7 İklim 7 Bölge - Mahalle...
G7 Zirvesi'nde İklim Uzlaşması
Dünya Bu Rezervleri Kullanmamalı
Emlak Konut 2014'te 5,3 Milyar...
'TOKİ Kentsel Dönüşüme Çok...
Yeni Küresel İklim Paktının...
"Bakanlıkların, Kurumların...
"Yakın Bir Zamanda 'Bunlar...
7 İklim 7 Bölge Gelenekten...
Mimarlardan TOKİ'nin Yarışmasına Dava
Gelenek mi, Gelecek mi?
7 İklim 7 Bölge Gelenekten...
7 İklim 7 Bölge 1 Umut
'7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Kadir Topbaş, yarışmayı bir umut olarak görüyorum derken; Prof. Dr. Sinan Mert Şener, "Her girişimi protesto etme yerine, iyi niyetle, her olumlu çabayı bir fırsat olarak görüp bilimsel ve mesleki bir katkı koymak değerli bir tavır olmalıdır" dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve iştiraki Emlak Konut GYO tarafından 'mimari mirasımızı yeniden canlandırmak ve günümüz teknolojisini gelenekten ilham alarak geleceğe taşımak' amacıyla düzenlenen ve mimarlık ortamında tartışmalara neden olan '7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın ödül töreni, TOKİ İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Yarışma için mimarlardan, 24 bin 272 metrekare alan için emsali 0,6 - 1,35 arasında olmak kaydıyla konut projesi, 5 bin 420 metrekare alan için emsali maksimum 1 olmak üzere 100 kişi kapasiteli kreş ve 22 bin 515 metrekare alan için emsali maksimum 1 olacak 24 derslikli ilköğretim okulu tasarlamaları istenmişti. Yarışma şartnamesine göre Marmara dışındaki diğer bölgeler, yarışma alanı olarak belirlenen alanı kendi bölgelerinde var olan bir alan gibi değerlendirdi ve o bölge için proje geliştirdi.
Ödül töreni öncesi katılımcılara seslenen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, yarışmayla özel sektöre de örnek olabilecek projeler ortaya koymayı hedeflediklerini söyleyerek, "Sunulan projelerin, yenilerine ilham vereceği kesindir" dedi. TOKİ olarak 62. hükümetin programında da yer alan dikey mimariden yatay mimariye geçiş yönünde hazırlıklarını tamamladıklarını kaydeden Turan, "2023'e doğru temel hedefimiz, daha kaliteli ve nitelikli konut projeleri; barınma ihtiyacını karşılamasının ötesinde, sosyal taleplere de cevap veren projeler üreteceğiz" diye konuştu. Kadir Topbaş: Yarışmayı bir umut olarak görüyorum Jüri Başkanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener: Yarışmayı, konut araştırmalarına önemli bir katkı ve ar-ge desteği olarak da görmek mümkün Jüri olarak TOKİ'nin bu tür fikri yarışmalara destek vermeye devam etmesi ve yarışmayı bir gelenek haline getirmesini arzuladıklarını söyleyen Şener, isim vermeden yarışmaya katılınılmaması yönünde çağrıda bulunan Mimarlar Odası'nı da eleştirdi: Ege Bölge birincisi olarak seçilen projenin maketi"Malum; mimarlıkta değerlendirme kriterleri, her mimarın alıp çekip bir başka tarafa götürebileceği bir duruma gelebilir. Belirlediğimiz kriterler, bir anlamda bir büyüteç işlevi gördü; daha objektif olmamıza imkan sağladı. Yarışmaya 7'si öğrenci kategorisinde, 52 adet proje katıldı. Jüri, öğrencilerin daha fazla teşvik edilmesi konusunda hemfikir; açıkçası bu sayıyı az bulduk. Profesyonel kategorisinde de dengesiz bir dağılım görüldü, 3 bölgede daha az katılım oldu. Bu bölgeler için daha ileri bir tarihte yeniden bir yarışma düzenlenmesini öneriyoruz. 4 bölgedeki katılım adedi, mimar öneri seviyesi olarak kaydadeğer bulunabilir. Bazı projelerde konut bölgelerinde yakalanan olgunluk, eğitim binalarında görülmedi. Malzemeye ve yerel değerlere önem verenlerin bir kısmı da, planlamadaki iç çözümler, özellikle kentsel planlamada sınıfta kaldılar. Ama bunlar olumsuluk olarak görülmemeli; hatta genel düzey olarak, ifade, maket, grafik yetkinlik bakımından Türkiye standardında, hatta onun bir miktar üzerinde işler oldukları söylenebilir. Bu fikri üretimler, idareler kadar topluma da vizyonlar katacaktır diye düşünüyoruz. Çünkü toplumun da yeni şeyler görmeye ihtiyacı var". |