni bölgeye yakın olarak konumlu olan İstanbul Fuar Merkezi, Bosphorus Convention Center, TÜYAP gibi merkezler ve Atatürk Havalimanı’dır. Bunun yanında halen devam etmekte olan inşaatlar da söz konusudur. Bu nedenlerden dolayı bölge üst düzey hizmet bölgesi olarak nitelendirilmektedir.
Basın Ekspres’in en önemli avantajı olarak bağlantı yolu olması gösteriliyor. Ancak yolun yalnızca otoyol olarak işliyor olması nedeniyle artık çok yoğun ve kaldıramayacağı bir trafik yükü taşıması da anlamına geliyor. Çevresindeki proje gelişimi için olumlu görülen bu yol olma durumu bir süre sonra bu projeler için olumsuz bir etki oluşturabilir mi? Bölgenin gayrimenkul olarak değerini artıracak ulaşım projelerine gereksinim yok mu?
Basın Ekspres Yolu D-100 Karayolu ile TEM Otoyolu arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli ulaşım akslarından biri olmakla birlikte bölgede sayısı artan karma projeler ve ofis projelerinin etkisiyle yoğunluğu gün geçtikçe artmaktadır. Bu oluşumun alternatif ulaşım aksları oluşturulmadığı takdirde bölgedeki projeleri olumsuz yönde etkileyeceği düşünülmektedir. Ancak yapım çalışmaları devam eden Kuzey Marmara Otoyolu, Küçükçekmece sınırından geçecek şekilde tasarlanan ve D-100 Karayolu ile Basın Ekspres Yolu’nu birbirine bağlayacak olan Olimpiyat Yolu, 2017 yılında hizmete girecek olan Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metrosu, 2019 yılında çalışması tamamlanması planlanan Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşehir metrosu ve Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli metrolarıyla ve yapılması planlanan havaray hattının ileride oluşacak bu sorunu ortadan kaldıracağı düşünülmektedir.
2009 yılında olan İkitelli sel felaketi bölgenin gelişimine nasıl etki etti? Altyapı ve donatı sorununun çözüldüğünü söyleyebilir miyiz? Böylesi bir olumsuzluk buradaki yatırımları nasıl etkiler?
Ayamama deresi ıslah çalışmaları 2015 yılı içerisinde tamamlanması ve dere üzerinde ve çevresinde, çok sayıda rekreasyon alanı ve parkın ortaya çıkması beklenmektedir. Sel felaketi sonrası bu durum bölgenin gelişimini ilk etapta olumsuz yönde etkilemiş, yatırımlarda yavaşlama gözlenmiştir. Ancak, yapılan ıslah çalışmaları ile bölgedeki yatırımlar devam etmiş olup, devam etmekte olan ve başlayacak projeleri olumsuz yönde etkilemeyeceği düşünülmektedir.
* * *
"İstanbul Metropoliten Alanı Gelişme Dinamikleri ve Basın Ekspres Yolu" başlıklı çalışma; - 1980 Sonrası İstanbul’da Yaşanan Kentsel Gelişme Dinamikleri - Sürdürülebilir Mekânsal Gelişme ve Karma Arazi Kullanımı - Apartman ve Site yaşantısından Rezidans’a - Gecekondulaşma, Gecekondu Önleme Bölgeleri ve Basın Ekspres Yolu - Üst plan ilişkileri yönüyle Basın Ekspres Yolu ve Yakın Çevresi - Basın Ekspres Yolu ve Tartışmalar alt bölümlerinden oluşmaktadır.
|