Yıkım ve Hafriyata Yeni Kurallar Geliyor
11 Katlı Hastanenin Yıkımında...
Küçükarmutlu'da Yıkıma Karşı...
Gazi Mahallesinde Yıkım Tedirginliği!
4.5 Milyon TL’lik Gecekonduya...
Deprem Yıkımına Karbon Elyaflı Çözüm
Balat'ta Tarihi Yapılarda Yıkım Başladı
"Kent Yıkımları" Fotoğraf Yarışması
“Deprem, Su Yalıtımsız Binalarda...
Ayder'de 158 Yapı için Yıkım Kararı
10 Yıldır Direnen Barakaya Yıkım Tebligatı
10 yıl önce Küçükbakkalköy'de evleri yıkılan Dum ailesi, Kadıköy Belediyesi ile hukuki mücadelesi devam ederken şimdi de barakasından kovuluyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evinin arazini satışa çıkaran ihaleye karşı Kadıköy Belediyesi ile 10 yıldır mücadele eden Dum ailesine yıkım tebligatı geldi.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, 10 yıl önce o zaman Kadıköy şimdi Ataşehir sınırları içinde 250 Roman ailenin yaşadığı Küçükbakkalköy'deki evler İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi ortaklığında kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Bin 500 polis eşliğinde yapılan yıkımda Romanlar eşyalarını bile alamadı. Birçok Roman aile sokakta kaldı, kimisi uzun süre elektriksiz, susuz yaşadı. Kimisi hala çadırlarda çok zor koşullarda yaşamaya devam ediyor. Evin yerine baraka yaptılar Doğma büyüme Küçükbakkalköylü olan Yüksel Dum, tapu tahsis belgeli arsası için direnmeyi seçti. Kadıköy Belediyesi’ne dava açtı. Dava devam ederken de yıkılan evinin yerine kendi elleriyle baraka yaptı. 18 kişilik ailesiyle birlikte burada yaşadı. Barakanın önüne koyduğu çiçeklerini satarak geçindi. Danıştay ihaleyi iptal etti, belediye uygulamadı Kadıköy Belediyesi, Dum'un evi belediyeden satın alması için 430 bin istedi. Dum ailesi ücreti ödeyemeyince belediye ihale ile araziyi satışa çıkardı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi, bu ihale satışını hukuka uygun bulmayarak iptal etti, Danıştay kararı onadı. Ama Kadıköy Belediyesi, Danıştay kararını tanımadı; ihaleyi iptal etmedi. Hukukçular sitesi yapılacak Dum ailesi, Ekim 2016'da Kadıköy Belediyesi’ne mahkeme kararına uyması için bir dilekçe yazdı. Bu dilekçenin cevabı beklenirken, ihaleyi alan S.S Ataşehir Hukukçular Konut Yapı Kooperatifi 1 Şubat’ta, Dum ailesine bir tebligat gönderdi. Ataşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nden aldığı raporla 22 Aralık’tan geçerli olmak üzere, 60 gün içerisinde Dum ailesinden yaşadıkları barakayı “riskli” olduğu gerekçesiyle tahliye etmesini istedi. 10 yıl süren bu hukuki mücadelede hem Yüksel Dum hem de eşi Nigar Dum hayatını kaybetti. Şimdi mücadeleye çocukları devam ediyor. Uygun Dum: Artık sıcak banyo yapmak istiyoruz Uygun Dum, artık sıcak bir banyo yapmak istediklerini belirterek Kadıköy Belediyesi'ne suç duyurusu yapacaklarını söyledi. "Benim okumam yazmam yok, devletten başka da kimsem yok. Yeter artık 10 yıldır uğraşıyoruz. Tek istediğimiz kafamızı sokacak bir yer, sıcak banyo, sıcak yemek. Dört duvar içinde yaşamak istiyoruz. Çocuklar ziyan olmasın, onları topluma kazandırmak için çabalıyorum. Kadıköy Belediyesi'ne suç duyurusunda bulunacağız. Sonlansın artık bu iş." bianet’e konuşan avukat Hilal Küey, sorumlunun Danıştay kararını uygulamayan Kadıköy Belediyesi olduğunu ancak “riskli bina” kararı alan Ataşehir Belediyesi’nin de sorumluluğunu gözardı etmemek gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili change.org üzerinden imza kampanyası başlatıldı. |