Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yoksulsan Yoksun!

Büyük kentlerde yoksullara yer yok! İstanbul’da da bu dışlama acımasızca yaşanıyor. Oysa başka bir kent mümkün. “Açık Şehir: İstanbul” alternatif kent üretimine dair öneriler sunuyor. Küratörü Can Altay, sergideki İstanbul gazetesinin editörleri Tansel Korkmaz, Yaşar Adanalı ve Eda Ünlü-Yücesoy anlatıyor...

Cumhuriyet Dergi
Yoksulsan Yoksun!

BR>
İstanbul kapılarını kapatıyor...

- İstanbul araştırma gazetesini hazırlamak için akademisyenlerle, mahalleliyle görüştünüz. İstanbul'a dair bilmediğiniz ne öğrendiniz?

E. Ünlü-Yücesoy: İşkolları ve merkezleriyle sınırları dışına çıkan bir şehir, İstanbul. Bu şehri anlamak, planlamak, bir müdahalede bulunmak zor. Bütünü göremiyorduk, bunun için başlangıç oldu.

T. Korkmaz: Enformalliği daha iyi anladım. Mimar olunca estetik ağır basıyor. Şurada ne güzel çevreler yapılabilir derdim. Artık buralar bir dolu insanı nasıl barındırdı, nasıl bir kent barışı sağladı görüyorum. İnsan içindeki dışlama mekanizmalarını fark ediyor. İhsan Bilgin “Bedelsiz Modernleşme” yazısında, bu enformel dokunun her birimize nasıl avantaj sağladığını, dolayısıyla yıkımlara sesimizi çıkarmadığımızı anlatıyordu. Mesela İstanbul en fazla ev sahipliği olan şehirlerden, nedeni de enformal kentleşme. Global kentleri gıcır gıcır, cilalı sahneler olarak hayal ediyoruz. O yüzden de sessiz bir işbirliği var. Mesela Sulukule’deki adaletsizliği bildiğimiz halde, sustuk. Alttan alta, yoksullar görünmez olsun, kent sahneye dönüşsün, istiyoruz.

Y. Adanalı: İstanbul gazetesinin başlığının tam çevirisi “Gönüllü ve zoraki dışlanma”. Bu süreçlerde kimin bir aktör olarak var olabildiğini, kimin olamadığını da ortaya koyuyor. Bunu belirleyen, sınıfsal farklılıklar. Gazetedeki, “Zorla Tahliye Haritası” böyle devam ederse barınma hakkı açısından nasıl bir yola girileceğini gösteriyor.

- Sayıları artan rezidanslar, plazalar, güvenlikli siteler... Nasıl bir İstanbul tablosu bizi bekliyor? Haritadan neler okuyabiliyoruz?

T. Korkmaz: Çok sıkıcı bir tablo… Bizim gibi insanların olduğu yerde yaşamak, çocuklarımız bizim gibi insanların çocuklarıyla oynasın istiyoruz, diyorlar. Bu bir süre sonra insanı büyük bir sıkıntıya itiyor. Çünkü kentin en cazip yerleri bizi farklılıklarla, çelişkilerle besleyen yerler; bu farklılıklar üzerinden kendimizi geliştirmeye izin vermeliyiz.

Y. Adanalı: Harita, tehlike zili çalıyor. 5366 sayılı kentsel yenileme ile kentsel değeri yükselmiş yerlerde yaşayanların profili değiştirilmek isteniyor. Ataşehir ve çevresinde, yeni finansal merkez, iş alanı yaratma ve üst gelir grubunu hedef alan projelerden etkilenen mahalleler var. Metro ve yeni ulaşım ağlarıyla kent merkezine bağlanan Maltepe’nin gecekondu mahalleri de manzarası ve sağlam zeminiyle potansiyel rant haline geldi.

E. Ünlü-Yücesoy: İstanbul’da E-5 çevresi ve E-5 ile TEM arasında kalan, 1950’lerin çeperi, altyapı hizmetlerinin kentleşme sürecinde yapılmadığı, sistematik olarak göz ardı edilen alanlar, artık kentin içi. Yeni yatırımların gelmesi, İstanbul’un küresel kentler ağında kendine rol biçmeye çalışmasıyla bu kuşak, bir anda rant alanı haline geldi. Yoksulların yaşadıkları bu alanların tamamında bir operasyon yapılıyor. Mesela, Kâğıthane’de. Haliç boyunca plazalar yapılıyor, Sütlüce’de küçük kapalı siteler oluşmaya başlamış. Alibeyköy’de de.

- Bu haritadaki en çarpıcı nokta ne peki?

Y. Adanalı: Genel resmin karmaşıklığında göze çarpan, yoksullar için kentte belli sınırlar çizilmesi. Yerinden edilenler için Avrupa yakasında Küçükçekmece-Başakşehir bir sınır olacak, Anadolu yakasında ise Tuzla. İçeriye yoksul sınıfların girmesi öngörülmüyor.

- Üstelik İstanbul’un sınırları giderek büyüyor, muhtemel yerlerinden edilenleri tekrar aynı kader bekliyor...

Y. Adanalı: Evet, İstanbul büyüdükçe yoksullar için geliştirilmiş toplu konutların kullanıcı profili de değişiyor. Mesela, Ayazmalı gecekonducuların yerleştirildiği Bezirgan Bahçe’yi insanlar taksitlerini ödeyemediği için terk ediyor. Orta sınıf, gecekondu profilinden farklı kullanıcılar yerleşmeye başlıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/yoksulsan-yoksun_78482.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!