Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Taşı Yaşatacak Tasarımlar" Yarışması Sonuçlandı

Doğal taşların 4 bin yıllık geçmişini geleceğe taşıyacak tasarımların arandığı ve 290 projenin başvurduğu 'Taşı Yaşatan Tasarımlar' yarışmasının sonuçları açıklandı; 'öğrenci' ve 'profesyonel' kategorilerinde dereceye giren 9 projeye toplam 77 bin 500 TL ödül verildi.

Yarışma Sonuçları

"Taşı Yaşatacak Tasarımlar" Yarışması Sonuçlandı "Taşı Yaşatacak Tasarımlar" Yarışması Sonuçlandı

Türkiye’nin zengin doğal taş kaynaklarının günlük yaşamda kullanılabilirliğini artıracak projeleri ortaya çıkarmak için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından düzenlenen doğal taş tasarım yarışmasının sonuçları, 24 Mayıs Cuma akşamı Suada'da düzenlenen bir törenle açıklandı. Tasarımcılardan ve öğrencilerden lobi, otel odası, banyo ve mutfak gibi iç mekanlar ile konut, villa, ofis, otel binası için dış cephe kaplamalarında doğal taş ile günlük yaşamda kullanılabilecek, üretilebilir ve özgün projeler tasarlamalarının beklendiği ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında bu yıl 9 ödül dağıtıldı.

ÖğrenciÖğrenci kategorisi birincisi Burak Koçak ödülüyleYarışmanın profesyonel kategorisinde birinci, Ceyhun Akın’ın Turkish BATHroom projesi olurken; Ceyhun Okan Sekban’ın Nature projesi ikinci, Şenol Doğan’ın DotSphere projesi de üçüncü ödüle değer bulundu. Gürhan Bilget’in Suzan projesi de mansiyon ile ödüllendirildi. Öğrenci kategorisinde ise Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Koçak, Joiner projesi ile birinci; Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Şenkardeşler, Chimera’s Tone projesi ile ikinci; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Gözde Nalçacı da Public Stone projesi ile üçüncü oldu. Öğrenci kategorisinde Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden Alper Gönül ve Reha Can Yılmaz’ın Sto Piksel projesi ile İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Esra Yağdır Çeliker’in Mermer Bahçeprojesi mansiyon ödülüne layık görüldü.

 


Yarışmacılara, İMİB tarafından bu yıl 77 bin 500 TL ödül dağıtıldı. Yarışmanın profesyonel kategorisinde, birinci gelen tasarımın sahibi 20 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü 10 bin TL, mansiyon kazanan projenin sahibi 5 bin TL ödül kazandı. Öğrenci kategorisinde ise birinci tasarım 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL, üçüncü 5 bin TL ve mansiyon kazanan iki proje sahibi de 2 bin 500 TL’lik ödülün sahibi oldu.

MehmetMehmet ÖzerAmacımız yarışmanın gelenekselleşmesi

Ödül töreni öncesi yaptığı konuşmada, dünyada dengelerin değiştiğine ve rekabetin arttığına vurgu yapan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, geçmişte seri üretim konuşulurken bugün herkesin tasarım ürünler peşinde koştuğuna dikkat çekti. Markalaşmak için Türkiye'nin sahip olduğu zengin doğaltaş çeşitliliğini tasarım ile birleştirmesi gerektiğine işaret eden Özer, bu anlamda mimarlara, iç mimarlara ve tasarımcılara önemli görevler düştüğünü kaydetti. Bu amaçla ikincisini düzenledikleri yarışmayı gelenekselleştirmeyi hedeflediklerini belirten Özer, "Siz ne kadar çok tasarım yaparsanız, bizim talebimiz de o kadar artacak" dedi.

Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirebilmesi için katma değeri artırması gerektiğine işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, tasarımı bunun en önemli araçlarından biri olarak gösterdi. Ödül alan projeler

Profesyonel kategori

‘TURKISH BATHroom’

Profesyonel kategoride birincilik ödülünü alan Ceyhun Akın'ın ‘TURKISH BATHroom’ projesi, geleneksel Türk hamamına gönderme yaparak, ev ve otel kullanımına uygun bir duş sistemi sunuyor. ‘TURKISH BATHroom’ projesinde kullanılan doğal taşlar ve kurna, hamam atmosferini evlerine taşımak isteyenler için farklı bir öneri sunuyor. İsteyenlerin hamamda olduğu gibi pirinç tasla oturup su dökerek banyo yapmasına olanak veren tasarım, aynı zamanda hamam atmosferinde duş almak isteyenlere de sesleniyor.

