Amasra Kalesi'nde Yıkılma Tehlikesi
Termik Santraller 1 Ayda 5...
"Halka Rağmen Yapacağınız...
Termik için Çevre Düzeni Planlarını...
"Enerji Şirketlerinin Yüzde...
TTK, 400 Bin Tona Yakın Kömür Üretti
TTK'nın Kömür Üretimi Azaldı
"Kömürsüz Yaşam Herkesin Hakkı"
Aliağa'da Kömüre "Dur" Dediler
İstanbullular Deniz Suyu İçecek
Çevre Örgütleri Kömürden Üretilen...
Özel Madenlere Devlet Desteği
2025’te Türkiye’yi Su Krizi Bekliyor!
Amasra'da Köylüler Kömür Tesisine Karşı
Amasra'da Kömür Hazırlama Tesisine İptal
Amasra Termik Santral Lavuar...
Amasra Tüneli'ne Açılış için...
Amasralılar Kömür Tesisine Dava Açacak
"Amasra'ya İki Yüzlü Davranılıyor"
İMO'dan Amasra'da Santrale Tepki
Amasra'da Termik Santrala...
Amasra Halkı Termiğe Direniyor!
"Amasra'da Anlaşılmaz Bir...
Güllüce: Amasra Onayını Ben Verdim
UNESCO Miras Kenti Yolundaki...
Amasra'da İçme Suyunun Ortasına Kömür Hazırlama Tesisi
Amasra’da “Hema Termik Santrali”nin bir parçası olan kömür hazırlama tesisi yüz bine yakın insanın günlük içme suyunu ücretsiz olarak karşıladığı kaynak olan kavşak suyunun ortasına yapılmak isteniyor.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Bartın Amasra’da Hattat Holding’in kurmak istediği “Hema Termik Santrali”nin bir parçası olan lavvar (kömür hazırlama) tesisi yüz bine yakın insanın günlük içme suyunu ücretsiz olarak karşıladığı kaynak olan kavşak suyunun ortasına yapılmak isteniyor.
Bartın Platformu, herkesi 16 Şubat Salı günü Tarlaağzı Köyü kahvesinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı”na çağırıyor. Küre Dağları Milli Parkı'nın yer aldığı ve kalesiyle UNESCO Geçici Miras listesine giren Bartın'ın Amasra ilçesine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk uzun süredir direniyor. Hema Termik Santrali'ne ait ÇED dosyası iki yıla yakın bir süredir Çevre ve Şehircilik Bakanı'nınönünde bekliyor. Halk ÇED raporuna karşı 42 bin imzayla itiraz etmişti. Mahkeme iki kez iptal etmişti Öte yandan termik santralin bir parçası olan kömür hazırlama tesisiyle ilgili hukuki süreç de bir süredir devam ediyor. Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme iki kez tesisin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti. Bunun üzerine şirket ÇED hazırlamaya karar verdi. Bartın Platformu yaptığı açıklamada bu tesisin hektarlarca orman ekosistemini yok edeceği, insanları yerinden yurdundan edeceği, denizi kirleteceği, insan sağlığına zarar vereceğine dikkat çekiyor. Radyasyonlu su kanser yapar Platform, kavşak suyunun ortasına yapılmak istenen tesisten çıkan pasa atıkların barındırdığı radyasyon ve toksik maddelerin önce toprağa, sonra da halkın içtiği kavşak suyuna karışacağı belirtildi. Bu sebeple, halkın ya ücretsiz aldığı kavşak suyunu içemeyerek piyasadaki sulardan satın almak zorunda kalacağı ya da kanser olmayı göze alarak içmeye devam edeceği ifade edildi. |