Dünyada 70 temsilciliği ve 4 bin 700’den fazla çalışanı olan Alman Kamu Yatırım Bankası Kfw’nin Türkiye’de de desteklediği birçok proje bulunuyor. 2011 yılı itibariyle dünya genelinde 70 milyar euroluk finansman sağlayan bankacılık grubunun Türkiye’de desteklediği projelerin toplamı 10 milyar euroyu geçiyor. Alman Kamu Yatırım Bankası Kfw, Türkiye’de daha çok altyapı ve enerji verimliliği ile ilgili projeleri destekliyor. Banka adına Deutsche Welle Türkçe Servisi’ne açıklama yapan kurum sözcüsü Charis Pöthig, bankanın önümüzdeki dönemde Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik verdiği desteklere odaklanacağını ifade ediyor. Zaman zaman Türkiye’deki faaliyetleri tartışma konusu olsa da bankanın Türkiye’deki faaliyetleri genişletilecek.
Belediye destekleri tartışmalı
Alman Kamu Yatırım Bankası’nın özellikle Türkiye’de kimi belediyelere sunduğu destekler tartışma konusu olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Alman kurumları tarafından BDP’li ve CHP’li belediyelere verilen kaynakların PKK’ya ya da işaret verilen müteahhitlere gittiğini iddia etmişti. Ancak kurum sözcüsü Pöthig’in sunduğu verilere göre banka, Türkiye’de her partiden belediye yönetimine altyapı konusunda finansman desteği sunuyor. Bankanın desteklediği ve tamamlanan projeler arasında Ankara Atık Su Arıtma Tesisi, Bursa Tramvay projesi ve Diyarbakır Atık Su Projesi de yer alıyor. Ağustos 2012 itibariyle banka Türkiye’deki belediyelere 18 projede destek verdi. Tamamlanan bu 18 projenin toplam büyüklüğü 800 milyon euro civarında. Bunun yanında bankanın desteklediği Samsun, Bursa ve Batman atık su projeleri de devam ediyor. Bu üç projenin toplam hacmi ise 100 milyon euroya yaklaşıyor.
Yenilenebilir enerjiye de odaklanıyor
Alman Kamu Yatırım Bankası Kfw’nin Türkiye’de odaklandığı başlıca alanlardan bir tanesi de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji. Bankanın bu alanda dünyada ve Almanya’da önemli bir bilinirliği bulunuyor. Kurum sözcüsü Pöthig’in ilettiği verilere göre, 2011 yılı tamamında bankanın iklim ve çevrenin korunmasına yönelik projelere sunduğu küresel desteğin hacmi 22,8 milyar euro oldu. Bu rakam kurumun fonlarının üçte birini bu tip projelere ayırdığını gösteriyor. Banka Türkiye'de belediyelere sunduğu altyapı desteklerinde özellikle atık su yönetimine ağırlık veriyor. Bankanın çevrenin korunması ve enerji kapsamında tamamladığı başarılı projeler arasında Yatağan Termik Santrali’nin sülfürden arındırılması projesi öne çıkıyor. Bankanın hiçbir aracı olmadan kullandırdığı enerji finansmanı destekleri de söz konusu. Bu kapsamda kamu binalarındaki enerji verimliliği projesi için 118 milyon euro, güneş enerji santralleri için 100 milyon euro tutarındaki finansman destekleri hazırlık aşamasında yer alıyor.
Kurumun Türkiye'deki gelecek projeksiyonu
Türkiye’de birçok projeyi destekleyen Alman Kamu Yatırım Bankası Kfw, önümüzdeki dönemde Türkiye’deki bazı faaliyetlerine odaklanacak. Kurum sözcüsü Charis Pöthig, bankanın Türkiye’deki gelecek projeksiyonları ile ilgili şunları söylüyor: “Türk hükümetinin ekonomideki öncelikleri doğrultusunda, Alman Kamu Yatırım Bankası Kfw, ülkedeki küçük ve orta ölçekli firmaların desteklenmesi konusundaki faaliyetlerine finansal sektör ve enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji programları aracılığıyla odaklanacak. Grubun ihracat, iklim ve altyapı alanlarında destek sunan kolu Kfw IPEX Bank da, enerji ve çevre projeleri, endüstri ve trafik altyapısı ile ticaret finansmanı alanındaki faaliyetlerini büyütecek.”
|