Zafer Termik Santrala Direnenlerin Oldu!
Mahkeme: Direniş Demokratik Haktır!
Mersin'de Nükleere Karşı Oyuncaklar...
Gerze Direnişinde Yeni Bir...
‘Karadeniz İsyanı Umut Olacak’
Doğal Direniş; Saldırı da...
Japonya'dan Sinop’a Nükleer Uyarısı
“Hukuku Ellerimizle Yapalım”
Direniş Kulübesi Müze Oldu
7 Yıl Mücadele Ettiler, Sonunda Kazandılar!
EPDK’nin, Gerze Enerji Santralı projesine henüz ÇED kararı yokken verdiği elektrik üretim lisansı Danıştay tarafından iptal edildi.
Anadolu Grubu’nun Sinop’un Gerze ilçesinde bulunan Yaykıl Köyü’nde inşa etmek istediği Gerze Enerji Santralı isimli termik santral projesine ait son evrak da tarihe karıştı. Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Danıştay 13. Dairesinin, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) termik santral projesi için 2008’de verdiği elektrik üretim lisansını iptal etmesiyle proje tamamen tarih oldu. Projeye ait herhangi bir ÇED kararı olmamasına rağmen EPDK tarafından onaylanan lisansın yürütmesi daha önce Danıştay tarafından durdurulmuştu. Yine de, lisansın iptali için Danıştay, termik santral projesinin ÇED sürecinin sonlandırılmasını bekledi. Yeşil Gerze Çevre Platformu öncülüğünde 2009’dan beri süren Gerze-Yaykıl direnişi neticesinde, termik santralın ÇED süreci, 23 Şubat’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sonlandırılmıştı.
Durdurulmuştu Çevre Kanunu’na göre ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir kararı alınmadıkça, bir proje hakkında izin veya ruhsat verilemeyeceğinin belirtilmesine karşın, Gerze Enerji Santralı projesinin üretim lisansı için ÇED süreci tamamlanmadan yapılan başvuruyu EPDK kabul etmişti. Kanuna uymadı Gerze Enerji Santralı’nın üretim lisansında, inşaat öncesi dönem için 16 ay, inşaat dönemi içinse 48 ay süre verilmiş, tesisin 64 ayda tamamlanması şartı koşulmuştu. 20 Mart 2014’te 64 aylık süre dolunca 60 Gerzeli yurttaş EPDK’ya lisansın iptali için başvurdu fakat kurum bu talebi, “Üretim lisansının yok hükmünde olduğu” gerekçesiyle işleme koymadı. Bunun üzerine yurttaşlar davaya müdahil olarak iddialarını Danıştay’a taşıdı. ‘Hallederiz' 7 yıl süren dava, Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki, köyün önde gelen isimlerinden Cengiz Oğuz ve Sinop Barosu Başkanlığı tarafından açılmıştı. İptal istemiyle açılan davada, EPDK’ye savunmasını üstlenen hukukçular da uygulamadaki yanlışlığı reddetmemiş, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler yoluyla hukuksuzluğun giderildiğini, proje hakkında ÇED Olumlu kararı alınması halinde ortada bir dava konusu kalmayacağını söylemişti. Ancak ÇED sürecinin sonlandırılması ardından gelen kararda bu savunma hukuka uygun bulunmadı. Danıştay net ÇED süreci Bakanlık tarafından sona erdirilen termik santral projesinin lisansı hakkındaki kararında, Danıştay 13. Dairesi oldukça açık gerekçeleri adres gösterdi. ÇED sürecinin, “üretim lisansı verilmeden önce bir ‘ön şart’ olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanan kararda elektrik üretim lisansının “tüketicilerin kullanımına sunulacak elektriği çevreye uyumlu bir şekilde üreteceği kanıtlanmış başvuru sahiplerine verilebileceğinin” de altı çizildi. Kararla birlikte Gerze Enerji Santralının elektrik üretim lisansı 31 Mart 2015 tarihi itibarıyla iptal edilirken, santral projesiyle ilgili yürürlükteki son resmi evrak da ortadan kalkmış oldu. |