Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boston için Çevre Dostu Çatılar

Danimarkalı genç mimar Christian Bay-Jørgensen, Boston’da toplam 195.000 m2’lik bir alanı kapsayacak sürdürülebilir, karma kullanımlı bir proje tasarladı. Boston Massachusetts’in oldukça popüler sahil alanı için geliştirilen ‘Boston Fusion’ adı verilen söz konusu yapı, konut ve ticari kullanımları kapsayacak ve her anlamda sürdürülebilir olacak.

yapi.com.tr
8 Boston için Çevre Dostu Çatılar

Danimarkalı genç mimar Christian Bay-Jørgensen, Boston’da toplam 195.000 m2’lik bir alanı kapsayacak sürdürülebilir, karma kullanımlı bir proje tasarladı.

Bay-Jørgensen son projesini, Boston Massachusetts’in oldukça popüler sahil alanı için geliştirdi. ‘Boston Fusion’ adı verilen ve Güney Boston için planlanan söz konusu yapı, konut ve ticari kullanımları kapsayan, her anlamda sürdürülebilir ve yeni bir ‘yeşil’ kentsel bölgenin parçası olarak kurgulandı.



Metropolitan alanın ortasında samimi bir banliyö

2010 senesinin Boston kenti modern gökdelenleri, nitelikli kentsel alanları, yokuşlu sokakları ve sosyal yapıyı ön plana alan Beacon Hill bölgesindeki kasaba evleriyle heyecan verici, çeşitli ve çoğulcu bir metropol… Bay-Jørgensen’e göre proje geliştirmede en önemli kriter, Güney Boston için yeni bir alan planlarken Amerikan kentlerinde sıklıkla görülen kare kutular tarafından domine edilmiş iç karartıcı ve tek tip bir sona ulaşmamak adına söz konusu çeşitlilik ve çoğulculuğa tutunmak olmuş.

‘Boston Fusion’ projesi, 17 katlı ve tepelik bir kırsal alan gibi tasarlanmış. En üst üç katı ‘penthouse’ olarak düşünülen projede, bu kat alanlarının tamamı, o daireye ait kullanım alanı olarak tanımlanmış. Sokak seviyesinden çatı katına kadar erişilebilirliği sağlayan rampalar, apartmanların aşağısında bulunan ofislerin, kafelerin, dükkanların ve açık yeşil alanların entegrasyonunu sağlıyor. Bu anlamda projenin temel fikri; yapılaşmış bir alanın içerisinde samimi bir banliyö havası ve huzurlu bir yaşam yaratmak.

Bay-Jørgensen yoğun olarak kentleşmiş bir alanın içinde banliyö yaratma hayalini şu sözlerle anlatıyor: “Düşünün ki 17. katta oturuyorsunuz ve her gün kendi özel bahçenize çıkarak sabahı karşılıyorsunuz. Ayrıca evinizden dışarı adım attığınız anda kentin bir parçası haline geliyorsunuz.”



A’dan Z’ye sürdürülebilirlik

Bay-Jørgensen, sürdürülebilirliğin ‘sosyal’ ve ‘ekonomik’ bileşenlerini de göz ardı etmediği ‘Boston Fusion’ projesiyle ilgili olarak şunları ekliyor: “Beacon Hill’in temsil ettiği sosyal sürdürülebilirlikten ilham alan bu proje, aynı zamanda Boston’un finans merkezinde yer alan modern binalarla da mimari bir uyumluluk içinde. Bu aynı zamanda ‘Boston Fusion’ın finans kapasitesini gösteriyor. Projenin ofis kiralama vb. ticari parçaları ile hem yatırımcılara hem de gayrimenkul geliştiricilere hitap etmesi, daha karlı olmasına katkı sağlayacak.”

450 metre yüksekliğe ve 195.000 metrekare alana sahip tek büyük bir binada farklı unsurları sentezlediklerini ifade eden Bay-Jørgensen, bu anlamda Bay Arch’ın sosyal, ekonomik ve enerji olmak üzere bütün yönleriyle sürdürülebilir bir inşaata imza atmak istediğini aktarıyor.



Entegre yaşanabilir çatılar

‘Boston Fusion’ teras kullanımıyla yeşil çatı kavramını sentezleyerek çatı manzarası yaratırken, aynı zamanda yatırımcılar için para kazanmayı mümkün kılıyor ve çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahip, etkin bir çatı oluşturuyor. Bay-Jørgensen proje ile ilgili şunlara dikkat çekiyor: “Standart prosedür genellikle çatıları atıl bırakmaktan yana. Ancak karşı karşıya kaldığımız iklim değişikliği sorunsalı ve buna bağlı olarak hassasiyetle üzerinde durmamız gereken enerji korunumu konusu ve sürdürülebilir çözümlerin gerekliliği, doğal bir ihtiyaç haline geldi. Bu durum, çözüm üretmemizi neredeyse bir zorunluluk haline getiriyor.”



Bina elektrik üretecek

Proje için yeni gelişmekte olan eko-teknolojilerden faydalanan Bay-Jørgensen, ilgili teknolojileri yapının “beşinci cephesi”nde yani çatısında uyguluyor. Çatı döşemesi üzerine hava temizleme işlevini görecek bir tür keçe seren, güneş pilleri ile entegre, yani ısı üreten bir çözüme giden mimar, kentin kanalizasyon sistemi üzerindeki baskıyı rahatlatan yeşil bir çatı uygulaması ortaya çıkarıyor.

Kullanılan bu sistem, çevre dostu ve enerji dostu çözümler sunan Icopal eko-aktif konseptinin parçaları olarak lanse ediliyor. Tüm ürünler, binanın estetik görünümüne zarar vermemek ve maksimum dayanıklılık sağlamak adına çatı döşemesinde çözülmüşler. Böylelikle de ortaya kentlinin gözünü okşanan bir yapı kütlesi çıkmış.


http://www.yapi.com.tr/haberler/boston-icin-cevre-dostu-catilar_85494.html

Read Comment Section
8 Yorum Yorum Yaz
  • ulkemizde bu tur projelere destek olundugunda mimarlarımızın yaratıcı projelere imza atacaklarından eminim. YANITLA
  • mimarlara sorumluluk vermenin, özgür kılmanın,siyasi otoriteden bağımsız kılmanın güzel bir örneği.Bunu ülkemde görememek üzüntü verici.... YANITLA
  • insanlığı dizayn etmek yerine,insanlığın geleceğini düşünerek çalışırsanız böyle eserler yaratırsınız. YANITLA
  • insanlar nasil tabiatla birlikte ve ona zarar varmadan yasayabileceklerini anlamaya baslamislar. umariz gec degildir! YANITLA
  • Bizde de buna benzer yapıların gerçekleşmesi için yönetmeliklerde de değişikliğe gidilmesi gerekir. YANITLA
8 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!