‘Nature’

Yarışmanın ikincisi Ceyhun Okan Sekban, ‘Nature’ projesinde doğadan ilham almış. Yaşamın yoğun temposunda bir anlık sakinlik arayanlar için tasarlanan Nature projesinde, mermerden yapılmış lavabo, şelaleden akan su görüntüsü veriyor. Ev ve oteller için tasarlanan ‘Nature’ projesi, hareketli sensör yardımı ile su akışını sağlarken, form suya şeklini veriyor.

‘DotSphere’

Profesyonel kategorinin üçüncüsü olan Şenol Doğan’ın ‘DotSphere’ tasarımı, klasik sandalyelerden sıkılan, farklı ve modern bir görüntü peşinde koşanlar için hazırlanmış. Doğan, tasarımında taşın kütlesine rağmen hareket yeteneğini yitirmediğini gösteriyor. ‘DotSphere’, taşın farklı malzemelerle ve uygun bir tasarımla hem mimari bir obje hem de kullanışlı bir mobilya olabileceğini gösteriyor.

‘Suzan’

Profesyonel kategorisinde mansiyon ödülüne değer bulunan Gürhan Bilget'in ‘Suzan’ projesi, Romalılar döneminden beri su terapilerine verilen ad SPA - ‘Sanitas Per Aquam’ yani ‘Sudan Gelen Sağlık’ı Türk Hamamı’nda yer alan göbek taşı ile buluşturuyor. ‘Suzan’ projesi, ısı ve su püskürtme sistemi ile terapi yapılmasına olanak sağlıyor. Tasarım, hamam kültürüne uygun olarak akan suyu tutmuyor ve yatık formuyla suyun akıp gitmesine izin veriyor.


Öğrenci kategorisi

‘Joiner’

Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Koçak’ın ‘Joiner’ projesi, mermeri ahşapla buluşturuyor. Tasarımda, tek bir ana modül ile tabureye, masaya, sehpaya, kitaplığa ve hatta aydınlatma elemanına dönüşebilen modüler bir yapı oluşturulmuş.

‘Chimera’s Tone’

Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Şenkardeşler, öğrenci kategorisinde ikinci olan projesinde, doğal taşların yüksek ısı iletiminden yararlanıyor. Burak Şenkardeşler, ‘Chimera’s Tone’ isimli tasarımında, doğal taşların arasından geçen ısı iletimi yüksek boruları, odadaki radyatöre bağlıyor ve böylece kış için zeminin ısınmasını sağlayarak doğal taşı yaz-kış kullanışlı hale getiriyor.

Public Stone

Üçüncülük ödülünü alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Gözde Nalçacı ise ‘Public Stone’ tasarımıyla kamusal alanda insanların dinlenme, bekleme, oturma, okuma, haberdar olma gibi ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebilecek 'çok amaçlı' bir proje öneriyor. Andezit taşından yaptığı tasarımda, farklı ihtiyaçlara uygun çeşitli boşluklar oluşturan Nalçacı, bu boşluklar sayesinde eserini sokak kütüphanesine, oturma alanına, afiş duvarına ve turistler için rehberlerin konulabileceği bir alana dönüştürüyor. Public Stone, içine yerleştirilen spotlarla, akşamları da kullanılabiliyor ve çevreyi de aydınlatıyor.

‘Sto Piksel’

Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden Alper Gönül ve Reha Can Yılmaz’ın projesi ‘Sto Piksel’, binaların cephelerine reklam için uygulanan bir sistem. Mansiyon ödülüne değer bulunan ve kare yüzeyli taşlardan oluşan sistemle, dış cephelerde firmaların logosu, sloganları, ürün görselleri oluşturuluyor ve böylece 3 boyutlu reklam olanağı sağlanıyor; reklamın gölge ve ışıkla oluşturduğu etki de artırılıyor. Sto Piksel sistemi, her yeni reklamda maliyet gerektirmeden cephedeki taşların farklı kademelendirilmesiyle de değişebiliyor.

Mermer Bahçe

Öğrenci kategorisindeki diğer mansiyon ödülünü alan İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Esra Yağdır Çeliker’in ‘Mermer Bahçe’ projesi ise minimum kaynak tüketimini hedefliyor. Tasarımda, kompozit alüminyum ve doğal taş, cephe kaplamada kullanıldı. Doğal taşla bitki kasetlerinin birleştirildiği tasarım, farklı karakteriyle dikkat çekiyor.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/tasi-yasatacak-tasarimlar-yarismasi-sonuclandi_109118.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!