Hafriyat Kamyonları 38 Kişinin...
Etriyesiz İnşaat Yıkıma Davet Demek
Köyde 'Hafriyat Kamyonu' İsyanı!
"Hafriyat Kamyonları İnsanı,...
Hafriyat Kamyonlarına Karşı...
Hafriyat Terörü 1 Yılda 24 Can Aldı
Sahile Binlerce Ton Hafriyat Döktüler!
İstanbul'da Yine Hafriyat...
Boğaz'da Üçüncü Yıkım
Köylülerin Hafriyat Kamyonu Tepkisi
Celal Ağa Konağı Otel’i Tıraşlanıyor
“Yıkım Öncesi Asbest Var mı...
Yarasa Yıkımı Durdurttu!
11 Katlı Hastanenin Yıkımında...
Asbestli Yıkım için Durdurma Kararı
Mimarlar Odası Yıkımın Durdurulması...
Asbest Tehlikesine Rağmen...
Kaçak Katın Yıkımını Durdurmak...
Selamiçeşme Köprüsü'nün Yıkımına...
Van Gölü Çevresinde Yıkım Başladı!
"Karaköy Yolcu Salonunun Yıkımı...
Yıkım Yapan İş Makinesi Devrildi
Fikirtepe'deki Yıkımlar Tedirgin Etti!
Palmira Antik Kenti'ndeki...
10 Yıldır Direnen Barakaya...
Yıkım ve Hafriyata Yeni Kurallar Geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafriyat toprağı, inşaat molozu ve yıkıntı atıkları için yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre yıkım faaliyetleri dere, ırmak, nehir ve benzeri akarsu yataklarını doldurmasına veya bunların yönünü değiştirmesine yol açacak şekilde yapılamayacak.
Bakanlığın kurumların görüşüne açtığı yönetmelik taslağına göre, hafriyat takibi için büyükşehir belediyeleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar araç takip sistemlerini kurmak veya kurdurmakla yükümlü olacak. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, yönetmelik kapsamındaki hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıkları hakkındaki her türlü raporlama ve belgeleme işlemleri ile diğer bütün çalışmalarda, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde atığın tanımına karşılık olarak belirtilen altı haneli atık kodunun tam olarak kullanılması zorunlu olacak.
Dere yatağına moloz yasak Yıkım faaliyeti, yapı enkazının geçici bir süre için olsa dahi, dere, ırmak, nehir ve benzeri akarsu yataklarını doldurmasına veya bunların yönünü değiştirmesine yol açacak şekilde yapılamayacak. Akarsu üzerinde inşa edilmiş köprü ve benzeri yapıların yıkım faaliyetinde bu madde hükmü uygulanmayacak. Atık üreticileri yıkım işlerinde görev alacak müteahhit ile yıkım sözleşmesi imzalamakla yükümlü olacak. Atık üreticileri yıkılacak yapıda bilgisi dahilinde olan tehlikeli ve zararlı maddeleri ve kendisinde bulunan yapıya ilişkin bilgi ve belgeleri yıkım işlerinde görev alacak müteahhide yazılı olarak bildirecek. Yapının yıkılması ve hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi amacıyla yapılacak harcamaları karşılamakla yükümlü olacak. Kasten gizleyene para cezası Kompleks yapıların yıkımında, yapı ile ilgili bilgi ve belgeleri, inşaat projesini, tadilat projesini, projeye aykırı inşa edilmiş kısımları ve yapının görmüş olduğu hasarı kasten gizleyen atık üreticileri bu sebeple meydana gelebilecek maddi ve manevi zararlardan ve uygulanacak para cezalarından sorumlu olacak. Yıkım planı hazırlanacak Yıkım işlerinde görev alacak müteahhit tarafından yıkılacak yapılar için yıkım planı hazırlanacak. Bir bodrum katı dışında en çok dört katlı ve toplam yapı inşaat alanı 750 metrekareyi geçmeyen yapılardan; 6 metreden fazla serbest açıklığı olmayanlar, çıkma şeklinde 1.50 metreden fazla konsol uzunluğu bulunmayanlar, ön germeli veya art germeli yapı elemanları ihtiva etmeyenler ile kendisine 5 metreden daha yakın bir yapı bulunmayanların yıkımında yıkım planı aranmayacak. |