Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

British Museum’a Tazminat Davası

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum ile İran Ulusal Müzesi’nin arası, üzerinde Babil çiviyazısı ile yazılmış bir bildiri bulunan “Kiros Silindiri” nedeniyle tekrar açıldı. İran yönetimi, İran kültürüne ait bu eseri eylül ayında teslim edeceğini açıklamasına rağmen hâlâ eseri kendisine vermeyen British Museum’a 300 bin dolar

Cumhuriyet Gazetesi
British Museum’a Tazminat Davası

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum ile İran Ulusal Müzesi’nin arası, üzerinde Babil çiviyazısı ile yazılmış bir bildiri bulunan “Kiros Silindiri” nedeniyle tekrar açıldı. İran yönetimi, İran kültürüne ait bu eseri eylül ayında teslim edeceğini açıklamasına rağmen hâlâ eseri kendisine vermeyen British Museum’a 300 bin dolar (197 bin pound) tazminat davası açmaya hazırlanıyor. İran Kültür Mirası Organizasyonu Başkanı Hamid Baqaie, dün yaptığı açıklamada “İran Ulusal Müzesi, sergileme için yapılan hazırlıklara 300 bin dolar harcadı. Kaybımızın British Museum tarafından karşılanmasını istiyoruz” dedi.

İki ülke arasında yeni bir gerginlik sayfası açan silindir, adını MÖ 6’ncı yüzyılda Babil’i fetheden Pers hükümdarı Büyük Kiros’tan alıyor. 1879’da, Babil’deki Marduk Tapınağı’nda bulunan eser, Büyük Kiros tarafından Babil’in fethi üzerine yayımlanmış bir bildiri. Silindirin üstünde Büyük Kiros’un kazandığı savaşların kayıtları ile kanunlarının yanı sıra, kendi kraliyet soyuyla ilgili belgeler de kazınarak yazılmış. Bildiride, Babilli kölelerin serbest ve özgür olması gerektiğinden de söz edildiği için, silidir kimi çevrelerce “İlk insan hakları bildirgesi” olarak da kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler’in New York’taki karargâhında da Kiros Silindiri’nin bire bir kopyası sergileniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/british-museuma-tazminat-davasi_78829.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!