Süreyyapaşa Hastanesi'ni Hasta Ettiler
Haydarpaşa Numune Hastanesi...
Doğum Hastanesi, Otel ve AVM Olacak!
Hastane İnşaatı Durduruldu
Kızılırmak'ta Büyük Tehlike
Hastanenin Atık Suyu Sokağa Akıyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde...
İztuzu'na Hastane Projesi İptal Oldu
Şehir Hastanelerinde Ek Sözleşmeler...
Taksim'i Hastanesiz Bırakmanın...
Hastane İnşaatında Yangın!
Güneş Enerjili En Büyük Hastane
Türkiye’nin Mimarları Hastane...
"Şehir Hastaneleri" Projesi Tıkandı mı?
Hastane İnşaatı Binaları Tehlikeye Attı!
Dört Hastaneyi Kapattılar,...
Tunceli'de Açılmadan "Dökülen"...
Hürrem’in Hastanesi AVM Kurbanı Oldu
Şehir Hastanelerinin Kirası...
Ankara’ya Dev Hastane
Taksim İlkyardım Hastanesi'nin...
Altı Su, Üstü Hastane!
Sayıştay hastane inşaatlarına dikkat çekti. Sivas’ta hastane inşaatı eski su yatağında olunca temeli su bastı. Alanya’da ise yüklenici firma ortağı hayatını kaybedince inşaat durdu.
Sayıştay’ın 2012 yılı TOKİ raporunda, Sivas’a yapılmakta olan 600 yataklı eğitim ve araştırma hastanesinin inşaat sahasının, eski su yatağından geçtiği ve Kızılırmak nehrine de çok yakın olduğu belirlendi. Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre, temel altı kotunun da hatalı alındığı belirtilen raporda, temel kazısı sırasında yoğun yeraltı suyu ile karşılaşıldığı vurgulandı. Alanya Devlet Hastanesi inşaatında da yüklenici firmanın ortağının hayatını kaybetmesi nedeniyle 10 ay süreyle imalat yapılamadığı aktarıldı. Bu inşaatın temel kotunun yakınındaki dereden daha düşük olması nedeniyle, zemin ile bodrum katlarının su altında kaldığı da kaydedildi.
Sayıştay raporunda hastane yapımları ile ilgili çarpıcı tespitler ortaya çıktı. 19 Eylül 2011’de 81 milyon 970 bin TL bedel üzerinden ihale edilen, sözleşmesi 5 Ocak 2012’de yapılan ve bitim tarihi olarak 4 Ekim 2014 olarak belirlenen 600 yataklı Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatı ile ilgili raporda özetle şu tespitler yer aldı: Temel alt kotu yükseltildi “Sağlık Bakanlığı tarafından zemin etüd raporu ve uygulama projelerinin yapıldığı ve idare tarafından ihalesi gerçekleştirilen işte, zemin etüd raporunda binaların temellerinin ‘-4,50 metre’ kotuna oturtulması öngörülmesine rağmen, ‘-7,00 metre’ olarak hatalı alınmıştır. Temel imalatların yapılması sırasında ‘-4,20’ kotunda yoğun yeraltı suyu ile karşılaşıldığı görülmüştür. Temel alt kotunun yükseltilmesi, proje ve imalat değişikliklerinin değerlendirilmesine Başkanlıkça olur verilmiştir. ” Ortak öldü, su bastı Sayıştay, 2 Mayıs 2011 tarihinde 42 milyon 473 bin TL bedelle ihale edilen, 28 Temmuz 2011 tarihinde sözleşmesi imzalanan ve 26 Nisan 2014’te bitirilmesi planlanan Alanya 300 yataklı devlet hastanesi inşaatı ile ilgili olarak da şu değerlendirmeleri yaptı: “28 Mayıs 2013 tarihinde şantiye mahallinde yapılan incelemede; imalatların iş programına göre yüzde 52.50 seviyesinde olması gerekirken fiziki ilerlemenin yüzde 12,84 seviyesinde olduğu görülmüştür. Yüklenici firmanın yüzde 87,5’lik hissesine sahip hakim ortağın, 29 Ağustos 2012 tarihinde ölmesi ve reşit olmayan çocuklarının irade beyanında bulunamamaları nedeniyle, yaklaşık 10 aylık süre içinde şantiyede hiçbir imalat yapılmamıştır. Bu süre zarfında imalatları daha önceden yapılmış olan katların imalatları deformasyona uğramıştır. İnşaat temel alt kotunun, yakınından geçen dereden daha düşük kotta olmasından dolayı sızan suların etkisi ile zemin katların bir kısmı, bodrum katları ve sahanın tamamen uzun zaman su altında kaldığından buralar batak balçık malzeme ile dolmuştur. Bodrum katlardan görünen beton ve demir imalatlarının geçen uzun süre içinde su içinde korozyona uğramıştır. Yüklenicinin ölümünden sonra işin zaman geçirilmeden tasfiye edilip ikmal ihalesinin yapılması gerekirken bu işlem için 10 ay beklenmiştir. 6 Haziran 2013’te TOKİ Komisyon kararı ile sözleşme tasfiye edilmiş, ancak Ağustos 2013 itibariyle ikmal ihalesi henüz yapılmamıştır.” |