Notu En Riskli Ülkeleri Açıkladı
3. Havalimanı Çalışmaları...
Çevrecilerden İGA CEO’su Yusuf...
Engelsiz Havalimanı Sayısı 35'e Yükseldi
Bir Havalimanın Daha Adı Değişti
İki Havalimanının İsmi Değişti
'3'üncü Havalimanı Terminalinin...
3. Havalimanına Rusya'dan Kredi
3. Havalimanına 'Acele Kamulaştırma'...
3. Havalimanı Projesinde 'Taraflı'...
3. Havalimanını Bilirkişi İnceleyecek
Antalya'ya 3. Havalimanı için...
Mübadele Mağdurlarına 3. Havalimanı...
3. Havalimanı ile İlgili Çarpıcı İddia
100 Sayfalık 3. Havalimanı...
3. Havalimanı Raporu: Havalimanı...
3. Havalimanı: Mahkeme Bilirkişi...
3. Havalimanının Açılış Tarihi...
3. Havalimanı İnşaatına Vietnam'dan...
3. Havalimanı Metrosu için İlk Adım
3. Havalimanında 'Bataklık'...
Bakan'dan 3. Havalimanı Açıklaması:...
3. Havalimanı İnşaatına Akaryakıt...
3. Havalimanına Şaşırtan Eleştiri!
Bakan'dan 3. Havalimanı Açıklaması
'3. Havalimanı Bizim Olmazsa...
3. Havalimanı ve 3. Köprü...
Rekabet Kurulu'ndan 3. Havalimanı...
3’üncü Havalimanı Kredisi ‘İngiliz Hukuku’na Takıldı
Üst düzey bir yetkili, tüm dünyada büyük finansman gerektiren projelerin İngiliz hukuk sistemine göre düzenlendiğine dikkat çekti.
Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Ö. Ertürk'ün haberine göre, 7 bankanın ortak girişimi ile 3’üncü havalimanı için sağlanacak 4.5 milyar Euro’luk kredi sözleşmesinin ‘Türk Hukuku’na göre düzenlenmesi, bankalar arasında uyuşmazlık sorunu çıkardı.
İstanbul’a yapılacak olan 3’üncü havalimanının kredi sözleşmesinde verilen ek sürenin altından, ‘uluslararası normlar krizi’ çıktı. 3’ü kamu, 4’ü özel olmak üzere 7 bankadan finanse edilecek olan 4.5 milyar Euro’luk kredi paketi için kreditörlere yıl sonuna kadar ek süre verilmişti. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, sözleşmenin ‘Türk hukuku’na göre hazırlanması, uluslararası normlara uygun olmaması taraflar arasında uyuşmazlık yarattı. Bankalar, havalimanı için sağlayacakları krediyi daha sonra yabancı bir bankaya satmak istediklerinde sözleşmenin önlerinde engel olacağını savunuyor. Bankaların bu tür büyük bir kredinin bilançolarına yapışmasını istemedikleri belirtiliyor. Türk hukuku yetersiz mi? Gecikmenin nedenlerine ilişkin görüşlerine başvurduğumuz üst düzey bir yetkili, tüm dünyada büyük finansman gerektiren projelerin İngiliz hukuk sistemine göre düzenlendiğine dikkat çekti. Yetkili, “Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bu boyutta bir proje Çin’de de olsa Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde de olsa finanse edilirken İngiliz hukukuna göre düzenlenir. Bu, kredinin uluslararası satın alınabilirliğinin oluşması için yapılıyor. Yoksa Türk hukuk sisteminin yetersiz oluşu anlamında değil” bilgisini verdi. Yapı Kredi ayrıldı iddiası Özetle, süredeki uzamanın bir ayağını düzenlemenin uluslararası normlara uymaması nedeni ile bankacıların, kredinin uluslararası satın alınabilirliğine engel teşkil edebileceği kaygısı yatıyor. Öte yandan aralarında Garanti, Denizbank, Finansbank’ın da bulunduğu konsorsiyumdan Yapı ve Kredi Bankası’nın ayrıldığı da iddia ediliyor. Planlamada kredi sözleşmesinin son tarihi Mayıs 2015 olarak belirlenmişti. Ancak, görüşmeler mayıs sonuna kadar tamamlanamayınca Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alındı ve ek süre verilmesi kararı çıktı. Yetkililer, kredi sözleşmesi için ek süre verilmesinin nedeninin bürokratik süreçler olduğunu ifade etmişti. Kredinin yüzde 40’ı kamu bankalarından Yeni havalimanını yapacak konsorsiyum tarafından kurulan İGA adına geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanı için kredinin bulunduğunu açıklamıştı. 7 bankadan 4.5 milyar Euro kredi alacaklarını açıklayan Özdemir, “Kredinin yüzde 60’ını (2.7 milyar Euro) Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank sağlayacak. Yüzde 40’ını da Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank karşılayacak. 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olacak” demişti. Ancak Özdemir’in sözünü ettiği büyük kredi paketi için görüşmeler mayıs sonuna kadar tamamlanamadı. |