Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"3. Havalimanını Bekleyen Büyük Tehlike"

Türkiye’nin önemli toprak ilmi ve ekoloji uzmanlarından Prof. Dr. Doğan Kantarcı, taşınma işlemi başlayan İstanbul Havalimanı konusunda uyarılarda bulundu.

yapi.com.tr
"3. Havalimanını Bekleyen Büyük Tehlike"

“Atatürk Havalimanını kapatılamaz, çünkü 3. havalimanı uygunsuz koşullar yüzünden verimli çalışamaz!” diyerek uyarılarda bulunan Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı'nın dikkat çektiği konuları odatv'den Yusuf Yavuz "3. Havalimanını Bekleyen Büyük Tehlike" başlığı altında kalem aldı. Yazısından bazı başlıklar şöyledir:

İstanbul’un yeni havalimanına taşınma işlemi bu gece (5 Nisan 2019) yarısından itibaren başladı. 6 Nisan Cumartesi gecesi sona ermesi planlanan büyük taşınma öncesi Doğan Kantarcı’dan dikkat çeken uyarılar geldi. İstanbul’a üçüncü bir havalimanının ihtiyaç olduğunu ancak yer seçiminin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Kantarcı, havalimanı için seçilen alanda kömür çukurlarından oluşan 70 civarında göl olduğunu belirtti.

Derinliği 60 ila 120 metre arasında değişen bu göllerin dibinin cıvık çamurla dolu olduğunu dile getiren Kantarcı, taşla doldurulan arazinin önce yandan kabardığını ve bunun üzerine zeminin kazılarak kot seviyesinin 60 metre düşürüldüğüne işaret ederek, deniz kumu ile doldurulan arazi konusunda uyardı.

(...)

"Uçuşlar 7 Nisan’da başlayacak"
Yılda 200 milyon yolcu kapasitesi olacağı öne sürülen yeni havalimanında, daha önce 1-3 Mart olarak açıklanan ancak ertelenen taşınmanın gerçekleşmesinin ardından 7 Nisan’da yurt içi ve yurt dışı uçuşları başlayacak.

“Atatürk Havalimanı kapatılmamalı”
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede yeni havalimanının seçilen arazi ve iklim koşullarından dolayı verimli çalışamayacağını öne sürerek Atatürk Havalimanı’nın kapatılmaması gerektiğini dile getirdi.

“Bölgeyi ağaçlandırmıştık, birden havalimanı ortaya çıktı”
Geçmişte kömür ocakları bulunan yeni havalimanı arazisinin bir bölümünde tahrip edilen araziyi iyileştirmek için bu alanda 1989’da ağaçlandırma çalışması yürüten Prof. Dr. Kantarcı, araziye uygun 26 türü denediklerini, bu türlerden üçünün başarılı sonuç verdiğini anlattı. Sahil çamı, fıstık çamı ve salkım ağacı dikimi yapılan arazideki iyileştirme çalışmasının büyük bir başarıyla sonuçlanmasının ardından bölgedeki diğer kömür işletmelerinin de ağaçlandırma yapmak için Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurduklarını dile getiren Kantarcı, “Ama birden bire buraya havalimanı yapmak, yanına da İstanbul kanalı açmak saçmalığı ortaya çıktı” diye konuştu. 

(...)

“Sıkıştırılmış kum yağış sularını sızdıramadı”
Yağış sularını sızdırma ile uzaklaştırma ve yüksek araziden gelen suyu da bir kuşaklama kalanı ile akıtma projesi iyi bir mühendislik çalışmasıdır. Galiba bir yanlış yapıldı. Yüksek yağış miktarlarını ya hesaba katmadılar yahut da Kumköy Meteoroloji İstasyonunun ölçmeleri ile hesap yaptılar. Sıkıştırılmış kum yağış sularını yeterli hızda sızdıramadı. Fazla su yüzeyde toplantı, alandaki alçak yerleri su bastı.”

“Taban materyali sağlam değil”
İçi çamurla dolu derin çukurların üzerine materyal dökülerek sağlam bir inşaat tabanı oluşturulamayacağına işaret eden Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, yapılan dolgunun oturmasının uzun yıllar alacağını dile getirdi. Arazide yapılan dolgunun, alandan güney yönündeki barajlara ve batı kesiminde yer alan Durusu Gölü'ne yönelik yer altı suyu akışını bozacağını ve suları kirleteceğine değinen Kantarcı, ayrıca zeminde bulunan miyosen tortulun esnek bir malzeme olduğunu belirterek, “Miyosen kil tortuları kaya değildir, yumuşaktır. Diğer bir deyimle taban materyali sağlam değildir. Arazinin bu yapısına göre ve Karadeniz üzerinden gelen fırtınalar göz önüne alındığında; buraya hava alanı yapılamaz. Yapılsa da devamlı ve güvenli çalıştırılamaz” görüşünü dile getirdi.

(...)

2,5 milyon ağaç kesildi
Yeni havalimanı projesinin ÇED raporunu da inceleyen Prof. Dr. Doğan Kantarcı, toplam 8310 hektar (83.100 dönüm) araziden oluşan alanda bulunan toplam 2 milyon 513 bin ağacın kesildiğini savunarak, ÇED raporunda yer verilen yaklaşık 2 milyon ağacın taşınacağı vaadinin lafta kaldığını dile getirdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-havalimanini-bekleyen-buyuk-tehlike_171889.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!